Álvaro Peñas. Ispanija vis dar laikosi

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-11-22 16:06:00, skaitė 780, komentavo 0

Álvaro Peñas. Ispanija vis dar laikosi

 

2008 m. atviras mikrofonas atskleidė kairiųjų pažiūrų žurnalisto Iñaki Gabilondo pokalbį su socialistų ministru pirmininku José Luisu Rodriguezu Zapatero. Žurnalistas paklausė Zapatero apie apklausas, o Zapatero atsakė: "Mums tinka tai, kad tvyro įtampa". Įtampa suveikė, ir socialistai vėl laimėjo rinkimus.

Sena kairiųjų taktika - priešiškai konfrontuoti ir skaldyti visuomenę - laimėjo balsų, o Zapatero vyriausybė priėmė prieštaringai vertinamus įstatymus, pavyzdžiui, istorinės atminties įstatymą, kuriuo buvo atvertos senos žaizdos siekiant perrašyti istoriją. Deja, centro dešinioji Liaudies partija į tai nereagavo ir netgi palaikė socialistų dreifą. 

2011 m. Zapatero pralaimėjo rinkimus, tačiau, nors ir pasitraukė iš nacionalinės politikos, jis tapo svarbia Pueblos grupės - kairiojo politinio forumo - figūra, kur stengėsi išbalinti diktatūras Kuboje ir Venesueloje, rėmė Ortegą Nikaragvoje ir Petrą Kolumbijoje. 

Dabar jau žinome, kad Pueblos grupės atstovas ir Nicolás Maduro draugas gali vėl atlikti svarbų vaidmenį Ispanijos politikoje; paskelbta, kad Zapatero dalyvaus lapkričio 21 d., antradienį, Ženevoje (Šveicarija) vyksiančiame valdančiosios socialistinės PSOE ir Katalonijos separatistų partijos "Junts" susitikime. Šiame susitikime vėl dalyvaus pabėgęs buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemontas ir Santosas Cerdanas, PSOE numeris 3. 

Atsižvelgiant į PSOE ryšius su Venesuela, į tai, kad "Podemos" finansavo Venesuelos Hugo Chavezas, ir į tai, kad Ispanija gelbėjo mažą Venesuelos oro transporto bendrovę, tikėtinas pagrindinio Ispanijos atstovo Pueblos grupėje dalyvavimas neatrodo atsitiktinis. 

Keletas separatistų politikų iš Kongreso tribūnos taip pat paskelbė, kad neleis PSOE nesilaikyti susitarimo. "Nežaiskite juo", - griežtai kairiųjų separatistų "Esquerra Republicana de Catalunya" deputatas Gabrielis Rufianas perspėjo Pedro Sánchezą per investitūros debatus, kurių kulminacija tapo socialistų kandidato išrinkimas ministru pirmininku. 

PSOE debatus pristatė kaip pažangiųjų jėgų pergalę, padėjusią išvengti radikalios "kraštutinių dešiniųjų" vyriausybės, kurią sudarė VOX ir centro dešinioji PP. Orveliškoje kalboje Sánchezas prisistatė kaip siena prieš "kraštutinius dešiniuosius" ir visas savo nuolaidas separatizmui pateisino sambūvio ir demokratijos vardu. 

PP lyderis Alberto Núñezas Feijóo apkaltino Sánchezą "politine korupcija" mainais į tai, kad jis išsaugojo savo vietą Moncloa (premjero rezidencijoje), ir kad investitūros sesija gimė "iš apgaulės", nupirktos čekiais, už kuriuos mokės visi ispanai. "Istorija nesuteiks jums amnestijos", - užbaigė Feijóo. 

Savo ruožtu Santjagas Abaskalas (Santiago Abascal) pasmerkė S. Sančeszą, apkaltino jį įvykdžius "valstybinį perversmą" ir pridūrė, kad "vienintelė vieta, kurios jis nusipelno, yra teisiamųjų suole". Kongreso pirmininkės socialistės Francinos Armengol įsakymu nuoroda į perversmą buvo išbraukta iš posėdžių žurnalo, o šis sprendimas, pasak VOX lyderio, "įrodo, kad jo pasmerkimas iš tiesų yra realybė ir kad net deputatai neturi žodžio laisvės kalbėtojų galerijoje". 

Abaskalas ir VOX deputatai paliko salę prieš Sánchezo atsakymą ir prisijungė prie demonstrantų, protestuojančių prieš investitūrą už Kongreso ribų: "Dabar galite skleisti savo melą visiems, kas tik nori jūsų klausytis. Mes išeisime kartu su Ispanijos žmonėmis, kurie kovoja prieš jūsų perversmą." 

