Teksase panaikinus prievolę nešioti kaukes sumažėjo naujų koronaviruso atvejų skaičius

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-04-05 22:10:00, skaitė 2582, komentavo 0

Teksase panaikinus prievolę nešioti kaukes sumažėjo naujų koronaviruso atvejų skaičius

The Washington Times praneša: „Panašu, kad „neandertaliečiai“ iš Teksaso buvo teisūs - o prezidentas J. R. Biden'as ir pagrindinė žiniasklaida klydo.“

Praėjus jau kelioms savaitėms nuo to, kai Teksaso valstijoje buvo panaikinta prievolė nešioti kaukes ten koronaviruso atvejų skaičius ne tik, kad nepadidėjo, o priešingai - jau 18-ą dieną iš eilės naujai užregistruotų susirgimų skaičius mažėja. Teksase taip pat sumažėjo dėl šios ligos paguldytų į ligonines žmonių skaičius ir smuko mirtingumas, kaip praneša „Texas Tribune“.

Kaip gi galėjo taip būti?

„Vanity Fair“ prognozavo, kad dėl Teksase ir Misisipėje priimto sprendimo panaikinti prievolę nešioti kaukes šiose valstijose bus dar 500 000 mirčių nuo koronaviruso. Buvęs respublikonų partijos narys Beto O’Rourke'as teigė, kad Teksaso gubernatoriaus Greg'o Abbott'o sprendimas buvo panašus į „mirties nuosprendį“ ir, kad jis „aukoja mūsų draugų teksasiečių gyvybes ... siekdamas politinės naudos“. CNN citavo intensyvios terapijos skyriaus slaugytoją, kuri kalbėjo: „Aš bijau, kaip tai atrodys“, o daktaras Anthony Fauci šį  gubernatoriaus žingsnį pavadino „nepaaiškinamu“.

Tuo tarpu atvejų skaičius ir toliau auga Niujorke bei Niu Džersyje - dviejose valstijose, kuriose taikomi itin griežti koronaviruso valdymo apribojimai - kur vis dar neveikia įvairūs verslai ir mokyklos vis dar nėra pilnai atidarytos, ir kur vis dar galioja prievolė nešioti kaukes. Naujojo Džersio gubernatorius Phil'as Murphy tyčiojosi iš gubernatoriaus Abbott'o sprendimo panaikinti prievolę nešioti kaukes savo valstybėje, sakydamas, kad jis „apstulbęs“ ir negalėjo „įsivaizduoti prievolės nešioti kaukes esant patalpose panaikinimo“.

Vis dėlto neatrodo, kad prievolė nešioti kaukes ir verslų ribojimas padėtų Niu Džersiui ar Niujorkui.

Galbūt, tiesiog galbūt, visi šie koronaviruso apribojimai nedaro jokios įtakos slopinant viruso paplitimą. Pagrindinė žiniasklaida paskubėjo numatyti katastrofą pietinėse valstijose, tokiose kaip Džordžija, Florida ir Pietų Karolina, tačiau, taip pat kaip ir Teksase, duomenys nepatvirtina nė vienos iš šių kraupių prognozių -  šiose valstijose situacija jau normalizavosi.

Ligų kontrolės ir prevencijos centras leidžia stebėti ir palyginti atvejų skaičių tiek atvirose, tiek sienas uždariusiose valstybėse - ir šie duomenys aiškiai rodo, kad griežtas karantinas nepadeda siekiant kontroliuoti viruso plitimą. Valstybių užsidarymas neturėjo statistiškai pastebimo poveikio viruso trajektorijai ir netgi sukėlė sudėtingas pasekmes, kaip pažymi Amerikos ekonomikos tyrimų institutas (AIER).

„Kita vertus, valstijų užsidarymas sunaikino pramonę, mokyklas, bažnyčias, laisves ir gyvybes, demoralizavo gyventojus ir pagrobė pagrindines žmonių teises. Ir viskas daroma vardan saugumo nuo viruso, kuris bet kokiu atveju atliko savo darbą “, - praneša AIER.

Įžūlu manyti, kad vyriausybė ir joje dirbantys politikai galėtų sukontroliuoti ligos sukėlėją - vis dėlto mūsų pagrindinė žiniasklaida ir demokratų lyderiai per pastaruosius metus dirbo viršvalandžius, siekdami įtikinti, jog jie tai gali.

The Washington Times rašo:  „Laikas vėl atidaryti mūsų šalį, o kai visi, kurie nori būti paskiepyti, bus paskiepyti, meskime į šoną kaukes. Amerikiečiai per šią pandemiją pasielgė atsakingai - dabar jau atėjo laikas demokratams ir pagrindinei žiniasklaidai taip pat elgtis atsakingai ir pasižiūrėti į duomenis, prieš naudojant hiperbolinio gąsdinimo taktiką, siekiant priversti žmones atsiduoti jų valiai.“

Šaltinis