Kas vyksta?

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/kas-vy... 2017-01-20 10:29:04, skaitė 3717, komentavo 0

Kas vyksta?

Sausio 17 d. Krašto apsaugos ministerijoje pasirašytas susitarimas dėl JAV ginkluotųjų pajėgų statuso Lietuvos teritorijoje. Susitarimą pasirašė Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje En Hol (Anne Hall).

„Leiskite visus pasveikinti su, sakyčiau, istorine diena JAV ir Lietuvos strateginei partnerystei, kurią saugumo ir gynybos srityje patvirtiname šia sutartimi.  Esame suinteresuoti nuolatiniu JAV karinių pajėgų ir ginkluotės buvimu Lietuvoje, tai – vienas svarbių šalies saugumo elementų“, - pasakė Krašto apsaugos ministras R. Karoblis.

Pasirašyto LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR JUNGTINIŲ AMERIKOS VALSTIJŲ VYRIAUSYBĖS SUSITARIMO DĖL BENDRADARBIAVIMO GYNYBOS SRITYJE III straipsnio „Galimybė patekti į infrastruktūros objektus ir zonas, dėl kurių susitariama, ir jais naudotis“ 7 punktas sako:

JAV karinės pajėgos padengia infrastruktūros objektuose ir zonose, dėl kurių susitariama ir kuriais leidžiama naudotis išimtinai tik JAV karinėms pajėgoms, atliekamų statybos ir plėtros darbų išlaidas bei jų eksploatavimo ir priežiūros išlaidas, jei nesusitariama kitaip.“

2011 m. kovo 15 d. LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCINIS TEISMAS NUTARIMU (Byla Nr. 23/08) DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS TARPTAUTINIŲ OPERACIJŲ, PRATYBŲ IR KITŲ KARINIO BENDRADARBIAVIMO RENGINIŲ ĮSTATYMO konstatavo:

Nagrinėjamos konstitucinės justicijos bylos kontekste pažymėtina, jog Konstitucijos 137 straipsnio nuostata, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti užsienio valstybių karinių bazių, reiškia inter alia tai, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti tokių karinių bazių, kurias valdo ir kontroliuoja užsienio valstybės. Toks draudimas inter alia nereiškia, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti tokių karinių bazių, kurias pagal Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis, inter alia Seimo ratifikuotą kolektyvinės gynybos sutartį, valdo ir kontroliuoja Lietuvos Respublika bendrai (kartu) su valstybėmis sąjungininkėmis.

Visi žinome, kad JAV yra teisinė valstybė, kurioje pati didžiausia vertybė yra įstatymų laikymasis ir atsakomybė. Tačiau Lietuva apsimeta to nežinanti, mėgina apmulkinti JAV ir pasirašinėja fiktyvias sutartis.

Kas liepė Krašto apsaugos ministrui pasirašyti tokią aukščiausią Lietuvos įstatymą pažeidžiančią sutartį? Kas provokuoja šiltų santykių su JAV baigtį? Kad ir kaip gražiai atrodytų ši SOFA, ji bus negaliojanti Lietuvoje. O jei bus ratifikuota Seimo, tai visas Seimas in corpore bus įvykdęs nusikaltimą – pačiu grubiausiu būdu nusišlapinęs ant Konstitucijos.

Jokios, net menkiausios problemos nebūtų, jei Seimas pirmiausia būtų pasirūpines LR Konstitucijos 137 straipsnio pakeitimu ir jame įrašytų, jog užsienio valstybių karinės bazės ar masinio naikinimo ginklai Lietuvos teritorijoje gali būti.

Tada prezidentės ministro R. Karoblio pasirašyta sutartis būtų teisinga, atitiktų LR Konstituciją ir žmonės rengtų masines palaikymo eitynes bei kitaip lietų savo džiaugsmą.

Tačiau Konstitucijos iki šios dienos niekas nepakeitė.

Valstybinis transliuotojas LRT nerangiai pabandė paaiškinti, kad šią amerikiečius kvailinančią ir Lietuvos pagrindiniam įstatymui prieštaraujančią sutartį skubėta pasirašyti iki naujai išrinkto JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) inauguracijos.

„Baiminamasi kad pradėjus dirbti naujajai administracijai Vašingtono dėmesys regionui sumažės, o jau priimtus sprendimus atšaukti bus sudėtingiau“, - skubėjimo priežastis spjaunant ant LR Konstitucijos atskleidė LRT.

Taigi, paprastas klausimas – kas vyksta?

Ekspertai.eu perduoda nuoširdžius linkėjimus apibendrintos biografijos ​NKVD gaisrininko (vėliau tremtinio) dukteriai, kolaborantei,​ Lietuvos Nepriklausomybės priešininkei, komunisto Mykolo Burokevičiaus bendražygei, Rusijos Federacijos valstybės paslapčiai, prezidentei Daliai Grybauskaitei ir laukia jūsų, ekspertai.eu skaitytojai, komentarų.