Krašto apsaugos ministerija stiprina visuomenės įtraukimą į pasirengimą pilietiniam pasipriešinimui

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/krasto-ap... 2023-08-22 19:08:00, skaitė 383, komentavo 9

Krašto apsaugos ministerija stiprina visuomenės įtraukimą į pasirengimą pilietiniam pasipriešinimui

 

Stiprinant visuomenės įtraukimą į pasirengimą pilietiniam pasipriešinimui, Karšto apsaugos ministerija remia vaikų ir jaunimo vasaros stovyklas.

Taip siekiama skatinti veiklą, kuri prisideda prie krašto apsaugos sistemos stiprinimo, visuomenės pasirengimo gynybai ir pilietiniam pasipriešinimui, istorinės atminties puoselėjimo.

Per 2023 metus Krašto apsaugos ministerija iš dalies parėmė 11 vaikų ir jaunimo stovyklų, iš viso joms skirta daugiau nei 63 tūkst. eurų. Remtos įvairių Lietuvos vietovių bendruomenių, birutiečių, skautų ir kitų organizacijų rengiamos pilietiškumo ugdymo stovyklos. Dar beveik 28 tūkst. eurų buvo skirta įvairiems jaunimo mokymams.

Stovyklose, užsiėmimų metų vaikai ir jaunuoliai susipažino su Laisvės kovų istorija ir patys žygiavo karžygių keliais, susitiko su įkvepiančiomis asmenybėmis, aptarė filmus. Taip pat mokėsi atpažinti dezinformaciją, susipažino su Lietuvos kariuomene ir patys patyrė kariško gyvenimo skonį. Vyko ir NATO orientacinės žaidynės, istorijos, fizinio pasirengimo mokymai, kalbėta apie galimybes tarnauti tėvynei.

Štai liepos pradžioje Dzūkijoje vyko ministerijos iš dalies finansuojama vaikų stovykla „Pagaviukas“, kurioje draugėn susirinko klausos negalią turintys vaikai, jų broliai ir sesės. „Pagaviukų“ stovykloje apsilankė Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovai. Svečiai papasakojo vaikams apie pilietiškumą, pasiruošimą šiuolaikinėms grėsmėms, Lietuvos kariuomenę.

Populiarumo sulaukė ir pernai vasarą startavęs Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas, parengtas bendradarbiaujant Krašto apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijoms bei Lietuvos šaulių sąjungai. 2022 m. apmokyta apie 1,2 tūkst. Lietuvos mokyklų devintų klasių moksleivių. Šiemet nuo kovo pradžios iki metų pabaigos mokymuose dalyvaus apie 3600 mokinių. Siekiama, kad 2024 – 2025 mokslo metais šiame kurse dalyvautų 100 proc. devintokų.

Krašto apsaugos ministerija kasmet remia nevyriausybinių organizacijų veiklos programas, kuriomis siekiama stiprinti visuomenės pilietiškumą ir pasirengimą gynybai. 2023 m. ministerija skyrė beveik 400 000 eurų apie pusšimčiui šių organizacijų veiklos programų iš dalies finansuoti.