USA išdūrė Europą atsidėkodama jai už nutrauktus kontraktus su Rusija

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-09-23 09:15:00, skaitė 834, komentavo 8

USA išdūrė Europą atsidėkodama jai už nutrauktus kontraktus su Rusija

 

Dėl stambaus kontrakto tarp Prancūzijos ir Australijos dėl povandeninių laivų tiekimo Australijai, kurį sužlugdė amerikonai,  kilo konfliktas ne tik tarp USA ir Prancūzijos, bet ir tarp USA ir JevroSojūzo. Aukšto rango JevroSojūzo valdininkai kalba, kad kažkas "sulūžo" tarp Europos ir USA partnerystės. Grandiozinio transatlantinio skandalo įkarštyje kažkaip tai pamirštama, kad ta pati Prancūzija, padlaižiaudama USA politikai, „metė“ Rusiją dėl karinių kontraktų lygiai taip pat, kaip dabar dėl daugiamilijardinio sandorio su australais prancūzus "išdūrė" amerikosai.

2011 metais Rusija pasirašė kontraktą su Prancūzija dėl dviejų „Mistral“ tipo laivų, nešančių malūnsparnius, tiekimo. Pagal kontraktą  Rusija pirmąjį „Mistral“ turėjo gauti 2014 metais, antrąjį - po metų. Sutarties suma siekė 1,2 milijardo eurų.

2014 metais USA griežtai pasipriešino jau pastatytų „Mistralių“ perdavimui Rusijai. Tuometinis Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas klusniai kriuktelėjo ir, nebijodamas baudų bei netesybų, pareiškė, kad sustabdo „Mistral“ perdavimą, kol Rusija „nepakeis savo elgesio“. Tai yra, kol ji nepaliks Donbaso ir negrąžins Krymo Ukrainai.

Raktinis žodis visoje šioje istorijoje buvo žodis „USA“. Paryžius nutraukė sutartį, kuri buvo super-naudinga Prancūzijos kariniam ir pramoniniam kompleksui, grąžino Rusijai apie milijardą eurų, taip pat kompensavo visas pridėtines išlaidas, įskaitant Rusijos „Mistral“ įgulų apmokymą, tik todėl, kad užjūrio sąjungininkai pareikalavo "transatlantinio solidarumo" ir paramos Ukrainai kovoje su „Rusijos agresija“.

Praėjus 7 metams po šios istorijos, „dėkingi“ amerikonai „išdūrė“ savo ištikimus sąjungininkus prancūzus, sužlugdę jiems daugiamilijardinį kontraktą dėl povandeninių laivų tiekimo Australijai.

Skandalas dėl šios priežasties neatslūgsta jau savaitę.

Rugsėjo viduryje USA paskelbė apie naujo karinio-politinio bloko su Didžiąja Britanija ir Australija sukūrimą, pavadindamos jį AUKUS, pirmųjų šalių narių (A ,UK, US) raidėmis.

AUKUS misija buvo tiesiai šviesiai paaiškinta: kovoti su augančia Kinijos galia Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Kinija taip ir suprato, visa pasaulio žiniasklaida taip ir parašė, ir niekas to nepaneigė.

Europietiški NATO sąjungininkai iškart ėmė pavyduliauti: pagrindinis NATO narys kuria naujus karinius aljansus ir aiškiai teikia pirmenybę visiškai kitam pasaulio regionui. Tačiau visas USA nusispjovimo į sąjungininkų Europoje nuomonę mastas paaiškėjo tik po karinio susitarimo su Didžiaja Britanija ir Australija detalių tyrinėjimo.

Paaiškėjo, kad naujieji sąjungininkai įsipareigojo padėti stiprinti vienas kito gynybą ir įsigyti karinės technikos iš kitų AUKUS narių. Pagal šį įsipareigojimą Australija nutraukė sutartį dėl 12 dyzelinių povandeninių laivų pirkimo iš Prancūzijos ir vietoj to susitarė tiekti atominius povandeninius laivus iš USA.

Prancūzija, kuri dėl šio kontrakto planavo aprūpinti savo laivų statytojus darbu iki 2040 metų, prarado 66 mlrd USA dolerių.

