Krymo vadovas: Krymas tikrai nekeliaklupsčiaus

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2021-03-17 16:25:00, skaitė 2041, komentavo 16

Krymo vadovas: Krymas tikrai nekeliaklupsčiaus

Septintųjų Krymo prisijungimo prie Rusijos metinių proga respublikos atstovas atsakė į aktualius klausimus

VILNIUS, kovo 16 — Sputnik. Krymas ir Sevastopolis švenčia pusiasalio įėjimo į Rusijos sudėtį septintąją sukaktį. Interviu RIA Novosti Krymo Respublikos vadovas Sergejus Aksionovas pasakojo apie tai, kaip regiono valdžia ketina įteisinti mažų viešbučių savininkus prieš prasidedant atostogų sezonui ir kaip jie planuoja kovoti su neteisėta pakrantės plėtra. Interviu kalbama ir apie gerų kaimyninių santykių su Ukraina atkūrimo perspektyvas ir galimas provokacijas destabilizuoti padėtį pusiasalyje, taip pat apie jo požiūrį į pareigūnų skyrimą ir tolesnį Krymo kultūros ministrės likimą po keiksmažodžių susitikimo metu. Kalbino Maksimas Groznovas.

— Sergejau Valerijevičiau, remiantis naujausia VCIOM apklausa, 81 procentas rusų teigiamai vertina Krymo susijungimą su Rusija, 40 procentų mano, kad tai pateisinama istorinio teisingumo požiūriu. Kaip vertinate šiuos rezultatus?

— Istorinis teisingumas — todėl didelis palaikymas. Krymas visada buvo Rusijos žemė. 1954 metais (TSKP CK pirmasis sekretorius Nikita — Sputnik) Chruščiovas priėmė sprendimą (perduoti Krymą Ukrainos TSR — Sputnik) vienos šalies viduje, todėl žmonės iš tikrųjų nepajuto skirtumo. Buvo rublis, be paso galėjai patekti į bet kurią respubliką, jokių problemų nekilo, todėl žmonės į tai taip reagavo. Ir apskritai, po karo žmonės turėjo kitų rūpesčių. Jei kas nors būtų galėjęs numatyti, kas nutiks, esu tikras, kad tada gyventojai būtų prieš.

Ir 2014 metais tai buvo istorinis sprendimas, kurį prezidentas priėmė atsižvelgdamas į Krymo žmonių valią. Jis matė, kad didžioji dauguma žmonių pasisakė už tai, o piliečių saugumas buvo šio susivienijimo sprendimo esmė.

— Krymo gyventojai prisimena jūsų garsiąją kalbą Ukrainos televizijoje per vaizdo ryšį 2014 metų kovo 7 dieną. Tada buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas jūsų paklausė apie būsimo referendumo teisėtumą. Atsakėte, kad manote, jog tai įmanoma, nes tai ne jūsų asmeninis noras, o Krymo parlamento sprendimas. Kaip pakomentuotumėte tai, kas buvo pasakyta dabar?

— Taip, tai yra įstatymų leidybos institucija. Įstatymų leidėjas, veikiantis piliečių labui, gali imtis tokių iniciatyvų. Teisiškai viskas buvo padaryta teisingai. Tai aš pasakiau ponui Kravčiukui. Kai jis manęs paklausė, ar jūs prisiimate atsakomybę, aš pasakiau: "Taip, aš prisiimu". Nes aš aiškiai supratau, kad mes viską darome teisingai.

— Ar santykių su Ukraina normalizavimo perspektyvas matote po prezidento Vladimiro Zelenskio pareiškimų apie "išdraskytą širdį" ir planų surengti "Krymo platformos" viršūnių susitikimą kontekste?

— Visos šios platformos yra absoliuti fikcija, tiesiog pakvaišę politikai tai deklaruoja. Jie žino, kad tai bergždžia svajonė, tačiau jiems reikia parodyti tam tikrus veiksmus pragyvenimo lygio sumažėjimo ir tarifų padidėjimo kontekste. Mano nuomone, esant dabartinei padėčiai (Kijeve — Sputnik), tikrai nereikėtų tikėtis atšilimo. Tikiuosi, kad ukrainiečiai vis dėlto priims kitokį sprendimą, išrinks kitus lyderius, kurie galbūt priims teisingą sprendimą. Turi nugalėti sveikas protas. Su dabartiniais Ukrainos Aukščiausiosios Rados politikais, mano nuomone, sušvelninti padėtį, užmegzti gerus kaimyninius santykius yra nerealu.

— Ar, jūsų nuomone, galimos karinės Ukrainos valdžios provokacijos, bandant sukelti rimtą konfliktą ir patraukti čia esančias Juodosios jūros regiono NATO valstybes į Krymą?

