Vengrija reikalauja liautis kviesti migrantus

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/vengrija-re... 2015-10-26 12:56:21, skaitė 2453, komentavo 0

Vengrija reikalauja liautis kviesti migrantus

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pareiškė, kad ES turi „nedelsiant baigti atvirų durų politiką ir migrantų kvietimą“. Tai jis pareiškė neeiliniame ES susitikime, skirtame migracinei situacijai Balkanuose.

„Aš skaitau, kad ES šalys ir, pirmiausiai, Šengeno erdvės nariai turi laikytis savo žodžio. Mes turime nedelsiant baigti su atvirų durų politika, kuri pilnai prieštarauja Šengeno principams, užtikrinti adekvačią sienų apsaugą ir pabaigti pareiškimus su migrantų kvietimais“.- pažymėjo jis.

„Mes visada kalbėjome, kad ES turi eiti į pietus ir apginti nuo migrantų Graikijos sienas, jeigu jie to nesugeba padaryti patys”, – pridūrė Orbanas.

DW šiandien pranešė, kad ES šalys deda pastangas įvesti pabėgėlių srauto kontrolę ir šiam klausimui buvo skirtas spalio 25 dienos susitikimas Briuselyje. Jame Eurokomisija ir suinteresuotos valstybės bandė susitarti dėl migrantų registracijos tvarkos ir pagalbos jiems suteikimo.

Buvo kalbėta dėl pagalbos suteikimo Slovėnijai, Kroatijai, Makedonijai ir Serbijai.

Eurokomisijos pirmininkas Žan-Klod Junker pasakė: „Kalba eina apie tai, kad sulėtinti ir sukontroliuoti migrantų srautą. Mes taip pat turime aiškiai duoti suprasti, kad žmonės, kurie atvyksta prie mūsų sienų ne ieškoti tarptautinės apsaugos, neturi teisės patekti į ES teritoriją“.

Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius pareiškė, kad tie, kas ruošė rekomendacijas, neturi supratimo, kaip veikia sistema it „tarytum tik ką nubudo iš ilgo miego“. Jo nuomone, vieninteliu migrancinės krizės sprendimu gali tapti kontrolė pabėgėlių srauto ant Turkijos ir Graikijos sienos, kur migrantai patenka į ES teritoriją.

Agentūra Ria praneša, kad Slovėnijos premjeras Vladimir Dobrovolskij susitikime Briuselyje šiandien pasakė: „Aš laukiu, kad susitikimas priims konkretų skubų veiksmų planą, kurį mes turime per artimiausias dienas ir savaites realizuoti. Jeigu mes nesiimsime skubių ir konkrečių priemonių artimiausiu metu, aš manau, kad Europos sąjunga ir visa Europa gali subyrėti“.

Šauksmas