Briuselyje Nausėda pasakė, ką reikia padaryti dėl Ukrainos ir pasmerkė Iraną

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/briuselyj... 2024-04-18 16:04:00, skaitė 593, komentavo 5

Briuselyje Nausėda pasakė, ką reikia padaryti dėl Ukrainos ir pasmerkė Iraną

G. Nausėda Briuselyje ir vėl buvo pasaulio dėmesio centre.

Gerovės valstybės kūrėjas, Sąjūdžio laikais įstojęs į TSRS komunistų partiją ir taip iš jos ir neišstojęs, Gitanas Nausėda balandžio 17–18 dienomis dalyvauja istoriniame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Briuselyje.

Susirinkę lyderiai aptarė paramos Ukrainai klausimus, situaciją Artimuosiuose Rytuose, ES ir Turkijos santykius.

Kreipdamasis į Europos Sąjungos (ES) valstybių narių vadovus, Prezidentas pabrėžė stiprios europinės paramos Ukrainą svarbą. Prezidentas G. Nausėda teigė, kad

„Ukrainiečiams siekiant apsiginti nuo agresoriaus yra reikalingos oro gynybos sistemos, raketos, amunicija, šaudmenys“, - atskleidė G. Nausėda.

Vyriškis taip pat akcentavo, kad „ES lygmeniu jau pradėtos karinės paramos Ukrainai iniciatyvos – dėl šaudmenų ir amunicijos – turėtų būti įgyvendintos artimiausiu metu“.

„Nepakankamos karinės paramos Ukrainai kaina – ukrainiečių gyvybės, tolesnis šalies naikinimas ir atitolinta Ukrainos pergalė“, - informavo G. Nausėda.

Jis pabrėžė, jog „būtina tęsti ir finansinę paramą Ukrainai“.

Pasak politiko, „parama galėtų būti teikiama sparčiau iš Europos taikos priemonės fondo, kuris buvo padidintas penkiais milijardais eurų“.

G. Nausėda taip pat kvietė „kuo greičiau nustatyti taisykles, kaip panaudoti pelną iš užšaldytų Rusijos finansinių aktyvų, imobilizuotų ES šalyse“.

Šalies vadovas pažymėjo, jog „svarbu ir toliau siekti, kad Ukrainos reikmėms būtų naudojamas ir užšaldytas Rusijos turtas“.

„Privalome griežtinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei rasti būdą užkirsti kelią sankcijoms apeiti. Rusijai tęsiant brutalų karą Ukrainoje, raginu į sankcijų sąrašus įtraukti rusiškas suskystintas ir gamtines dujas bei įvesti prekybą ribojančias priemones Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produktams. Mūsų atsakomybė ir pareiga yra užtikrinti sankcijų įgyvendinimo efektyvumą“, - susirinkusiems išaiškino G. Nausėda.

Diskusijoje apie situaciją Artimuosiuose Rytuose valstybės lyderis pasmerkė Irano atakas Izraelyje.

„Irano veiksmai Izraelyje yra visiškai nepateisinami ir turi sulaukti pasekmių, kaip ir Irano parama Rusijos agresijai Ukrainoje. Sąjungininkų jungtiniai veiksmai padedant Izraeliui apsiginti nuo oro atakų yra pavyzdys to, kaip turėtume veikti Ukrainoje. Pagalba oro gynybos srityje ukrainiečiams yra gyvybiškai svarbi“, - kalbėjo G. Nausėda.