Linas Karpavičius. „Chuliganas“ jūsų namuose (apie Gyvenimo įgūdžių programą)

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-09-13 13:55:00, skaitė 350, komentavo 1

Linas Karpavičius. „Chuliganas“ jūsų namuose (apie Gyvenimo įgūdžių programą)

 

Kadras iš Michaelio Hanekės filmo "Smagūs žaidimėliai" ("Funny games")

Gyvena standartinė tipiška šeima ir augina vaikus. Šeima atsakinga, pilietiška, klusni ir mokanti mokesčius. Ji žino kaip yra teisinga elgtis, ji laikosi nustatytų taisyklių: per raudonai degantį šviesoforą neinu, jei kokios problemos skambinu 112, elgiuosi taip kaip norėčiau, kad kiti su manimi elgtųsi.

Bet štai, vieną vakarą, visai šeima žiūrint kino filmą, kažkam iš šeimos narių pamiršus užrakinti duris į namus įsliūkina „chuliganas“. Jo rankose beisbolo lazda. Lazda įduota pačios valdžios.

Pats sutvarkyti šio įsibrovėlio nedrįstate, nes tai gali būti traktuojama kaip agresija ir patyčios, skambinti 112 jau vėlu, kadangi nespėsite, jis bus greitesnis. Pakelti balsą prieš įsibrovėlį niekas nemokė, nuo mažens užaugęs paklusnumo dvasioje ir seniai nebeturintis išdidumo stuburo.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad „chuliganas“ elgiasi ramiai ir tiesioginės grėsmės jums nekelia. Jis prisėda ant pufiko prie durų ir rankos judesiu rodo, kad galima toliau žiūrėti pamėgtą serialą visai šeimai. Jis tik pasėdės kamputyje ir pažiūrės jį kartu.

Iš pradžių, kambaryje tvyro įtarumo ir nepasitikėjimo atmosfera, tačiau matydami, kad nieko blogo nevyksta, šeimos nariai atsipalaiduoja ir netgi persimeta vienu kitu žodeliu su įsibrovėliu aptardami filmo siužetą.

Pasirodo jis turi gerą skonį ir pažiūros panašios. 

Ilgainiui jis tampa šeimos įprastu atributu, kuris nė kiek netrukdo gyventi ir net padeda. Padeda vaikams ruošti pamokas, palydi juos į mokyklą, supažindina su žiauriu gyvenimu gatvėje, papasakoja įvairių istorijų iš savo patirties. Vaikai klausydami jas tampa atsargesni, nes visi žino kokie gatvėje slypi pavojai. Už kiekvieno kampo tik ir tyko apsiseilėjęs pedofilas, krauju pasruvusiomis akimis prievartautojas, kirviu apsiginklavęs žudikas, kaukėtas vaikų grobikas, kuris pardavinėja vaikus organams, narko dileris siūlantis pigiai įsigyti kvaišalų arba suteneris, kurio klientams staiga užsireikė jaunų mergaičių. Ai, vos nepamiršau….dar telefoniniai ir internetiniai sukčiai tyko kiekviename interneto užkaboryje ir reikalauja pin kodų, bei siūlo investuoti pinigus ten kur gal ir nereikėtų. Bet tai siūlo kiekvienas bankas, tik tai nevadinama sukčiavimu.

Taigi, „chuliganas“ paruošia vaikus gyvenimui ir padeda juos apsaugoti nuo tikrų ir tariamų pavojų, nuo kurių tėvai patys nesugebėtų jų apsaugoti. Juk jo kvalifikacija niekas neabejoja. Kaip neabejojama, kad pasaulis pilnas grėsmių, kurių dalies tėvai gal net nežino ir neįsivaizduoja.

Bet vieną diena „chuliganas“ pareikalauja pakeisti žiūrimų filmų siužetą. Reikėtų kažko naujo, įkvepiančio ir uždegančio – daugiau malonumo ir adrenalino. „Chuliganas“ siūlo geriau pažinti savo baimes, jausmus ir kūną. Tėvai bando prieštarauti ir sakyti, kad gal vaikams to nereikėtų? Bet jis pateikia jiems bauginančią alternatyvą – "jūs ką, norėtumėte, kad apie tai vaikai sužinotų iš girto santechniko?" Suprantama, kad tėvai to nenorėtų. Baimės akys didelės. 

Vyras tariasi su žmona, kad gal vertėtų tą „chuliganą“ išvaryti iš namų, bet kažkaip nepatogu. Visi sakys, o kam jūs tada anksčiau jį įsileidote. Tada tai problemos nebuvo? Be to, tai būtų ėjimas prieš įstatymą. O įstatymo laužymas nėra užprogramuotas šių žmonių matricoje.

Tenka nusileisti. Vaikai žiūri aštraus siužeto filmus su siaubo ir erotikos elementais. Palaipsniui vaikystė vaikams slysta iš po kojų. Suaugusių pasaulis įžengia į jų sąmone anksčiau nei turėtų. Tėvai visais laikais ir amžiais stengdavosi kaip galima ilgiau pratęsti vaikui jo vaikystę. Dabar  priversti pripažinti, karčią realybę, kad vaikai staiga „suaugo“ ir priversti atsakyti į klausimus, kurios pagal savo amžių dar neturėtų atsakinėti, bet situacija jau „chuligano“ rankose. 

Jis siūlo vis didesnius ir didesnius „atradimų“ malonumus. Vaikai nepaprastai smalsūs ir patenkinti smalsumą jiems duota nuo Dievo, tam, kad vaikystėje jie smalsaudami pasiruoštų suaugusio žmogaus gyvenimui. Tik vaiko smalsumą galima pakreipti įvairiomis kryptimis. „Chuliganas“ siūlo vieną kryptį – malonumo ir pasitenkinimo.

Atidarius šią Pandoros skrynią jos uždaryti nebepavyks. „Chuliganas“ diktuos taisykles ir vaikai bus jo didžiausi sąjungininkai. Jie norės sužinoti viską anksčiau laiko. „Chuliganas“ pasiruošęs atskleisti visas paslaptis ir pasiūlyti sprendimo variantus, kurių jokie tėvai niekada nepasiūlytų. Nes jie myli savo vaikus.

„Chuliganas“ jau mūsų namuose. Kol kas jis sėdi ramiai prie durų ant pufiko. Jo rankose beisbolo lazda, kurią įteikė jam valdžia.