Šių metų pradžioje vykusi rinkimų kampanija, per kurią socialistai tūkstantį kartų neigė galimybę suteikti amnestiją, jau nekalbant apie referendumą dėl apsisprendimo, kad galiausiai pripažintų tai ir dar daugiau, kad gautų pabėgusio Puigdemonto balsų, dabar atrodo tolima. 

Tačiau tikrovė yra dar blogesnė. Žurnalistų paklaustas, ar gali kilti pavojus paktui su Juntsu, Santos Cerdánas atsakė, kad ne, ir pripažino, kad derybos prasidėjo kovo mėn. Kol socialistų parlamentarai šaukė prieš Puigdemonto separatizmą, jie slapta susitikinėjo su juo, kad nusipirktų jo paramą. Remiamas komunistų ir baskų, katalonų bei galisų nepriklausomybės šalininkų, Pedro Sánchezas žengia neaiškiu keliu, kurį lydės partnerių šantažas, politinis nestabilumas ir teisinės valstybės žlugimas. Daugeliui tai, kas ką tik prasidėjo, yra tikras režimo pasikeitimas.

Nuolatinė mobilizacija

Protestai prie PSOE būstinės, ypač Madride, vyksta jau 16 dienų. Riaušių policija toliau naudojo ašarines dujas ir gumines kulkas, kurių nenaudojo Katalonijoje, ir siuntė užmaskuotus agentus tarp demonstrantų, kur jie, kaip įtariama, kėlė neramumus.

Pernelyg didelis jėgos naudojimas sukėlė daugelio tų, kurie anksčiau palaikė policiją, pyktį. VOX deputatas Javieras Ortega-Smithas, kuris visada gynė valstybės saugumo pajėgas ir ragino sulyginti nacionalinę policiją su regionine policija - Ispanijos nacionalinė policija gauna mažesnį atlyginimą nei baskų ir katalonų policija - įspėjo riaušių policiją, kad stebės jos veiksmus. Pasak jo, bet kuris pareigūnas, panaudojęs pernelyg didelę jėgą, bus pasmerktas. Policija praranda didelę dalį visuomenės palaikymo.

Be šių mitingų, šeštadienį, lapkričio 18 d., milijonas žmonių dalyvavo Madride vykusioje pilietinės visuomenės organizacijų surengtoje demonstracijoje prieš amnestiją, kuriai pritarė VOX ir PP. Tai buvo didžiausia demonstracija sostinėje nuo 1997 m., kai teroristinė ETA grupuotė nužudė populiarų tarybos narį Miguelį Angelą Blanką (Miguel Ángel Blanco). 

Tiesa ta, kad visos šios mobilizacijos atkreipė dėmesį į tai, kas vyksta, ir tarptautinė žiniasklaida pradėjo rašyti apie amnestiją ir valdžių atskyrimo Ispanijoje pabaigą. Amerikiečių žurnalistas Tucker Carlson taip pat dalyvavo viename iš mitingų Madride, o jo interviu su Santiago Abascal matė milijonai žmonių. 

Ateinantį trečiadienį Europos Parlamente bus surengti debatai dėl teisinės valstybės padėties Ispanijoje po pastarųjų įvykių, tačiau tiek Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, tiek Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis suskubo pasveikinti Sánchezą su perrinkimu.

Tuo pat metu, kai šimtai tūkstančių ispanų dalyvavo demonstracijose prieš perversmą, Bilbao mieste vyko trijų su Sánchezu susijusių partijų demonstracijos. EH Bildu, partijos, kurios gretose yra daug buvusių ETA teroristų, surengtoje demonstracijoje dalyvavo ERC (Katalonijos separatistai), BNG (Galisijos separatistai), įvairių kraštutinių kairiųjų grupuočių, Airijos Sinn Féin, Palestinos išlaisvinimo liaudies fronto, Vakarų Sacharos Polisario fronto ir Kurdistano KNK atstovai. EH Bildu lyderis Arnaldo Otegui, nuteistas už terorizmą, pasisakė prieš Madrido demonstrantus ir paragino siekti "antifašizmo", o dabartinį momentą pavadino "galimybe". 

Kad sužlugdytų šią galimybę ir išlaikytų Ispaniją vieningą ir saugią nuo tokių nesąžiningų politikų kaip Sánchezas, tokių korumpuotų kaip Puigdemontas ir tokių teroristų kaip Otegui, tūkstančiai ir tūkstančiai ispanų kiekvieną naktį išeina į gatves. VOX išlieka įsipareigojusi nuolatinei mobilizacijai ir paprašė susitikimo su PP, kad sustabdytų valstybės perversmą. Kitas įvykis, kurio reikia nepamiršti, bus lapkričio 24 d. profesinės sąjungos "Solidarumas" paskelbtas visuotinis streikas.

versta iš theeuropeanconservative.com