"Skvernelis padarė karjerą per Garliavą" - N. Sadūnaitė

Autorius: Respublika.lt Šaltinis: http://www.respublika.lt... 2018-03-03 15:05:41, skaitė 1722, komentavo 5

Laisvės premijos laureatės sesers Nijolės Sadūnaitės viešas klausimas Sausio 13-osios minėjime, ar gyva Garliavos mergaitė, šalies valdžią kaip reikiant išmušė iš vėžių. Daugiau nei po mėnesio Vyriausybė šį klausimą peradresavo Kriminalinės policijos biurui. Atsakymo į jį vis dar nėra, tačiau, kaip „Vakaro žinioms“ sakė pati sesuo N.Sadūnaitė, teisėsaugos represinis aparatas įjungtas su nauju pagreičiu.

- Kodėl šalies aukščiausiosios valdžios vyrai ir moterys taip atkakliai tyli apie Garliavos mergaitę? Ko jie bijo?

- Jie patys sėja tą baimę. Vasario 17-ąją mergaitės likimui neabejingi žmonės jau 69-ą kartą susirinko priešais Prezidentūrą paminėti jos pagrobimo dienos ir paklausti, ar ji gyva. Policininkai visus ne tik fotografavo, bet ir pareikalavo pasų, nuskenavo dokumentus. Anksčiau to niekada nebuvo. Tai gal čia atsakymas? Dar vienas atsakymas - tai senolių Laimutės Kedienės ir jos kaimynės (Onos Girdauskienės - red.past.) nuteisimas prieš pat Vasario 16-ąją. O kiek jau nuteista nekaltų žmonių, kurie stovėjo su vėliavomis ir maldomis senelių namo kieme, kai 240 ginkluotų policininkų grobė jų anūkę. Stovėjo beginkliai, kaip per Sausio 13-ąją, o dabar visi sutrypti. Daugelis žmonių yra šių teismų, sėjamos neapykantos įbauginti: pasakys ką nors teigiamo apie Garliavą, tai gali netekti darbo tą pačią dieną. Ką jie darys, jeigu turi sergančius tėvus ar mažų vaikų?

- Savo viešu klausimu jūs norėjote suteikti visuomenei daugiau drąsos?

- Nežinau, kaip pavadinti valstybę, kur susidorojama su visiškai nekaltais piliečiais, kur nieko neverta net žmogaus gyvybė. Tik iškrypėliai - visagaliai, teisėsauga juos uždengė kaip skydas, išvartė viską aukštyn kojom. Tyrė Drąsiaus Kedžio pareiškimus kelerius metus, kelios komisijos pripažino, kad 3-4 metų mergaitė nefantazuoja, buvo net iš Italijos atvykę specialistai. Bet paskui visos to išvados buvo išmestos, o naujos komisijos „nustatė“ priešingus dalykus. O juk vaikas buvo ne vieną kartą išnaudojamas. Ir mergaitės pusseserė irgi tai patyrė. Bet tos kagėbistinės ar fašistinės klikos pasislėpė už korumpuotos teisėsaugos. Surado „atsivertėlius“, kurie nei Garliavoje buvę, nei nieko matę teismuose „liudijo“ prieš vaiką nuo pražūties gynusius žmones, viešai spjaudė ant jų. Negalime būti abejingi, nes jeigu aš matau skriaudžiamą žmogų, vaiką ir tyliu, pats esu bendrininkas.

- O valdžiai tas abejingumas tik į naudą - nieko nereikia Tautai aiškinti?

- Kai Dalia Grybauskaitė po Garliavos šturmo nuvažiavo į Ameriką, vietos lietuviai ją nušvilpė, ji turėjo sprukti iš susitikimų pro užpakalines duris... Tada ji žadėjo sugrįžusi aiškintis, ar buvo panaudotas smurtas prieš mergaitę. Praėjo beveik šešeri metai, o ji vis dar nieko nežino. Argi nematė videoįrašų, kaip mergaitė buvo paimta? O premjeras Saulius Skvernelis tada, kai prezidentė man šnibždėjo į ausį: „Nežinojau ir nežinau, kur yra mergaitė“, eidamas iš paskos mestelėjo: „Jai ir nepriklauso žinoti“. Tas pats S.Skvernelis vadovavo policijai, kai 240 iki dantų ginkluotų žaliūkų su kaukėmis buvo siunčiami paimti vienos mažos mergaitės. Jis per šitą istoriją ir karjerą pasidarė. Tai va, tada aš ir pribėgau vėl prie garsiakalbio pasakyti visiems, kad prezidentė nežino. „Tai kas tada žino?“ - klausiau, bet tuoj mikrofoną išjungė... Dabar jie elgiasi taip, tarsi to mano klausimo nė nebuvo.

- Bet, ko gero, tai buvo paskatinimas pagaliau „surasti“ N.Venckienę. Kaip manote, kas jos laukia?

- Bylos, kur N.Venckienei sukurptos, - gryniausias absurdas. Manau, viską išsiaiškins JAV teisingumas. Atsimenate Šarūną Paberalių? JAV jo Lietuvai neišdavė, nes kaltinimai netyčine žmogžudyste jam buvo fikcija. Tas pats teisėjas Vitalijus Kondratjevas (šiuo metu jau buvęs teisėjas - red.past.), kuris nusprendė, kad mergaitė turi būti skubiai perduota Laimutei Stankūnaitei, nuteisė ir Š.Paberalių. Pabėgęs į Ameriką, jis buvo Lietuvos ieškomas kaip didžiausias nusikaltėlis. O JAV teisėsauga išsiaiškino, kad Š.Paberaliui metami kaltinimai fiktyvūs, kad jokios avarijos net nebuvo.

Bet mūsų „teisingumas“ laikosi savo. Praėjo jau apie 7 metai, kai JAV atsisakė išduoti Š.Paberalių, dabar jis nori grįžti į Lietuvą, o čia ir toliau yra nusikaltėlis. Mes su signataru Algirdu Endriukaičiu ir keliais buvusiais partizanais buvome nuėję pas Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininką Rimvydą Norkų. Jis paaiškino, kad grįžęs Š.Paberalius keliautų tiesiai į kalėjimą, o LAT negali kištis į teisingumo vykdymą. Štai, koks pas mus teisingumas! O N.Venckienė dar nebuvo iš teisėjų išmesta, kai buvo stengiamasi kuo greičiau ją areštuoti. Tada keliai aiškūs - arba pasikars, arba ją užbalados...