Sinchroniškai po JAV: EK pagrasino blokuoti „Tiktok Lite” už naudotojų priklausomybę

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/106013/sinchro... 2024-04-23 21:00:00, skaitė 282, komentavo 1

Sinchroniškai po JAV: EK pagrasino blokuoti „Tiktok Lite” už naudotojų priklausomybę

Europos Komisija pradėjo oficialų tyrimą dėl programėlės „Tiktok Lite”. Europos Komisija mano, kad kai kurios jos funkcijos lemia naudotojų, ypač vaikų, priklausomybę nuo jos.

Bendrovė į Europos Komisijos teiginius turi atsakyti iki balandžio 24 d. Jei atsakymas bus nepatenkinamas, programėlė ES gali būti užblokuota jau kitą dieną.

Programėlė yra „Tiktok Lite” – lengvoji socialinio tinklo „Tiktok” versija. Ji naudoja mažiau naudotojų asmens duomenų ir užima mažiau vietos mobiliuosiuose įrenginiuose. Praėjusią savaitę programėlė pradėta naudoti Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Viena iš „Tiktok Lite” funkcijų – piniginių atlygių sistema naudotojams už įvairių užduočių įvykdymą už vaizdo įrašų peržiūrų skaičių, už reguliarius apsilankymus platformoje ir pan.

Europos Komisija mano, kad tai skatina naudotojus praleisti daugiau laiko programėlėje, o nuo to vystosi priklausomybė. Europos Komisija šią funkciją pavadino „toksiška ir keliančia priklausomybę”.

Europos Komisija ypač susirūpinusi dėl neigiamo poveikio vaikams, o reguliavimo institucija mano, kad tai yra tiesioginis ES skaitmeninių paslaugų įstatymo pažeidimas. Jei pažeidimas bus įrodytas, „TikTok” patronuojančiajai bendrovei „Bytedance” gali būti skirta bauda nuo 1 iki 6% jos pasaulinių pajamų.

Pasak „Reuters” agentūros, „TikTok” jau pakomentavo Europos Komisijos sprendimą. Pasak bendrovės atstovo spaudai, „Tiktok Lite” atlygio funkcija negali naudotis jaunesni nei 18 metų vartotojai, be to, „yra nustatytas vaizdo įrašų peržiūros užduočių dienos limitas”.

Bendrovė teigė, kad toliau aptars šį klausimą su Europos Komisija.

Tuo tarpu nuo šių metų pradžios tai jau antras oficialus Europos Komisijos tyrimas dėl „TikTok”. Vykdydama pirmąjį tyrimą, pradėtą vasario mėnesį, reguliavimo institucija tikrina, ar platforma daro pakankamai, kad apsaugotų nepilnamečius naudotojus nuo kenkėjiško turinio.

Taip pat kalbama apie galimus Skaitmeninių paslaugų įstatymo pažeidimus.

Balandžio 21 dieną buvo paskelbta apie faktiškai ultimatumą „TikTok” valdančiai įmonei „Bytedance” iš JAV pusės, kuriuo nurodoma arba parduoti programėlę JAV rezidentui, arba ji bus uždrausta Valstijose ir pašalinta iš programėlių parduotuvių.

infa.lt: faktiškai visi socialiniai tinklai sukelia priklausomybę, ir ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tai seniai įrodytas faktas, kuris, tačiau, toleruojamas Vakarų įmonių atžvilgiu. Kadangi „TikTok” valdomas Kinijos savininko – požiūris į jį kitoks, vis tik strateginis konkurentas, kurį pašalinus bus galima sukurti analogišką programą jau „vietinės” gamybos.