Ką kalba apie ofšorus ekonomikos nobeliai ir ką kalba apie juos lietuviški šniobeliai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://ldiena.lt... 2016-05-09 09:03:15, skaitė 2405, komentavo 0

Ką kalba apie ofšorus ekonomikos nobeliai ir ką kalba apie juos lietuviški šniobeliai

Susidaro įspūdis, kad mūsų valdžioje yra įsitvirtinę ateiviai iš paralelinio pasaulio. Jiems net „ofšorai“ - „skaidrūs“. Visam pasauliui ofšorai - būdas nemokėti valstybei mokesčių, apiplėšti bendrapiliečius, plauti pinigus, o ateiviams iš paralelinio pasaulio ofšorai yra angelai, plušantys žmonijos labui. Ką kalba apie ofšorus žymiausi pasaulio ekonomistai, Nobelio premijos laureatai, o ką lietuviški antiekonomikos šniobeliai. Palyginkime.

Pasaulio garsiausi ekonomistai kviečia naikinti ofšorus, nes jie yra neskaidrūs, šiandien rašo DW

Ekspertų nuomone, ofšorų egzistavimui „nėra ekonominio pagrindimo“. Ekonomistai pripažįsta, kad įveikti mokestinių lengvatų zonas bus labai nelengva.

Daugiau negu 300 ekonomistų iš 30 šalių pakvietė pasaulio lyderius panaikinti ofšorus, nes, jų nuomone, „mokestinių lengvatų zonos netarnauja ekonomikos tikslams“ ir niekuo neprisideda prie „visuomenės gerovės“. Šis pareiškimas buvo išplatintas MIP pirmadienį, gegužės 9 dieną, kovos su korupcija konferencijos išvakarėse, kuri įvyks po keleto dienų Londone dalyvaujant politikams iš 40 šalių, taip pat dalyvaujant Pasaulio banko ir TVF atstovams.

„Nugalėti ofšorus nebus lengva, nes yra milžiniškas asmeninis suinteresuotumas tų, kuriuos patenkina esanti padėtis". Jų nuomone, „nėra jokio ekonominio pagrindimo“ tolimesniam ofšorų egzistavimui. Tarp šio kvietimo autorių – 2015 metų ekonomikos Nobelio premijos laureatas Angus Ditton, buvęs Tarptautinio valiutų fondo vyriausias ekonomistas Olivje Blanšar ir daugelis kitų.

Ypatingas dėmesys ofšorams buvo skirtas po „panamos dosjė“ publikacijos.

Lietuvos ministrui, gyvenančiam paraleliniame (o gal biudžeto vagių?) pasaulyje, ofšorai - „skaidrūs“

Gegužės 5 d. Seime vykusioje Vyriausybės valandoje Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius paklausė premjero, kaip Lietuva atsiskaito už suskystintų dujų terminalo nuomą. Ar premjeras galėtu „patvirtinti arba paneigti, kad už šio laivo nuomą yra atsiskaitoma su ofšorine bendrove? Ar tai nėra didelės kainos priežastis? Kaip apskritai vertinti šitokią schemą paskutinio Panamos dokumentų paviešinimo skandalo kontekste?“, - paklausė Seimo narys

Premjeras paprašė, kad į šį klausimą atsakytų Energetikos ministras.

Ministras Rokas Masiulis atsakė, kad ofšorinė bendrovė, su kuria sudarytas laivo „Independence“ nuomos sandoris „tai yra labai skaidri struktūra. Į Norvegijos biržą nuėjus galima absoliučiai visą informaciją gauti. Taigi čia nieko blogo nėra.“

Taigi, vieną sako Nobelio premijos laureatai, viso pasaulio žymiausi ekonomistai, o pas lietuvišką „Šniobelio laureatą“ viskas atvirkščiai. Bet taip ir turi būti, nes tie mūsų šniobeliai, matyt, savo purvinas letenas į tuos ofšorus giliai sumerkę. Negali gi ministru kvailys būti?