Gališkas temperamentas po to, žinoma, išsiveržė lauk. Pirmą kartą nuo USA nepriklausomybės paskelbimo Prancūzijos ambasadorius buvo atšauktas iš Vašingtono. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Žanas-Ivas Drianas amerikosų poelgį pavadino „dūriu į nugarą“.

Jei Vašingtonas tikėjosi, kad bus tik - „parėks ir nusiramins“, tai tas nepasiteisino. Skandalas kiekvieną dieną įsiplieskia vis karštesnis. Ji jau peržengė Prancūzijos-USA santykių ribas ir išplito visame JevroSojūze.

JevroSojūzo vidaus rinkos komisaras Tjiery pareiškė apie tai, kad „kažkas sulūžo“ USA ir JevroSojūzo santykiuose, ir perspėjo dėl USA ir JevroSojūzo prekybos ir technologijų sovieto posėdžio atidėjimo ryšium su padėtimi dėl AUKUS.

Briuselis, su atviru maldavimu balse, grasina tuo, kad dabar gali būti peržiūrėti sąjunginiai santykiai tarp Europos ir USA.

Reikalas ne tik dėl atimtų 66 mlrd iš prancūzų. Ne tik ekonomikoje, bet ir politikoje. Europiečiai elementariai yra tiesiog skaudu, kad jų eilės numeris USA užsienio politikos prioritetų sąraše dabar - n-ioliktas.

Nuoskauda ši apgailėtinas, beveik vaikiška. Taigi, remiantis Europos Komisijos pranešimu spaudai, vyriausiasis JevroSojūzo įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Žozefas Borelis susitikime su Australijos užsienio reikalų ministru „iškėlė temą dėl išankstinių konsultacijų nebuvimo ir išreiškė apgailestauja, kad partnerystė (AUKUS) neapima europinių partnerių, tvirtai dalyvaujančių Ramiajame vandenyne “.

Kitaip tariant, europiečiai verkia, kad amerikonai daugiau nebekviečia jų į pasaulinę smėlio dėžę - pažaisti geopolitinių žaidimų. Ir pas juos neina žaisti.

Draugyste su europiečiais jiems yra iki tokio laipsnio neįdomi, kad jie pasirengę paaukoti santykius su branduoline valstybe Prancūzija, de facto apiplėšdami ją 66 mlrd dolerių.

Ir ne tik su ja: taip pat nukentėjo ir, pavyzdžiui, Vokietijos povandeninių laivų sonarinės įrangos gamintojai, dėl nutraukto „amžiaus sandorio“ su Australija.

Europos laikraščiai alsuoja pasipiktinimu, žurnalistai rašo, kad USA savo rankomis damuša transatlantinę vienybę, kad "laisvojo pasaulio’’ viltis Džo Baidenas pasirodė dar blogesnis nei skandalingasis  Trampas ...

Ir kad nors kas būtų prisiminęs tuos du nelaimingus „Mistralius“ ir tą milijardą eurų, kuriuos Prancūzija paaukojo tam, kad nekiltų pavojus sąjungai su USA? Na ir kuo USA atsidėkojo prancūzams? Nubaudė 60 kartų didesne suma nei ta kaina, kuri buvo dėl sutarties nutraukimo su Rusija.

Reikalas ne "Mistraliuose" ar Australijos povandeniniuose laivuose.

Europa atsisakė nuo objektyviai naudingo jai strateginio bendradarbiavimo su Rusija, siekdama išsaugoti "Jevroatlantinę erdvę", ir dabar už tai negauna iš USA nieko, išskyrus chamiškumą,  paniekinimą ir savo sąjungininko išdavystę.

Kas visai nepaneigia aklo tikėjimo į pindosus kai kuriems ypač ištikimiems šių sąjungininkams. Tikėjimo į tai, kad žmonės, „išdurinėjantys“ europiečius ir atimantys iš jų sutartis, išmušus lemiamai valandai juos gins ir žus už juos.

Tebunie bus palaiminti tuo tikintys.