Lubomyr Luciuk. Motina Ukraina

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-08-11 17:42:00, skaitė 314, komentavo 3

Lubomyr Luciuk. Motina Ukraina

Nekenčiau jos, kai pirmą kartą ją pamačiau. Tai buvo 1989 metais. Tikrai ne "meilės iš pirmo žvilgsnio" atvejis.

Ji buvo ten kiekvieną kartą, kai lankiausi. Negalėjau jos nematyti. Vietiniams pasakodavau, kokia šlykšti ši mergina, kaip net žvilgsnis į ją sukelia manyje atavistinį įniršį ir kaip ji turi išeiti. Tačiau ji liko ten, kur buvo. 

Kalbu, žinoma, apie didįjį Ukrainos matriarchalinį simbolį ir žymų orientyrą - Tėvynės paminklą. 

Išskyrus kelis senbuvius, nostalgiškai murmančius apie "senus gerus laikus", dauguma žmonių sutiko su manimi, bet neturėjo jokių planų ją pašalinti. Tada jie turėjo kitų prioritetų, pavyzdžiui, grąžinti Ukrainai jos teisėtą vietą Europoje. Tik po to, kai 2014 m. vasarį Rusijos prezidento Vladimiro Putino legionai neteisėtai užgrobė Krymą ir užpuolė Rytų Ukrainą, visuomenės nuomonė ėmė keistis.

Tada, 2022 m. vasario 24 d. Rusijai pradėjus genocidinę kampaniją prieš Ukrainą, žmonės iš tiesų pradėjo matyti dalykus kitaip. Nors jų dėmesys ir toliau sutelktas į gynybą nuo to paties seno priešo, ukrainiečiai pagaliau kažką daro su šia gana didinga ir nesenstančia dama.

Viena vertus, vykstantys pokyčiai gali atrodyti gana ne laiku - nereikalingas blaškymasis ir išlaidos, kai vyksta karas. Tačiau taip nėra. Kažką reikėjo daryti, ir tai veikiau pertvarka, o ne pasmerkimas, o tai iš tikrųjų yra gerai.

Pertvarka

Jos pertvarka pradėta tik prieš kelias dienas, nors idėją 2018 m. pasiūlė mano kolega ir draugas daktaras Volodymyras Viatrovič. Būdamas Ukrainos nacionalinės atminties instituto direktorius, jis pritarė 2015 m. balandį Ukrainos parlamento patvirtintam sprendimui, kuriuo buvo siekiama toliau vykdyti Ukrainos dekomunizaciją. Siekdamas paskatinti šį gražų tikslą, jis pasiūlė paminklą pertvarkyti.

62 metrų aukščio statula, pastatyta ant pakylos, puikuojasi virš šalies sostinės - moteris iš nerūdijančio plieno, laikanti kardą ir skydą su SSRS simboliu - serpu ir plaktuku. 1981 m. Sovietų Sąjungos komunistų partijos generalinio sekretoriaus Leonido Brežnevo atidengta sovietinė vilioklė nuo to laiko gadina Kijevo miestovaizdį.

Pagaliau ji sulaukė taip reikalingo pertvarkymo. Jos naujoji išvaizda bus baigta iki rugpjūčio 24 d., kai bus minima Ukrainos nepriklausomybės diena. Žinoma, teisinga Ukrainos kova prieš Rusijos imperializmą iki to laiko nesibaigs, tačiau šis konfliktas, tapęs tikru nepriklausomybės karu, baigsis Rusijos jungo nusimetimu, nepriklausomai nuo to, kurią dieną bus pasiekta pergalė mūšio lauke. 

Be to, ukrainiečių ginklų sėkmė visiems primins, kad ukrainiečiai nėra rusai, niekada nebuvo ir nebus. Nuo šiol ukrainiečių tūkstantmečio vaikai ir jų įpėdiniai, kurių dauguma niekada negyveno sovietinėje aplinkoje, susitarė, kaip turėtų būti reprezentuojama jų tėvynė. 

Nepasidavę aklai aistrai, kurią kėlė minios, apkeliavusios Vakarus ir pasirinktinai niokojusios paminklus, įžeidžiančius jų pervargusią psichiką, labiau mąstantys Ukrainos piliečiai pakeitė į juos žvelgiančio koloso paskirtį.

Jie suprato, kad tai galima padaryti nedidele korekcija, nereikalaujančia nieko daugiau, kaip tik pašalinti iš skydo stigmatizuojantį komunistinių laikų plaktuką ir serpantą ir pakeisti jį Ukrainos nacionaliniu simboliu - trizubu. Po šios paprastos pataisos dabar vyksta imperinės relikvijos pertvarkymo darbai, suteikiant jai patriotiškai ukrainietišką ir sveikesnį identitetą. 

Taigi, Tėvynės paminklas, kadaise buvęs tik priminimas apie Ukrainos pavergimą Maskvos vyrų rankomis, buvo perkurtas į gerą moterį, ginančią savo vaikus nuo visų priešų ir pagerbiančią atminimą tų, kurie kiekvienoje kartoje aukojosi dėl Ukrainos nepriklausomybės. 

Nei sužalota, nei ištrinta, ji tapo tikslinga emblema - ukrainiečių tautos pranašu. Ji netgi gavo naują vardą. Nuo šiol ji bus vadinama Motina Ukraina.

Po Ukrainos pergalės prieš Rusiją grįšiu į Kijevą. Vienas pirmųjų dalykų, kuriuos tuomet padarysiu, bus apsilankymas pas Motiną Ukrainą, kad dar kartą į ją pažvelgčiau. Šį kartą esu tikras, kad tai bus meilė iš pirmo žvilgsnio.

www.kyivpost.com