— Amerikiečiams konfliktai naudingi, tačiau jie niekada juose nedalyvauja. Šiandien niekas negali karo priemonėmis susitvarkyti santykių su Rusija. Esu tikras, kad mums niekas negresia. Rusija turi pakankamai jėgų, net jei kas ir ketintų. Teisingai, Vladimiras Vladimirovičius (Putinas — Sputnik) sakė: pasaulis, kuriame nėra Rusijos, niekam neįdomus ir jo nebus. Nemanau, kad kažkam užteks proto ar drąsos tai padaryti.

Amerikiečiai stums Ukrainą, manau, jie stums Ukrainos vadovybę. Krymas gynybos požiūriu yra neįveikiamas, kaip ir visa Rusija. Niekam nešviečia jokios perspektyvos, karine prasme mes sugebame atremti bet kokius išpuolius — NATO šalių ir pan. Iš šios pusės niekas negresia Krymo ir Rusijos gyventojams.

Taip, bus provokacijų pasienyje, Donbase, Luhansko Liaudies Respublikoje. Mums gali būti primestos įvairios sabotažo grupės su konkrečiomis užduotimis. Tai tęsis, jie bandys taip destabilizuoti situaciją.

— Kryme 2020 metais padidėjo maisto kainos, būsto išlaidos, auga nedarbas. Per neseniai vykusį ekonomikos plėtros ministro Maksimo Rešetnikovo vizitą kalbėjote apie didelio logistikos centro sukūrimą, kas turėtų pašalinti kai kurias problemas. Jie taip pat paminėjo naujus pramogų centrus. Jei tai nėra lošimų zona, tai apie ką buvo kalbama?

— Ne, ne lošimų zona. Mes kalbame apie tokius centrus kaip Sočio parkas ir kitus vaikų pramogų centrus. Centrai yra suprojektuoti investuotojų sąskaita, biudžeto išlaidos gali būti skirtos infrastruktūrai prijungti. Tokių augimo taškų reikia. Krymas yra turistinis regionas, turistai turi organizuoti savo laisvalaikį, turėti galimybę kur nors nuvykti su vaikais, leisti laiką. O mums tai yra mokesčiai.

Du projektai yra susiję su Eupatorija ir Jalta. Yra konkretūs pasiūlymai, dabar mes juos tikriname pagal administracijų galimybes skirti konkrečius žemės sklypus. Manau, kad per kelias savaites pateiksime juos svarstyti mūsų Ekonominės plėtros ministerijos Investicijų tarybai.

— Valstybės Dūma rengia įstatymo projektą, kuriuo galima legalizuoti mažus viešbučius ir pristatyti svečių namų koncepciją. Kuriame etape vyksta dokumento aptarimas ir kada jis gali būti priimtas?

— Dabar projektas yra galutinai tvirtinamas. "Rosturizm" jau anksčiau jam pritarė, "Rospotrebnadzor", Nepaprastųjų situacijų ministerija pritarė, galutinis variantas bus iki savaitės pabaigos. Mes norime priimti įstatymą prieš atostogų sezoną, kad šie metai būtų įteisinti ir žmonės galėtų lengvai teikti paslaugas.

Labiausiai tikėtina, kad žemės paskirties individualiam būstui keisti nereikės, mes atleidžiame nuo šių procedūrų. Mūsų šalyje nemažai didelių kelionių organizatorių sako, kad jie galėtų bendradarbiauti su visais mažaisiais viešbučiais, sudaryti susitarimus, suteikti jiems ir darbo žiemos metu. Tačiau kadangi jie neturi licencijos, neturi teisės verstis komercine veikla, jie patys kenčia. Priversti sėdėti šešėlyje, visos oficialios programos (pavyzdžiui, pinigų grąžinimas), susijusios su turizmo plėtra, jiems yra uždarytos.

Tuo tarpu suprantame, kad daugiau nei 9,5 tūkst. individualių būstų, kuriuose yra šie mažieji viešbučiai, savininkų vykdo ekonominę veiklą, tačiau nemoka mokesčių. 2020 metais žiūrėjome į tai atlaidžiai, atsižvelgdami į koronavirusą, nevykdėme įprastų patikrinimų. Sudarytas objektų, kuriuos reikia legalizuoti, registras. Aš rekomenduoju tai padaryti visiems, tai vienintelė išeitis iš šios situacijos.

— Kokia padėtis vystant pakrantės zonas Kryme? Jūs esate komisijos, kuri užsiima nekontroliuojama plėtra, dalis.

