To dar nebuvo: gamins kosminį teleskopą, kuriuo galės naudotis kiekvienas norintis

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://www.konstanta.lt/... 2018-04-26 20:47:07, skaitė 503, komentavo 0

To dar nebuvo: gamins kosminį teleskopą, kuriuo galės naudotis kiekvienas norintis

Pastaruoju metu kosmosas tampa vis prieinamesnis – pingantys skrydžiai ir kitos technologijos leidžia, pavyzdžiui, studentų grupėms paleisti savo palydovus-kubiukus ir atlikti tyrimus kosmose. Bet yra manančių, kad to toli gražu negana.

Štai viena Kalifornijos kompanija, SpaceFab, planuoja pagaminti ir į kosmosą iškelti nedidelį, 21 cm skersmens, teleskopą, kuris būtų prieinamas praktiškai kiekvienam norinčiam.

Žinoma, tam reikės sulaukti eilės, tačiau iš principo teleskopas turėtų galėti stebėti ir Žemę, ir kosmosą, o jį valdyti būtų galima su išmaniojo telefono programėle.

Šiuo metu kompanija pritraukė pradinį finansavimą, o daugiau lėšų renka Kickstarter kampanijoje, siūlydami pasidaryti kosmines asmenukes – nuotraukas, kuriose šalia kosmoso vaizdo matytųsi teleskopo dalis, rodanti jūsų pasirinktą vaizdą.

Apskritai teleskopas būtų pritaikomas ir moksliniams tyrimams, nuo egzoplanetų tranzitų stebėjimų iki supernovų gaudymo. Belieka laukti ir žiūrėti, ar planai pavyks – numatoma, kad teleskopas bus paleistas į orbitą 2019 metų pabaigoje.