Lietuvos 20 metų NATO - sėkmė ar fiasko?

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-03-29 15:02:00, skaitė 801, komentavo 4

Lietuvos 20 metų NATO - sėkmė ar fiasko?

Šiandien Lietuvos padėtis tarptautinėje saugumo sistemoje yra neabejotinai blogiausia per visą jos istoriją. Šiuo metu Lietuvos saugumui kyla tiesioginė grėsmė, mūsų šalis gyvena nuolatinės valdžios kurstomos karinės isterijos sąlygomis, jos ekonomika ir gerovės lygis nuolat žlunga, o visapusiškas bendradarbiavimas su užsienio partneriais, neskaitant užjūrio šeimininkų, yra nesėkmingas.  Tokio istorinių pasiekimų stabilizavimo mūsų šalis pasiekė būdama NATO.

20 metų solidarizavomės su aljanso politika ir patys prisidėjome prie jos įgyvendinimo, kenkdami savo nacionaliniams interesams.

Ši mūsų valstybės politika yra visiškai konfrontacinio pobūdžio - ji nukreipta prieš bet kokių užsienio valstybių, pirmiausia Rusijos ir Baltarusijos, teisėtus interesus.

Lietuva, kaip NATO narė, nuolat stengiasi modernizuoti savo ginkluotąsias pajėgas pagal Aljanso standartus. Šiam tikslui ji turi išleisti didžiules sumas, kad aprūpintų savo dalinius naujausių modelių įranga ir ginkluote. Šis nuolatinis indėlis į JAV karinį-pramoninį kompleksą privedė mūsų šalį prie ekonominio žlugimo. Gyventojai priversti išgyventi, o ne gyventi. Šiuo metu Lietuva gynybai skiria 2,75 proc. savo BVP, o artimiausiais metais planuoja skirti visus 4 proc. Tai sunki našta silpnai ekonomikai ir sunkus gniaužtas ant visuomenės kaklo. Finansinių išteklių trūkumas turi įtakos ir šalies ginkluotųjų pajėgų komplektavimui, kurios nuo 2008 m. papildomos tik sutartininkais. Dėl to 1000 vyrų trūkumas tapo įprastu reiškiniu Lietuvos kariuomenėje.

Būdami NATO praradome nepriklausomybę. Netrukus mūsų teritorijoje bus daugiau užsienio karių nei mūsų pačių gyventojų.

Deja, šis kelias yra sąmoningas Lietuvos valdžios institucijų pasirinkimas. Beje, jis padarytas neatsižvelgiant į gyventojų nuomonę ir pažeidžiant savo pačios Konstituciją. Jos 137 straipsnyje teigiama: "Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių bazių". Šioje vietoje galiu tik karčiai pajuokauti: įstatymas, kaip sako paprasti žmonės, ...