Vokiečius šokiravo jų pačių tankas

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/vokiecius-s... 2017-01-26 09:29:58, skaitė 2243, komentavo 0

Vokiečius šokiravo jų pačių tankas

Prieš kelias savaites vokiečių savaitraštis Stern paskelbė žinomo Vokietijoje žurnalisto ir karinio apžvalgininko Gernoto Kramperio straipsnį apie tankų Leopardas-2 kovinį debiutą. Pirmojo rimto mūšio, kuriame dalyvavo geriausias Europos tankas, rezultatus žurnalistas vadina visiška katastrofa.

Priežastimi tokiai griežtai kritikai tapo dviejų tankų Leopardas-2A4, priklausančių Turkijos armijai, sunaikinimas Sirijos miesto al Bab apylinkėse. Kramperis pažymi, kad tris tankus IV banditai išvedė iš rikiuotės vos per tris paras. Du tankai, apžvalgininko duomenimis, buvo visiškai sunaikinti kartu su ekipažais, trečiasis apgadintas, ekipažo nariai sunkiai sužeisti.


Teroristų užgrobtas Leopardas Sirijoje

Kaip teigia žurnalistas, anksčiau Leopardas-2 jau buvo pakliuvęs į karinių veiksmų zoną. Kanados armijos sudėtyje šiuolaikiškesnis vokiško tanko modelis pabuvojo Afganistane, tačiau ten apsiribota keliais smulkiais susidūrimais su talibais. Verta pažymėti, kad jau tada vokiški tankai gavo nepatenkinamą įvertinimą iš karinių ekspertų pusės. Pretekstu pasitarnavo užvažiavimas ant minos, kai nukentėjo vienas ekipažo narys. Kariškiai pažymėjo, kad izraelietiško tanko „Merkava“, tradicinio Leopardo konkurento, kontaktai su kur kas galingesnėmis minomis ir fugasais padarydavo technikai ir ekipažams kur kas mažiau žalos.

Palei al Babą viskas buvo kur kas tragiškiau. Kramperis mano, kad Leopardo 2A4 sunaikinimas prieštankine raketine sistema TOW2 buvo visiškai prognozuojamas, kadangi šis modelis neturi efektyvių gynybos nuo tokio ginklo priemonių. Tačiau tai buvo tik pirmas atakos prieš tanką atvejis, ir tada ekipažui pavyko išgyventi. Dviem kitais atvejais vokiečių tankų kūrėjų pasididžiavimą fatališkai atakavo pasenusiais tarybiniais prieštankiniais valdomais sviediniai „Fagotas“.


Tie patys turkų Leopardai Sirijoje

Vokiečių žurnalistas su siaubu konstatuoja, kad modifikacija 2A4 buvo pradėta gaminti devinto dešimtmečio viduryje, tačiau sunaikinti šiuos tankus gali 15 metų seniau pradėtos gaminti raketos. Vadinasi, jau tada Vokietija, šalis, kuri turi geriausią karinį pramoninį kompleksą Europoje, nusileido senam tarybiniam ginklui. „Dabar šios modifikacijos Leopardai, kuriuos nupirko daug pasaulio šalių, tame tarpe ir Europos, naikinami primityviomis raketomis, kurios valdomos laidais!“ – apstulbęs rašo Kramperis. Straipsnio pabaigoje karinis apžvalgininkas patikslina, kad ši tanko modifikacija Vokietijos armijoje laikoma pasenusia ir nenaudojama, vadinasi, galimo konflikto su Rusija atveju, galima tikėtis, kad vokiečių tankai nebus bejėgiai.

Tuo pat metu kaimyninėje Sirijoje rusiškas tankas T-90 lengvai atlaikė pataikymą iš tos pačios sistemos.

Svarbiausia NATO tankų pažeidžiamumo priežastimi Kramperis laiko menkai apmokytas įgulas iš Artimųjų Rytų šalių. Jis tiesiai sako, kad turkų tankistai apmokyti kur kas prasčiau negu banditų kovotojai prieš tankus. Tačiau tai nepanaikina fakto, kad sudėtingose situacijose rusų technika leidžia ekipažams daryti klaidas be kritiškos rizikos gyvybei.

Per kelias sekančias dienas Sirijoje buvo pamušta dar 10 Leopardų.