Carinės Rusijos imperijos "represijos" prieš lietuvybę - valstybinės universitetų stipendijos mokantiems lietuvių kalbą lietuviams

Autorius: Milda Bartašiūnaitė Šaltinis: https://www.facebook.com/photo... 2016-10-06 15:34:32, skaitė 4463, komentavo 1

Carinės Rusijos imperijos

Ir kas galėtų patikėti? Pasirodo "lietuviškos spaudos draudimo" laikotarpiu, Maskvos universitetas skyrė milžiniškas stipendijas tiems lietuviukams, kurie mokėsi lietuvių kalbos.
Nors Soroso istorikai ir bando pritempti, neva tai gudrus caro planas "skaldyk ir valdyk", bet tai juk briedas, nes netelpa į jokius logikos rėmus. Kurioje vietoje čia skaldymas? Priešingai, sakyčiau, čia tik skatinimas mokintis LT kalbą.

Labiausiai užkliuvo paskutinis sakinys, kad LT tautinio sąjūdžio vadai susiformavo būtent Maskvos universitete.

Toliau pakapsčius išaiškėjo, kad, akurat - Smetona, Basanavičius, Abu Vileišiai, Kairys ir kt. mums gerai žinomi sąjūdiečiai yra Maskvos bei Peterburgo aukštųjų mokyklų absolventai.

Ir dar.

Koks sutapimas:

Visi tie absolventai iš visų pasaulio kampelių sugūžėjo į Vilnių kaip tik prieš 1905-1907 revoliciją. Kas iš Prahos, kas iš Bulgarijos, kas iš Peerburgo ar Maskvos. Kaip pagal komandą. Metė savo darbus, profesijas, tarnybas...

Ir tik Peterburge prasideda "masinės beginklių žmonių demonstracijos, kurios, pasak sorošinių istorikų, buvo "spontaniškos ir niekieno nevadovaujamos" (kaip kad neseniai Maidane matėm), šitie "paruoštukai" jau skelbia pirmąjį Vilniaus Seimo suvažiavimą.

Ai do molodcy,
Ai do sutapimas!

P.S.
Praktiškai visi šie paruoštukai, tobiš sąjūdiečiai, signatarai ir ura patriotai paskutinį savo kvapą išleido ne kur kitur, o JAV teritorijoje.