Informacinis karas, arba bandymas pabėgti nuo sveiko proto

Autorius: Egidijus Baltušis Šaltinis: http://sauksmas.lt/informacini... 2015-11-10 10:16:59, skaitė 2567, komentavo 0

Informacinis karas, arba bandymas pabėgti nuo sveiko proto

Ko gero, geriau nebėgti, nes bėgti gali tekt labai ilgai, o jei prisieis mirti, mirsi labai pavargęs….

Lietuviškų oficiozų masinėje mas medijoje prasideda propagandinė isterija dėl pralaimėto informacinio karo Rusijai, leidžiamos naujos tv dokumentinės laidos, bei desperatiškai griebiamasi „patriotinių“ paskaitų ciklo Lietuvos miestuose ir miesteliuose, bandant pasiekti ir kitą tikslą: kaip atsigriebti prarastas pozicijas, ką apšmeižti iš simpatizuojančių Rusijai ar jos vadovui Putinui?

Propaganda
JAV patronas LR čiabuviams: Užsičiaupk ir žinok savo vietą!

Su pasimėgavimu manipuliuojama iškeltais kaltinamaisiais teisiniais ieškiniais, nesidrovima pasinaudoti gandais apie neįtinkančius šiai sistemai pasisakymus ar netgi ką „pasmerktasis“ pasakė tarp eilučių, ar rodė tariamus ženklus taip vadinama „body language“ – kūno kalba.

Pradėkime nuo to, kad tikrai reikia pripažinti: informacinėje kovoje NATO šalininkai bent jau intelektualiai „gauna į skudurus“ su kaupu. Žinoma, tenka apgailestauti, kad didelė Lietuvos gyventojų dalis išvis nieko nesusigaudo ir nebeturi potencijos logiškai susivokti, kas iš tikro čia vyksta. Atsitiko paprastas dalykas: kada tautos individai žiūrėjo „info“ laidas besmegeniams ir politikų bordelius su žvaigždėmis – nuo tokio gyvenimo būdo organas kaukolėje, kurio paskirtis mąstyti – paprasčiausiai atrofavosi, kaip nemakštinamas raumuo. Mediciniškai tai galima pavadinti lobotomijos operacija kaukolėje. Visa šita nebemąstančių armija nėra kritiškas faktorius esamai valdžiai – jie baikštūs, lengvai paperkami ir laisvai leidžiasi manipuliuojami.

Šioje vietoje tiesiog negaliu nepaklausęs to marionečių lėlininko, kuris gavo užduotį iš aukščiau, susitvarkyti su oponuojančia nuomone. Kaip galima dirbti ir patikėti šia užduotį tokio lygio analitikams kaip Matoniams, Pavilioniams, žurnalistams, kaip Tapinai, Čekuoliai, politikai kaip Juknevičienės, Masiuliai, Guogos, Užkalniai, Šimašiai ar Landzbergiai… Mūsų varganos Lietuvėlės Ciesoriau, jūs ant kokių figūrų statote ėjimus? Gudriausias iš jų tesugeba tik 2 ėjimus: e2-e4, t.y. rusai puola ir dar puls, o toliau – kaip Dievas duos ir jūs dar jiems į priekį sumokėjote, kitaip tariant nedovanotinai permokėjote. Jei norite vertingų rezultatų, bent jau sukurkite planą su ne vienu naudingu scenarijum ateityje, o šiuos liurbius, jei jie nesusitvarko ir nebesugeba ištaisyti klaidų – juos iš šito politinio viešnamio reikia vyti lauk.. Na, pats pagalvokite: padarėte klaidą, pasirinkdamas tokius menkystas, kurie kartoja mantras RUSAI PUOLA. Beveik visi jie visuomenėje laikomi kvailiais ir išverstaskūriais su tamsiomis praeitimis, o mano senelio laikais tokių išgamų į padorius namus net neįsileisdavo…

