Rusija paprašė ombudsmenės Lietuvoje padėti Meliui

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2021-04-29 18:19:00, skaitė 3698, komentavo 8

Rusija paprašė ombudsmenės Lietuvoje padėti Meliui

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius patvirtino, kad gavo Rusijos prašymą

VILNIUS, balandžio 29 — Sputnik. Rusijos žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova laišku kreipėsi į Lietuvos Seimo kontrolierių Augustiną Normantą su skundu dėl prastos Rusijos kariuomenės atsargos pulkininko Jurijaus Melio sveikatos, praneša RIA Novosti su nuoroda į žiniasklaida.  

Rusijos ombudsmenė atkreipė dėmesį į Melio kalinimo su aštuoniais žmonėmis sąlygas ir pažymėjo, kad jam gali kilti "realus pavojus", visų pirma, tai susiję su sveikata. Moskalkova paragino kontrolierių padėti Meliui gauti "kvalifikuotą medicininę priežiūrą ir nekliudomą grįžimą į Rusijos Federacijos teritoriją, kai jis atliks bausmę".

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius patvirtino, kad įstaiga gavo Rusijos prašymą. Buvo atsakyta, kad pats Melis jokių skundų nepateikė, o Lietuvos įstatymai garantuoja nuteistųjų teises į asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

"Atsakyme informavome, kad Seimo kontrolierių įstaigoje nėra gauta jokių pareiškėjų skundų, susijusių su konkrečiais pareigūnų veiksmais ar neveikimu ir aplinkybėmis, nurodomomis Rusijos ambasados Vilniuje notoje ir jos prieduose", – teigė Valentinavičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė gavusi laišką ir persiuntusi jį adresatui.

Sausio 13-osios įvykiai Vilniuje

Sausio 13-osios naktį sovietų šarvuočių kolona pasiekė Vilniaus centrą. Tą naktį prie Vilniaus televizijos bokšto įvyko ginkluotas susirėmimas. Lietuva be įrodymų tvirtina, kad tai pradėjo sovietų kariai. Incidento metu žuvo 14 žmonių, daugiau kaip 600 buvo sužeisti.

2019 metų kovo mėnesį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį. Byloje buvo kaltinami 67 žmonės. Prieš teismą stojo tik du žmonės — Rusijos kariuomenės atsargos pulkininkas Jurijus Melis ir buvęs karys Genadijus Ivanovas, jiems paskirta atitinkamai septynerių ir ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kovo pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė 16 iš 67 anksčiau įsiteisėjusių nuosprendžių byloje dėl sausio 13-osios įvykių Vilniuje. Melis gavo dar trejus metus kalėjimo, o buvusiam kariškiui Genadijui Ivanovui laisvės atėmimo laikas buvo pratęstas iki penkerių metų. 

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova laisvės atėmimo termino pratęsimą Rusijos kariuomenės atsargos pulkininkui Jurijui Meliui pavadino "sukrečiama žinia".Ji pridūrė, kad Lietuvos valdžia užsiima "visiška savivale", "šiurkščiai ir ciniškai manipuliuoja teisingumu politiniais tikslais".

Rusijos ambasada Lietuvoje Melio bausmės sugriežtinimą pavadino pasityčiojimu, o pats Apeliacinis teismas, jų nuomone, priėmė tokį sprendimą "norėdamas įtikti rusofobiškoms valdžios institucijoms" ir proceso metu pažeidė tiek tarptautinius, tiek Lietuvos teisės aktus.