Apie vargšų ir klounų akcijas prie Prezidentūros

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/apie-v... 2017-09-05 08:44:35, skaitė 2032, komentavo 0

Apie vargšų ir klounų akcijas prie Prezidentūros

valgytojai.png
„Valgymo akcijos“ dalyvis - tapinovizijos ūkvedys Gaudrius ir vienas iš šmaikščių konservatorių bendruomenės plakatų atsineštų į akciją.

Jau dvi savaites Daukanto aikštėje vyksta protesto–bado akcija „Už teisingumą Lietuvoje“. Akcijos dalyviai prezidentės Dalios Grybauskaitės prašo dėmesio, nes prarado viltį teisingumą pasiekti teismuose.

Jų naiviu įsitikinimu, tik prezidentė gali šią problemą išspręsti, nes ji tiek skiria, tiek atleidžia teisėjus. Vadinasi – ir lemiamą balsą Lietuvoje Teisingumo klausimu, pasak akcijos dalyvių, turi Respublikos prezidentė.

Žemiau esančiame vaizdo reportaže pasisako Seimo narys Petras Gražulis, Nepriklausomybės Akto signataras Zigmas Vaišvila, „Laisvo Laikraščio“ redaktorius Aurimas Drižius, akcijos dalyviai, kurie teigia, kad į Daukanto aikštę atėjo kaip į paskutinę vietą, kurioje gali būti išspręsti jų teisiniai ginčai, išklausytos jų bėdos.

Akciją neigiamai įvertino Nepriklausomybės Akto signatarė Vidmantė Jasukaitytė, kuri savo viešame laiške, paskleistame internete, teigė, kad Z. Vaišvila nuolat organizuoja „Kremliui naudingas“ akcijas.

Konservatorių bendruomenės atstovas, intelektualaus humoro kūrėjas Andrius Tapinas, socialiniuose tinkluose išreiškė visų konservatorių nuomonę ir ne tik įvardino bado akcijos dalyvius „Kremliaus samdytais agentais“, bet ir paskelbė „Valgymo akciją“.

Nevilties ir bado akcijos dalyvių motyvus nesunku suprasti, nes jie nieko naujo nepasako – apie itin blogą teisėsaugos ir teismų situaciją dažnai kalba (tačiau nieko daugelį sąmoningai metų nedaro) ir patys valdžios atstovai.

O štai intelektualaus humoro atstovo inicijuotos akcijos motyvai, išsakyti vieno „Valgymo akcijos“ dalyvio, visiškai atitiko konservatorių bendruomenės humoristo kuriamų laidų lygį, ir patys jos dalyviai priminė uolius tarybinių laikų komjaunuolius „su iniciatyva“.

Mažai kas abejoja, kad ši nevilties protesto–bado akcija „Už teisingumą Lietuvoje“ nepasieks jokių konkrečių rezultatų. Tačiau laikyti ją beprasmiška taip pat nederėtų – ji vertinga vien tuo, kad paprasti žmonės ėmė ir pabandė išdrįsti padaryti tai, ko nedrįsta vadinamasis inteligentijos žiedas.

Bet nereikėtų manyti, kad viskas taip paprastai, kaip dažniausiai būna Lietuvoje, ir baigsis. Ekspertai.eu prognozuoja, kad visa tai – kukli pradžia kažko reikšmingesnio. Laikas parodys.

O akcijos dalyviams ekspertai.eu linki ištvermės ir ramybės. Juk jų laukia kur kas rimtesnės, jau ne intelektualių humoristų, provokacijos, subtilios kitų ketvirtosios valdžios patyčios, vadinamos žurnalistika ar politologija.

Bado akcijos dalyviai, kad ir kaip neprašmatniai ir kartais net megztaberetiškai atrodote, tačiau sulyto maisto žiaumotojai šį kartą pranoko jus su kaupu… Susigraudintų net Viktoras Hugo.

P. S. Paradoksas kurį reikia suprasti: ne tik prezidentė, tačiau ir visa likusi valdžia iki šiol „nepastebėjo“ ir niekaip neragavo į panosėje vykstančią protesto akciją, o tai yra geras ženklas – kuo ilgiau „nepastebės“, tuo tik labiau protesto akcijos svoris po truputėlį didės.

Kritikuoti ir marginalizuoti badaujančius nėra sudėtinga. Valdžiai daug sudėtingiau pradėti kalbėti apie esmę – o dėl ko gi jie badauja? Valdžia atvirai bijo net pradėti tokį viešą pokalbį.

Todėl visiškai nesvarbu, kokie konkretūs asmenys ten badauja – nusidėjeliai ar šventieji. Daug svarbiau – kokius gi jie ten klausimus kelias ir kokias temas gvildena? Valdžios nereakcija aiškiai rodo – keliami klausimai ypač keblūs.

P. P. S. Nepriklausomas konservatorių portalas delfi.lt savo analitinėje analizėje jau atskleidė – protesto akcija prie Prezidentūros vykdoma už Rusijos ambasados pinigus. Anksčiau stebindavo, tačiau dabar jau nebestebina konservatorių bendruomenės fantazijos neturėjimas. Galima spėti, kad ir jų pačių jau nebeįtikina jų tyrimai (tyrimą apie protesto akcija prrie Prezidentūros atliko ta pati garsi žurnalistė, kuri demaskavo ir KGB agentą Medvėgalį)...