Praėjusį pavasarį man pačiam teko dalyvauti Matonio surengtoje paskaitoje apie Rusijos propagandą. Nežinau, kiek jam už tai buvo sumokėta, bet tikrai permokėjote – niekas nesugebėjo užduoti jam klausimų. O kada aš jam uždaviau porą klausimų, žmonės vienas per kitą pradėjo bėgti iš salės. Paklausiau apie, atrodo, nebaisius dalykus, pvz.: kaip jis vertina G. Freedmano kalbą Čikagoje, kur jis paskelbė apie būsimus programuojamus konfliktus su Rusija? Matonis net nesugebėjo pasakyti, kad Frydmanas yra Stratford vadovas, tik kažką nerišliai mekeno, kad jis yra nereikšmingas politologas… Tokį individą, kaip Matonis galima iškart vežti į Paryžių ir patalpinti svorių ir matavimo rūmuose kaip tipišką idijoto etaloną. O juk jis šioje klounadoje – „ekspertas“. O vienas iš konservatorių laborantų – Kubilius, pasiskelbė, kad ne tik žino, bet tiesiog dievina Frydmaną, taigi Kubilius būtų lyg ir labiau išprusęs už Matonį. Tik vėl bėda: turėtumėte apsispręsti, kokio pobūdžio karus ruošiatės kariauti su Rusija?

Trumpai kalbant, norint propagandoje prieš Rusiją turėti bent menkų pergalių, suraskite specialistus, kurie netingėtų rinkti, apdoroti, analizuoti ir logiškai interpretuoti įvykius, o kartais net ir pagiriant priešininką. Kodėl niekas nesugeba nusiųsti jūsų analitikų į Rusiją, pas taip vadinamų politinių šou laidų vedėjus Tolstojų ar Solovjovą? Tokiems kadrams, kokiais jūs dabar disponuojate, aš net kefyro iš krautuvės nepatikėčiau parnešt. Tie, kas pasirodė Rusijos tv laidose pas Solovjovą iš Lietuvos… geriau jau būtų to nedarę: Valionis pasirodė kaip pasipūtes kalakutas ir kalbėjo visiškas beprotystes – „kaip Ukraina po Maidano suklestės“… Kodėl aš akcentuoju šias Rusijos tv šou laidas? Nes tai gana rimta kovų aikštelė, kur stipriai kaunasi propagandos specialistai iš Ukrainos, Lenkijos, Vokietijos, Italijos, Prancuzijos, JAV ir kitų pasaulio šalių, bet čia jau dilema: ar galima patikėti šitokią misiją tiems glušams, kuriuos jūs tampote už virvelių dabar? Tikrai ne, nebent jūsų tikslas yra kitas ir šita situacija jūsų strategijos koridoriuje, nėra kaip pavojingas faktorius.

Toliau analizuojant kitus frontus, na tarkim, kad ir kariuomenės specifiką. Vasarą man teko dalyvauti vienoje iš NATO švenčių, kur vyko ginkluotės demonstravimas. Pokalbiuose su kariškiais padiskutavome apie perkamas haubicas iš Vokietijos. Jie iškart pripažino, kad šiuo sandėriu greičiausiai bus plaunami pinigai, nes iki šiol dar nebuvo Lietuvos kariuomenės istorijoje tokio įvykio, kur to nebūtų buvę… Ši aplinkybė man leidžia manyti, kad Lietuvos kariškiai pakankamai kritiškai mąsto apie Lietuvos ir NATO kariuomenės viršūnėlę. Jeigu jie leidžia suprasti apie ten vykstančią korupciją, tai tuo pačiu jie ir 100 procentų nepasitiki savo vadovybe.

Bet čia norėčiau grįžti prie ginklų temos – kariškiai išdėstė tokią strategija: haubicos reikalingos kare su Rusijos agresija. Kada Rusija apšaudys Lietuvą Gradais, jie sekimo įranga galės skubiai nustatyti, kur yra Grad pozicija ir haubicų sviediniais sunaikins Grad buvimo pozicijas… Galima pagalvoti, kad NATO ir Lietuvos kariuomenės analitikai kuria būsimus mūšius su Rusija, remdamiesi kovų scenomis iš Donbaso ir Lugansko. O juk kada Rusija apšaudė teroristų pozicijas raketomis iš Kaspijos jūros, NATO buvo šokiruota ir to nepajėgė nuslėpti. Aš suprantu, kad čia ne tik raketos kaltos. Rusijai pavyko susitarti su JAV statytinių valdžia Irake, kad per Irako teritoriją skris Rusijos raketos, o JAV apie tai iš anksto net nežinojo. Iškilo ir kita bloga naujiena JAV: neseniai išaiškėjo, kad ČŽV tarnyboms kompiuterines programas parašė programuotojai iš Rusjos.

Taigi kovos frontas tikrai didžiulis ir pasitikėti patronu iš JAV būtų labai kvaila – jis juk neatsako už betvarkę savo zonoje, todėl darbas „inkognito“ tarp sąjungininkų šiuo metu taip pat nepamaišytų…

Egidijus Baltušis

Šauksmas