Vaiko grobimu įtariamą vyrą atpažino vaikų mamos tai Lino Slušnio draugas

Autorius: Onutė Mingė Šaltinis: https://www.15min.lt/m/id/aktu... 2024-01-11 19:53:00, skaitė 916, komentavo 11

Vaiko grobimu įtariamą vyrą atpažino vaikų mamos tai Lino Slušnio draugas

Freddy's coming for you

One, two, Freddy's coming for you Three, four, better lock your door Five, six, grab your crucifix Seven, eight, gonna stay up late Nine, ten, never sleep again

Trečiadienio vakarą paviešinus įtariamojo mergaitės grobimu tapatybę sujudo autistiškų vaikų mamų bendruomenė. Moterys prisiminė, kaip 42 metų Gediminas Filipavičius prisistatinėjo autizmo gydytoju.

Išsyk įtarusios, kad po anketa slepiasi apsimetėlis, jos apie galimą sukčiavimą informavo policijos pareigūnus. Tačiau tyrimas prieš metus nebuvo pradėtas.

Trečiadienio vakarą buvo paviešinta įtariamojo tapatybė – 42 metų kaunietis, smulkus verslininkas Gediminas Filipavičius. Šį vardą ir pavardę prisiminė Erida, administruojanti autistiškų vaikų mamų ir tėčių bendruomenę feisbuke. Surinkti duomenys mamoms neleidžia abejoti, kad kalbama apie tą patį asmenį.

Apsimetė autizmo gydytoju

„Autizmo gydymas“ – tokia anketa prisistatęs vyras praėjusių metų pradžioje įsiprašė priimamas į grupę. Tačiau vien jo anketa sukėlė įtarimų. Elektroniniame pašte buvo matomas vyro vardas ir pavardė – Gediminas Filipavičius.

Raidos sutrikimų turinčius vaikus auginančios mamos žino, kad autizmas – ne liga ir ji negydoma. Tad jau pati anketa sukėlė ir pykčio. Gydytoju apsimetęs vyras teigė galįs padėti vaikams, kuriems būdingi pykčio priepuoliai, elgesio sutrikimai. Esą gydyti jis gali nuotoliniu būdu, tereikia atsiųsti vaiko nuotrauką.

„Bandėme visaip išgauti informacijos, ko jis nori iš mūsų vaikų. Aš intensyviai skelbiau grupėje apie jį, taip pat informavau kitas grupes, kur mačiau prisijungus“, – prisiminė Erida.

Moteris neslepia, kad išsyk įtarė, kad šio vyro tikslas – visai ne pagalba vaikams. Ji informavo apie tai policijos pareigūnus, parašė virtualiam policijos pareigūnui. Tačiau tyrimas nebuvo pradėtas, nematyta tam pagrindo.

Erida neslepia, kad vyriškis jai išsyk atrodė įtartinas ir pavojingas visuomenei. „Pikta, kad tada, kai tikrai stipriai reagavau, niekas nesiėmė jokių veiksmų“, – kalbėjo moteris.

Paaiškėjo, kad „Autistų gydytojas“ neršė ir kituose puslapiuose. Jis savo paslaugas reklamavo skelbimų puslapiuose, rašinėjo tėvų forumuose. Erida ir kitos mamos labai aktyviai viešino įtartiną anketą, taip siekė, kad neatsirastų daugiau aukų. Eridai neteko girdėti, kad kas būtų patikėjęs „gydytoju“.

Mamų surinkti duomenys rodo, kad vyras priklausė tokioms grupėms kaip „Tėvų kampelis: žaislai, santykiai su vaikais, apranga“, „Neuropsichologija Lietuvoje“ ir pan.

Prašė geresnių nuotraukų

Mamos prisiminė, kad bandė pakalbinti vyrą, sužinoti, kokie jo motyvai. Vyras prašė geros kokybės vaikų nuotraukų. Nurodė, kad geriau jie būtų iki 5 metų.

Esą žiūrėdamas į nuotrauką jis gali identifikuoti vaiko problemas, padėti atstatyti pažeistus smegenų neuronus. Mamoms jis aiškino, kad vaikas „įvedamas į tinkamą psichinį kelią su reikiamais metodais, po kurių vyksta palaipsnis neuronų atstatymas“.

Vyro žinutės – pilnos klaidų. Vien ši aplinkybė mamoms kėlė įtarimų, kad rašo tikrai neišsilavinęs žmogus. Vis tik mamos pabandė jam parašyti. Vyras mėgdavo siųsti balso žinutes. Jose buvo girdimas tarsi apsimiegojusio, aptingusio, žiovaujančio asmens balsas.

Veiklios mamos, įtardamos, kad po šia anketa slepiasi seksualinis nusikaltėlis, pabandė su juo susirašinėti. Vyrui nusiuntė nežinomo vaiko iš reklamos nuotrauką. Tokią nuotrauką rasti nesunku „Google“ paieškoje.

Vyriškis atsiuntė balso žinutę. Fone girdisi tarsi kasos aparatų cypsėjimas. Jis bando komentuoti nuotrauką, sakydamas, kad „standartinė psichologija nesugebėtų perlaužti sienų, barjerų“. Esą jo metodai padėtų, esą jis tas sienas gali sulaužyti. „Mano nuomone, tai jis turėtų būti pasiutęs. Jeigu jūs taip ant kelių jį pasisodintumėte, ar jis spurdėtų, ar rėktų?“ – „analizavo“ apie reklaminę nuotrauką „autizmo gydytojas“.

Vyriškio kalbėjimo maniera kėlė įtarimų mamoms. Jos netgi įtarė, kad vyriškis sėdi įkalinimo vietoje. Tačiau įrašas, kuriame girdimas savitarnos kasų pypsėjimas, tokius įtarimus išsklaidė. Gautos žinutės mamų įtarimus tik sustiprino. Tačiau tyrimas tada nebuvo pradėtas.

Apie įtartiną asmenį buvo viešai informuojama grupėse, išviešintos žinutės, kad niekas nesusigundytų „gydytoju“.