R. Karbauskis: Konkurso į LNOBT generalinio direktoriaus pareigas sustabdymas – vienintelė išeitis

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: http://alkas.lt/2017/10/20/r-k... 2017-10-21 10:35:03, skaitė 932, komentavo 0

R. Karbauskis: Konkurso į LNOBT generalinio direktoriaus pareigas sustabdymas – vienintelė išeitis

IMG_7538_resize.jpg
Ramūnas Karbauskis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis pritaria kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonson (Jonsson) sprendimui stabdyti konkursą į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinio direktoriaus pareigas po to, kai komiteto posėdyje Seimo narys Vytautas Juozapaitis pareiškė galimai turintis informaciją apie konkurso aplinkybes.

Siekdama išsklaidyti abejones dėl galimos įtakos konkursui, Kultūros ministerija raštu kreipėsi į Seimo narį Vytautą Juozapaitį su prašymu paaiškinti, kokią konfidencialią informaciją jis turi ir iš kokių šaltinių ją gavo. Vakar vakare Ministerijai atsiųstame atsakyme Seimo narys V.Juozapaitis neatsakė į iškeltus klausimus.

R. Karbauskis atkreipia dėmesį, kad konkurse dalyvaujančių asmenų, komisijos narių pavardės, konkurse užduodami klausimai ir daug kitų konkurso aplinkybių yra ypač konfidenciali informacija, kurią teisės aktai įpareigoja saugoti tam, jog būtų užtikrintas konkurso skaidrumas ir išvengta neteisėto poveikio kandidatams ar atranką vykdantiems komisijos nariams.

„Yra ypač apmaudu, kad Seimo narys V. Juozapaitis atskleidė galimai disponuojantis konfidencialia informacija apie konkurse dalyvaujančius asmenis. Toks kišimasis į konkurso organizavimą, domėjimasis konfidencialiomis konkurso aplinkybėmis yra neleistinas ir diskredituoja ne tik Kultūros komiteto veiklą, bet ir visą Seimą. Įvertinus tai, kad konkursas yra tarptautinis, pakenkta ir Lietuvos įvaizdžiui tarptautinėje bendruomenėje. Kita vertus, sveikinu principingą kultūros ministrės poziciją. Konkursas, kilus tikrai pagrįstam įtarimui, kad galimai nutekėjo konfidenciali informacija, privalėjo būti stabdomas tam, jog būtų išsklaidytos visos abejonės“, – teigia R. Karbauskis.

Pirmadienį Kultūros komiteto pirmininkas planuoja kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu įvertinti Seimo nario V. Juozapaičio veiklą ir pasisakymus.

Norėdama, kad konkursas vyktų maksimaliai skaidriai, Kultūros ministerija sieks išsiaiškinti, kokia konfidenciali informacija buvo nutekinta ir kokiais būdais tapo žinoma Seimo nariui Vytautui Juozapaičiui. Tuo tarpu konkursas yra atidedamas.