Europos komisija prajuokino ir užpykdė Višegrado valstybių grupę

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://ldiena.lt... 2016-05-04 20:47:34, skaitė 3179, komentavo 0

Europos komisija prajuokino ir užpykdė Višegrado valstybių grupę

Višegrado valstybių grupės ministrai sukritikavo EK siūlymą dėl „pabėgėlių“. Suvažiavimo Prahoje metu Lenkijos diplomatijos vadovas Vitoldas Vaščikovskis pavadino Briuselio siūlymą „balandžio pirmosios pokštu“. „Lig šiol nežinau, ar verta šį projektą vertinti rimtai“, paaiškino Lenkijos URM vadovas. Savo ruožtu Vengrijos URM vadovas Peter Sijarto pasakė, kad „finansinės sankcijos, kurios pasiūlė Eurokomisija, tai šantažas“ ( 1, 2, 3).

Gegužės 4 dieną Europos komisija pateikė savo migracijos krizės sprendimo projektą. Reforma numato pastovią pabėgėlių paskirstymo sistemą, kuri gali būti pritaikyta esant krizinei situacijai. Tos valstybės, kurios nepanorės priimti pabėgėlius, galės atsisakyti nuo dalyvavimo paskirstymo mechanizme vieniems metams ir privalės užmokėti 250 tūkstančius eurų už kiekvieną pabėgėlį, kurio nepriims.

Nuomonę apie tai, kad nauja Eurokomisijos idėja „neatitinka šių dienų realijoms“, pasisakė Slovakijos VRM vadovas Robertas Kaliniak. Jo žodžiais, pasiūlymo laikas yra nelabai tinkamas, atsižvelgiant visas pastangas siekiant konsensuso dėl nelegalių migrantų maršrutų uždarymo ir susitarimo su Turkija.

„Per vidurį labai svarbių derybų, ant stalo dedami pasiūlymai, kurie nubloškia mus atgal dešimčiai mėnesių“, - pasakė Kaliniak.

„Nepriimtina“ „pabėgėlių“ paskirstymo schemą pavadino Lenkijos VRM ministras.

Lenkijos VRM vadovas pasakė: „Pabėgėlių paskirstymo schema mums nepriimtina“.

„Tai bloga sistema, nes numato, kad Europos komisija skirstys ir perkėlinės pabėgėlius į įvairias ES valstybes. Tai pažeidimas teisių valstybių ES narių“, taip Lenkijos VRM ministras Mariuš Bliaščak įvertino naują Europos komisijos prieglobsčio suteikimo reformą.

„Kas tai per taisyklė ir kodėl valstybė turės išsipirkti sau teisę nepriimti migrantų? Tai beprasmiška“, - pareiškė Lenkijos VRM vadovas. Ministras pabrėžė, kad Lenkija ryžtingai pasisako prieš tokią Europos sąjungos politiką. „Mes būsime nuoseklūs savo sprendimuose skirtingai nuo ankstesnės vyriausybės, kuri sutiko su ES pasiūlymu. „Tvarka ir teisingumas“ partijos Vyriausybė kategoriškai pareiškia, kad tokia sistema beprasmė“, - pareiškė VRM vadovas.