— Mes kartu su Generaline prokuratūra sukūrėme darbo grupę, tikslas yra sustabdyti statybas tuose objektuose, kur jos vykdomos neteisėtai. Deja, statybos įstatymai ir kiti teisės aktai neleidžia efektyviai taikyti žingsnių statybų sustabdymo atžvilgiu, tai — visa istorija.

Kai tokių objektų yra daug, darbas tampa neveiksmingas. Mano nuomone, norint supaprastinti griovimo procedūrą, reikia pakeisti teisės aktus. Būtina, kad sprendimai nutraukti statybas būtų vykdomi nedelsiant, ir tik tada verslininkas ar vystytojas apskųstų situaciją teisme. O šiandien, priešingai: reikia išleisti įsakymą, jei jis nevykdomas, turite kreiptis į teismą, jei teismas nepaskyrė arešto, vyksta statybos. O kai teismas priima sprendimą dėl neteisėtumo, daugelis aukštų jau pastatyti. Tai atitenka mums biudžeto išlaidų požiūriu, griovimas tampa mūsų problema, o išieškoti išlaidas iš statytojo neįmanoma: jo sąskaitos  sterilios.

Ta pati situacija buvo ir Sočyje, ir tik rankiniu režimu reikėjo viską išspręsti, nes įstatymas neveikia. Be to, pietinės pakrantės kūrėjai turi dideles pajamas ir motyvaciją, be to, vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teisėsaugos sistemos pareigūnai yra korumpuoti.

Ten, kur butai jau parduoti ir gyvena žmonės, būtina apmokestinti statytoją. Visi pamiršta mokėti mokesčius. Deja, schemos yra paprastos: įmonė parduoda visus butus savo steigėjui kaip asmeniui už dešimt kartų mažesnę kainą, o jis viską perparduoda toliau. Deja, sprendimus dėl žemės paskirstymo ar nuomos valdžia priėmė netirdama, kaip buvo Ukrainoje. Nuomos sutarčių nutraukimas ar žemės neskyrimas turėjo rimtų priežasčių, tačiau, deja, vietos administracijos ėjo jų legalizavimo keliu. Esu tikras, kad Generalinė prokuratūra įvertins šią situaciją.

— Kaip Vieningos Rusijos Krymo skyrius ruošiasi artėjantiems Valstybės Dūmos rinkimams? Ar bus atnaujintas kandidatų į Krymo deputatus sąrašas?

— Taip, pokyčių bus, visi kandidatai bus paskelbti balandžio 1 dieną. Politinė taryba tai turėtų apsvarstyti. Kol kas sąrašo neskelbsiu.

— Sausio ir vasario mėnesiais kai kurių miestų gyventojai ėmėsi nesuderintų veiksmų, keli žmonės susirinko centrinėje Simferopolio aikštėje. Kaip manote, kodėl jie pasirodė?

— Nesisteminė opozicija aštrina situaciją, kai blogėja socialinė ir ekonominė padėtis, mažėja piliečių pajamos. Tada pradeda parazituoti įvairūs veikėjai. Šiandien dėl situacijos su COVID piliečių pajamos tikrai sumažėjo, verslui pasidarė sunkiau. Tačiau prezidento taikomos priemonės, mano nuomone, yra veiksmingos, o padėtis parodė, kad jos buvo teisingos.

Mano nuomone, visus šiuos protestus aiškiai organizuoja Vakarų šalys. Šis sukčius (Aleksejus — Sputnik) Navalnas, kuris taip pat turi nusikalstamą praeitį, kaip įrodė Rusijos teismas, neslėpė, kad atvyko į Rusiją Amerikos specialiųjų tarnybų nurodymu. Jie suprato, kad Rusijos valdžia pagal įstatymą jam paskirs kardomąją priemonę. Jiems reikėjo aukos, kurioje visi šie bendražygiai parazituos, neturėdami nieko bendro su mūsų šalies interesų gynimu. Tiesą sakant, tai yra Vakarų specialiųjų tarnybų agentai, aš į juos atitinkamai žiūriu.

— Ar yra situacijos eskalavimo Kryme perspektyvų?

— Kryme yra dalis piliečių, kurie nuo pat pradžių buvo nepatenkinti susijungimu su Rusija, jų tikrai mažai, apie tris procentus. Ar pamenate, kad Ksenija Sobčak vyko į prezidento rinkimus 2018 metais Rusijoje su programa grąžinti Krymą Ukrainai, tuo metu už ją čia balsavo 17 tūkstančių žmonių. Tokia yra protestų tikimybė.

Yra žmonių, kurie atkreipia dėmesį į pareigūnų neefektyvumą. Ir dažnai būna teisingų nusiskundimų, visada pripažįstu, kai klydome. Bet būna, kad pareigūnai nepelnytai sulaukia visuomenės kritikos.

