"Mes norime dirbti": Vilniuje vyko sanatorijos "Belorus" darbuotojų piketas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2021-05-07 16:30:00, skaitė 2947, komentavo 20

Mašinų kolona pravažiavo centrinėmis Lietuvos sostinės gatvėmis. Ant automobilių buvo pakabinti plakatai su raginimais valdžiai

VILNIUS, gegužės 7 — Sputnik. Vilniuje Druskininkų sanatorijos "Belorus", kuriai taikomos ES sankcijos, darbuotojai surengė protesto akciją, praneša Sputnik Lietuva korespondentas.


"Belorus" sanatorijos darbuotojų protesto akcija Vilniuje

Keliasdešimt automobilių kolona pravažiavo centrinėmis sostinės gatvėmis. Judėjimą lydėjo policija.

Dalyviai bandė atkreipti dėmesį į sanatorijos darbuotojų teisių pažeidimą. Ant automobilių buvo pakabinti plakatai su  raginimais valdžiai. Tarp jų: ​​"Mes norime dirbti!", "Norime algų, o ne pašalpų!", "Ministre Landsbergi, gana mulkinti Lietuvos žmones" ir pan.


"Belorus" sanatorijos darbuotojų protesto akcija Vilniuje

Anksčiau Druskininkų meras Ričardas Malinauskas paskelbė ekrano kopiją su Europos parlamentaro iš Lietuvos Broniaus Ropės atsakymu, kuriame sakoma, kad sanatorija nėra įtraukta į fizinių ir juridinių asmenų, kuriems taikomos ribojamosios priemonės, numatytos ES Tarybos reglamente dėl ribojančių priemonių Baltarusijai, sąrašą.

Malinauskas pažymėjo, kad EP atsakyme aiškiai teigiama tai, ką jis, visi teisininkai ir sanatorijos darbuotojai kartoja nuo gruodžio mėnesio: už sankcijų sanatorijai taikymo stovi ne kas kitas, o Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Meras klausia, ar po tokio atsakymo Lietuvos užsienio reikalų ministerijai "užteks įžūlumo toliau meluoti, kad tai ES sankcijos".

Situacija su "Belorus" sanatorija

Atvejis su "Belorus" sanatorija yra pirmas Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei taikomos tarptautinės sankcijos.


"Belorus" sanatorijos darbuotojų protesto akcija Vilniuje

Anksčiau "Swedbank" įšaldė "Belorus" sanatorijos Druskininkuose sąskaitas dėl trečiojo ES sankcijų paketo Baltarusijos valdžios institucijoms įsigaliojimo, tad darbuotojai liko be atlyginimų. Sanatorijoje Druskininkuose dirba beveik 400 žmonių, 350 yra Lietuvos piliečiai. Daugelis jų prarado vienintelį pajamų šaltinį.

Įstaigos darbuotojai surengė keletą protestų ir kreipėsi į teismą.

Interviu Sputnik Lietuva politologas Vadimas Volovojus pareiškė, kad sanatorijos darbuotojai tapo griežtos Lietuvos valdžios politikos Baltarusijos atžvilgiu aukomis.