Valdo baseiną šildo saulės kolektoriai

Autorius: Petras Dargis Šaltinis: http://petrasdargis.lt/rasinia... 2017-10-26 13:07:07, skaitė 1551, komentavo 2

Valdo baseiną šildo saulės kolektoriai

Lauko baseine daug maloniau maudytis, jeigu vanduo pašildytas. Valdas Sičiūnas šią vasarą įsitikino, kad tai galima padaryti be didelių kaštų, nenaudojant elektros ar kuro. Jo baseiną puikiausiai įšildo saulės kolektoriai.

Trys saulės kolektoriai, kurių bendras plotas 1,9 kvadratinio metro, 6 kubinių metrų vandens baseiną saulėtą dieną įšildydavo iki iki 30 - 33 laipsnių.

Kaip matome nuotraukose, saulės kolektorių dėžės medinės, juose vienas su kitu sujungti plokštieji skardiniai radiatoriai. Stiklai dvigubi, tarp jų paliktas 1,5 centimetro oro tarpelis.

Vandenį per saulės kolektorius varinėja tas pats siurblys, kuris naudojamas vandens filtravimui.

Atsižaidęs baseinu, Valdas saulės kolektorius pastatė prie pietinės namo sienos ir prijungė prie boilerio. Saulėtomis dienomis 80 litrų boilerį kolektoriai įšildo iki 50 - 55 laipsnių. Vandens cirkuliacijai palaikyti Valdas pastatė cirkuliacijos siurblį, bet labai greitai įsitikino, kad jis nereikalingas. Boileris stovi šiek tiek aukščiau už saulės kolektrius, ir šiltas vanduo  iki jo kyla savaime, be papildomo postūmio.

- Tie kolektoriai man kainavo centus, - sako Valdas. - Radiatorius pirkau dar litais, už tris sumokėjau 25 litus. Esu stalius, tai dėžes nesunkiai pasidariau pats. Vienintelis minusas, kad dėžes pasidariau radiatorių dydžio. Surinkčiau daugiau šilumos, jeigu saulės kolektorius būčiau pasidaręs gerokai didesnius už radiatorius. Tačiau apie tai sužinojau tik tada, kai pradėjau konsultuotis su Petru, ir kai visa medžiaga jau buvo suruošta, o aš nebenorėjau perdirbinėti. Visa kita pavyko puikiausiai ir iškart atsipirko.