Aurimas Guoga: Aktualiausia Holokausto pamoka šiandien

Autorius: Aurimo Guogos Facebook įrašas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-09-16 14:58:00, skaitė 512, komentavo 6

Aurimas Guoga: Aktualiausia Holokausto pamoka šiandien

Žemiau minimos pamokos lietuviai itin nemėgsta ir alergiškai atmetinėja, tačiau šių dienų kontekste ji kaip niekad aktuali.

Neseniai surengėme šeimos šventę. Vyko kavinėje pažeidžiant susirinkimo ribojimus. Ne tik dalyvavo iš skirtingų šeimų, bet dalis net neskiepytų! Dar daugiau - šventės rengėjai neskiepyti, o svečių dauguma susiskiepyti!!

Praktiškai žiūrint, ši padėtis susirinkusius skiepytuosius tenkino. Visi išsiilgę smagių pasisėdėjimų, neaišku kada vėl susėsime. Atmetus visas tas nesąmones su skiepytais- neskiepytais, ten juk artimi giminės.

Balius puikiai pavyko. Visi linksmai pasibuvome, kartu padainavome ir pašokome. Tik artėjant 10-tai vakaro teko išjungti muziką. Bet ir po to paskiepyti linksmai čiauškėjo su neskiepytais, jokių atstumų nesilaikė ir apskritai visi buvo pamiršę apie Šimonytę su jos Dulkiu.

Tai štai, absoliuti dauguma paskiepytų yra normalūs ir jokios agresijos neskiepytų atžvilgiu nerodo (o gera dalis ir visai nejaučia). Propagandinį tvaiką sukėlė ir palaiko nedidelė mažuma. Kiti ramiai gyvena ir į reikalą nesikiša.

O dabar ir pamatysime kuo ši padėtis panaši į Holokaustą. Lietuvoje dauguma gyventojų turėjo draugų žydų. Gal žydų kaip visumos ir nemėgo, tačiau visi pažinojo ir išimčių- gerų žydų, kurių jiems nė į galvą neateitų skriausti, jau nekalbant naikinti.

Kaip ir šiandien paskiepyti, anuomet lietuviai atsidūrė privilegijuotųjų gretose. Galėjo su vokiečiais sėdėti kavinėse, galėjo kiek telpa varyti ant žydų. Dauguma
laikėsi nuošaliai ir paprasčiausiai prisitaikė prie tokios padėties.

Kadangi Lietuvoje retas kuris viešai užstojo žydus (nes už tai grėsė gauti kulką į kaktą), nedidelė grupelė aršių antisemitų padarė savo. Išnaikinta beveik 200 000 žmonių. Dauguma tuo tarpu pasyviai gniaužiojo rankas.

Šiandien panaši padėtis, tik pasisakydamas už žmogiškumą žmogus rizikuoja nebent darbo vieta ir karjera. Tačiau ir šiandien tik vienas kitas paskiepytasis smerkia tai kas daroma neva jo labui.

Nacių okupacija lietuviams greitai atsirūgo. Po nepilnų dviejų metų už laimę laidyti patyčias žydų atžvilgiu lietuviai turėjo susimokėti stodami į Vermachtą ir dėdami galvas kovojant už nacių okupaciją. Taip ir šiandien patyčių laikotarpis pasirodė trumpalaikis, o jo kaina - teks vieną po kitos leistis tas neaiškias dozes.

Taigi Holokausto karta neišlaikė moralinio egzamino. Dauguma bailiai susislėpė, pasirinko tylėti nežmogiškumo akivaizdoje. Šiandien, kai mus segreguoja ir atiminėja pragyvenimo šaltinius, suskiepytieji vėl bailiai tyli. O juk nusikaltimas, kaip ir anuomet, vykdomas jų vardu, neva jų labui.