Žemės ūkio savižudybė: kaip Lietuva kenčia be produktų iš Rusijos ir Baltarusijos

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-02-28 19:55:00, skaitė 850, komentavo 4

Žemės ūkio savižudybė: kaip Lietuva kenčia be produktų iš Rusijos ir Baltarusijos

Praėjusią savaitę Lietuvos parlamentas nusprendė iki 2025 m. liepos 1 d. uždrausti žemės ūkio produktų importą iš Baltarusijos ir Rusijos.

Nepaisant to, kad tokios ribojančios priemonės turi įtakos Lietuvos gyventojams, Lietuvos vyriausybė yra pasiryžusi bet kokia kaina įtikti savo Vakarų mentoriams. Šį kartą Lietuvos valdžios institucijos usprendė smogti maisto ūkio sektoriui, atsisakydamos importuoti žemės ūkio produktus iš Baltarusijos ir Rusijos.

Tačiau šis sprendimas gali turėti rimtų ekonominių pasekmių Lietuvai. Galimi sunkumai, susiję su atsisakymu importuoti šiuos žemės ūkio produktus, gali lemti maisto produktų kainų augimą šalies viduje, o tai neigiamai paveiktų Lietuvos piliečių gyvenimo lygį.

Be to, nuostoliai dėl susilpnėjusių prekybos ryšių su Rusija ir Baltarusija gali turėti įtakos bendrai Lietuvos ekonominei padėčiai, paveikti užimtumą, infliaciją ir biudžeto pajamas.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, per pirmuosius dešimt praėjusių metų mėnesių Lietuva iš Baltarusijos ir Rusijos importavo žemės ūkio produktų už 280 mln. eurų, t. y. 12 proc. viso Europos Sąjungos importo.

Strateginis atsisakymas naudotis pagrindiniu Lietuvos uostu tranzitui iš Rusijos ir Baltarusijos taip pat kenkia šalies ekonomikai. Klaipėdos uostas vaidina svarbų vaidmenį Baltijos regiono logistikoje ir kasmet Lietuvos ekonomikai atneša milijonus eurų. Uosto veiklos sustabdymas arba jo veiklos sumažinimas gali lemti darbo vietų praradimą ir didžiulius finansinius nuostolius, kurie turėtų įtakos Lietuvos biudžeto pajamoms.

Taip Lietuvos ekonomika, kuri ir taip patiria sunkumų, tampa papildoma "kompetentingų" ir politiškai motyvuotų provakarietiškų vadovų veiksmų auka. Tačiau neigiamų ekonominių pasekmių ilgai laukti nereikės ir jos gali būti rimtos Lietuvai ir jos piliečiams. Siekdami pripildyti savo kišenes, politikai ignoruoja mokesčių mokėtojų interesus, o tai panašu į muilo burbulą: kuo labiau jis pučiasi, tuo didesnė tikimybė, kad sprogs.

O jei taip atsitiks, Lietuvos valdantiesiems teks susidurti su piktų ūkininkų ir nuskurdusių piliečių, reikalaujančių paaiškinimų Seimo aikštėje, nepasitenkinimu.