Migrantų perkėlimas gali įvykti netikėtai

Autorius: Komitetas Prieš priverstinę migraciją Šaltinis: http://sauksmas.lt/c.html... 2015-10-19 11:08:34, skaitė 3198, komentavo 0

Migrantų perkėlimas gali įvykti netikėtai

Priverstinis nelegalių migrantų perkėlimas į Lietuvą gali įvykti netikėtai, apie tai iš anksto neinformavus visuomenės. Tokia išvada pateikta 2015 spalio 17d. pristatytoje „Visuomeninio Komiteto Prieš Priverstinę Migraciją“ ataskaitoje.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį susibūręs visuomeninio neformalaus pilietinio sąjūdžio principu veikiantis komitetas Kaune surengtame atvirame posėdyje ne tik atsiskaitė už jau nuveiktus darbus, bet ir sutarė dėl naujų veiksmų, siekiant apsaugoti Lietuvą nuo nelegalių migrantų perkėlimo grėsmės.

Didelis piliečių aktyvumas pasirašant komiteto parengtą elektroninę peticiją prieš priverstinę migraciją   (http://www.peticijos.lt/visos/71826 ) ir vis didėjantis aktyvumas renkant parašus popierinėje peticijos versijoje aiškiai parodo, kad piliečiai nesutinka su imperatyvų didžiųjų ES valstybių ( pirmiausiai Vokietijos) inspiruotu nurodymu apgyvendinti savo teritorijoje to nenorinčius nelegalius migrantus.


Komiteto organizuota protesto akcija Vilniuje

Kaip pažymėta ataskaitoje, ši piliečių valia jau yra girdima. LR Vyriausybė ne tik priėmė svarstyti komiteto pateiktą paklausimą, bet ir įpareigojo Užsienio ir Vidaus reikalų ministerijas pateikti komitetui atsakymus. Tačiau institucijos kompetenciją atitinkantis paklausimas, pateiktas Prezidentūrai, taip ir liko nesvarstytas. Tai kelia pagrįstas abejones dėl aukščiausios valdžios institucijos aiškios pozicijos buvimo.

Taip pat vyksta aktyvūs kontaktai su Seimo nariais priverstinės migracijos klausimu. Dėl suprantamų priežasčių šių parlamentarų pavardės nėra minimos ataskaitoje, tačiau komentuojant ataskaitą buvo minima, kad tai – tiek opozicijos, tiek valdančiosios daugumos atstovai. Vėliau vykusios diskusijos metu tai pat buvo pažymėta, kad komitetas palaiko siekius visų su migrantais susijusių klausimų nagrinėjimą ir galutinių sprendimų patvirtinimą perkelti į Seimą.

Be ataskaitos pateikimo susirinkime buvo aptarti tarptautinio bendradarbiavimo su analogiškais komitetui judėjimais ES valstybėse (pirmiausiai Vokietijos, Lenkijos ir Slovakijos), priimti sprendimai dėl tinkamo ir teisingo visuomenės informavimo priverstinės migracijos klausimais, tolimesnių viešų akcijų rengimo.

Vitalijus Balkus

Šauksmas