Muziejus leis rusams susipažinti su V.Lenino žydiškomis šaknimis

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-04-23 23:15:00, skaitė 706, komentavo 11

Muziejus leis rusams susipažinti su V.Lenino žydiškomis šaknimis

Pirmą kartą paprastiems rusams bus leidžiama pamatyti dokumentus, patvirtinančius jau ilgą laiką sklandančius gandus, kad Vladimiras Leninas turėjo žydiško kraujo, skelbia naujienų agentūra AP.

Šalyje, kurią ilgą laiką kankino antisemitiniai skauduliai, tokia žinia gali būti itin svarbi – Sovietų sąjungos įkūrėjas senųjų rusų vis dar laikomas lyderiu ir itin gerbiamas. Tarp kelių dešimčių paviešintų dokumentų, kurie eksponuojami Maskvos valstybiniame istorijos muziejuje, yra laiškas, rašytas V. Lenino vyriausiosios sesers Anos Uljanovos – jame moteris teigia, kad jų senelis iš motinos pusės buvo Ukrainos žydas, priėmęs krikščionybę, nes tokiu būdu norėjęs ištrūkti iš žydams skirtos teritorijos ir gauti aukštąjį išsilavinimą. „Jis kilęs iš skurdžios žydų šeimos ir, remiantis krikšto dokumentais, buvo Mozės Blanko sūnus, gyvenęs Ukrainos Žytomyro mieste“, - 1932 metų laiške Josifui Stalinui, 1924 metais užėmusiam jos brolio vietą, teigia sesuo. „Vladimiras Iljičius apie žydus visada atsiliepdavo labai pagarbiai. Labai gailiuosi, kad mūsų kilmės faktas, apie kurį įtariau ir anksčiau, nebuvo atskleistas jam dar gyvam esant“, - rašo sesuo.

Prie caro valdžios daugumai žydų buvo suteiktas leidimas gyventi tik griežtai apibrėžtoje teritorijoje, geriau žinomoje kaip Sėslumo riba, kuri apėmė dabartinės Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos, Moldovos, Ukrainos ir vakarinės Rusijos teritorijas. Už jos ribų žydams gyventi buvo draudžiama. Dauguma žydų prisijungė prie bolševikų kovoje su carinėje Rusijoje klestinčiu antisemitizmu, žydų buvo ir komunistų partijos gretose, kai ši po 1917 revoliucijos atėjo į valdžią. Vienas garsiausių iš jų – Leonas Trockis, kurioje tikroji pavardė buvo Bronsteinas. Tačiau V. Leninas, kuris 1870 metais gimė Vladimiru Iljičiumi Uljanovu, save laikė tik rusu. Lenino slapyvardžiu jis pradėjo vadintis nuo 1901 metų. Trumpas žydų kultūros atgimimas, prasidėjęs prie V. Lenino, baigėsi ketvirtojo XX amžiaus dešimtmečio pradžioje, kai J. Stalinas surengė antisemitinius valymus komunistų gretose ir surezgė planą perkelti visus sovietų žydus į regioną prie sienos su Kinija.

A.Uljanova paprašė J. Stalino paviešinti faktą apie V. Lenino žydiškas šaknis ir taip užkirsti kelią antisemitinio judėjimo plėtrai. „Girdėjau, kad pastaraisiais metais antisemitizmas vėl stiprėjo, netgi ir tarp komunistų. Būtų neteisinga slėpti šį faktą nuo plačiųjų masių“, - rašė A. Uljanova. J. Stalinas ignoravo prašymą ir nurodė moteriai „tylėti“ apie savo laišką, teigia parodos kuratorė Tatjana Koloskova.

V. Lenino oficiali biografija, kurią parašė jo dukterėčia Olga Uljanova, skelbia, kad jo šeima turėjo tik rusiškų, vokiškų ir švediškų šaknų. V. Lenino sesers laiškas Rusijos istorikams į rankas pateko dešimtojo XX amžiaus dešimtmečio pradžioje, tačiau buvo abejojama dėl jo autentiškumo. Galiausiai buvo nuspręsta laišką įtraukti į T. Koloskovos kuruojamos parodos ekspoziciją. Paroda eksponuojama muziejuje, esančiame Raudonojoje aikštėje, netoli mauzoliejaus, kur guli V. Lenino palaikai. Parodos eksponatai taip pat atskleidžia, kad po 1922 metais patirto insulto V. Leninas buvo toks prislėgtas, kad net prašė J. Stalino atnešti jam nuodų.

„Jis neatsitiktinai paprašė būtent J. Stalino išpildyti jo paskutinį norą“, - 1922 metais savo dienoraštyje rašo jauniausia V. Lenino sesuo Marija Uljanova. „Jis žinojo, kad draugas Stalinas yra nepalaužiamas bolševikas, konkretus ir nepasiduodantis jokiems sentimentams. Kas kitas būtų išdrįsęs nutraukti V. Lenino gyvenimą?“, - teigia jauniausia V. Lenino sesuo. Iš pradžių, J. Stalinas pažadėjo padėti V. Leninui, tačiau kiti Politbiuro nariai nusprendė šį prašymą ignoruoti, teigiama laiške. L. Trockis, kurį J. Stalinas išstūmė iš Sovietų sąjungos, savo memuaruose teigia, kad J. Stalinas V. Leniną nunuodijo.