Pavasarį laukia esminiai pokyčiai alkoholio kontrolės srityje

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/pavasa... 2017-02-14 08:31:16, skaitė 4340, komentavo 0

Pavasarį laukia esminiai pokyčiai alkoholio kontrolės srityje

Labai prašant liberaliam jaunimui, kuris neįvertina alkoholio poveikio mūsų visuomenei, dalinuosi baisia statistika.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centras (Privalomojo sveikatos draudimo informacinės sistemos SVEIDRA duomenys) 2001-2016 metais Lietuvoje oficialiai registruota:

Visose amžiaus grupėse:

  • 148599 psichikos ir elgesio sutrikimai vartojant alkoholį;
  • 53792 alkoholinė psichozė;
  • 35908 alkoholinė kepenų liga ( kepenų cirozė ).

Vaikai ir jaunimas nuo 7 iki 17 metų:

  • 6273 alkoholio toksinis poveikis;
  • 1037 psichikos ir elgesio sutrikimai vartojant alkoholį;
  • 870 alkoholio priklausomybė;
  • 36 alkoholinė kepenų liga ( kepenų cirozė ).

Šitie skaičiai tėra ledkalnio viršūnė, nes liga diagnozuojama tik tada, kai žmogus patenka į gydymo įstaigą. Realybė yra tokia, kad tik nedidelė dalis alkoholio priklausomybę turinčių žmonių papuola į gydytojų rankas. Vaikų atveju, kai kalbama apie alkoholio poveikį jų sveikatai, veikia noras nuslėpti tikrąją priežastį, kuo dažniausiai suinteresuoti patys vaikų tėvai. Nežiūrint to, statistika yra tragiška. Per penkiolika metų vien jau fiksuotų alkoholinės psichozės atvejų yra virš 53 tūkstančių. Ką gali padaryti žmogus sergantis alkoholine psichoze? Prisiminkime tragediją Kėdainių rajone, Saviečių kaime, kur alkoholine psichoze sergantis tėvas sumetė į šulinį du mažamečius savo vaikus.

Pokyčiai alkoholio kontrolės sistemoje neišvengiami, nes neįmanoma susitaikyti su situacija, kai alkoholiu žudoma tauta. Niekas nesiruošia uždrausti alkoholio vartojimo, visų paversti abstinentais, tačiau alkoholio prieinamumas bus maksimaliai sumažintas, o už nelegalią alkoholio gamybą ir kontrabandą bausmės bus neišvengiamos. Nebeturime kito pasirinkimo: arba ryžtamės išbristi iš alkoholizmo liūno, arba visiems laikams įtvirtinsime savo, kaip daugiausiai alkoholio išgeriančios tautos, vardą.

Nebūčiau toks atkaklus, jei nesuvokčiau, jog didžiausia grėsmė kyla mūsų vaikams, kurie alkoholį vartoti pradeda vis jaunesni ir jo suvartoja vis daugiau.

Nesivadovauju emocijomis, remiuosi statistika.