Dauguma vidutinio lygio specialistų sąžiningai atlieka savo pareigas už nedidelį atlyginimą. Valstybės tarnybos prestižas blėsta, didžiosios daugumos dirbančių pareigūnų atlyginimas yra mažesnis nei šalies vidurkis. Specialistui, atėjusiam į darbą už 15–18 tūkstančių rublių atlyginimą, tai yra kelias į niekur.

— Daugelyje postų lyderiai keitėsi ne kartą. Ar tai trukdo jūsų darbui?

— Jei negaliu priversti vadovo dirbti, jei jis dirba tik tuomet, kai pasakau, kad radau problemą, arba gyventojai man apie tai parašė, o jis nieko nežino — tokie pareigūnai nereikalingi. Visi turėtų būti iniciatyvūs. Jei atsakymas į konfliktinę situaciją yra pateiktas pačioje pradžioje, paprastai žmonės supranta, kad jie buvo išklausyti, o administracija ir respublika turi planą, kaip šią situaciją neutralizuoti. Jei valdininkas svyruoja ir slepia galvą smėlyje, nori išsisukti nuo problemos sprendimo ir palaukti, kol aš atvyksiu, kam tokie pareigūnai? Ši praktika tęsis, aš už nieką nedirbsiu.

— Kas jums svarbu renkantis personalą?

— Efektyvumas. Ir sąžiningumas, be jo nebus jokio rezultatyvumo. Aš kolegoms sakau: jei nori padaryti gerai, daryk pats. Atskirų ministerijų ir departamentų užduočių nėra tiek daug, kad ministras negalėtų įsigilinti į konkrečios srities reikalus, tas pats pasakytina apie administracijų vadovus. Tame pačiame Foros kaime visi investuotojų nurodymai ir kreipimaisi turėjo būti aptarti su piliečiais. Prieš priimant sprendimą, būtina aptarti, kokie galimi trūkumai piliečių atžvilgiu, juos neutralizuoti, pasakyti žmonėms. Janina Petrovna (Pavlenko, Jaltos administracijos vadovė — Sputnik) — naujas, aktyvus žmogus. Tikiuosi, kad ji įsigilins į visas problemas ir išsiaiškins. Visi administracijų vadovai turi galimybę, pirmuosius tris ar keturis mėnesius aš suteikiu jiems galimybę įsibėgėti, o po to jie yra atsakingi už viską, kas vyksta regione.

— Kaip bus išspręsta situacija su respublikos kultūros ministre Arina Novoselskaja?

— Aš pats kartais negaliu apsieiti be riebesnio žodžio. Būna, kad negali apsieiti be necenzūrinio žodžio — negali priversti ką nors dirbti, atsiprašau. Baru save, bet ką padarysi. Aišku, kad tai buvo atvejis, žmogus biure paspaudė mygtuką, taip būna. Žinoma, blogai, kad kultūros ministrė moka tokius žodžius. Jei tai būtų būsto ir komunalinių paslaugų ar statybų susitikimas, visi būtų supratę, kad be to statybos nevyksta.

—  Ar planuojate padaryti organizacines išvadas?

— Ne, šiuo atžvilgiu tikrai ne. Na, kas jei rytoj telefonu ar koridoriuje kažkas nusikeiktų? Tai nėra antivalstybika, niekieno asmeninis orumas nebuvo įžeistas.

— Sergejau Valerijevičiau, jūs regionui vadovavote septynerius metus. Kokie įvykiai jums asmeniškai buvo sunkiausi per šį laiką?

— Kerčė yra pats sunkiausias laikotarpis. Čia mes praradome tiek vaikų, mokytojų, žmogaus gyvybės negalima grąžinti. Nepataisomas nuostolis. Visa kita — Armianską, situaciją su vandeniu, elektrą — viską išgyvenome. Taip, su įtampa, bet iš padėties išėjome garbingai. Kerčė — ypatinga tragedija.

Visa kita galima sutvarkyti. Kryme nebuvo nė vienų metų, kurie būtų praėję be kritinės padėties, ir tokio masto, kai daugeliu atvejų nėra paruoštų atsakymų. Viską darome pirmą kartą, taip pat įrengiame gėlinimo įrenginius — tokios praktikos šalyje nėra. Net NVS teritorijoje Kazachstane yra tik vienas toks įrenginys. Tokios praktikos niekur kitur nebuvo.

— Ar tarptautinio Krymo pripažinimo trūkumas šiuo metu trukdo pasiekti tikslus?

— Tai gali kalbėti tik apie praleistas galimybes. Sankcijų režimas trukdo, bet mes vis tiek judame. Mokesčių pagrindas šiandien yra biudžeto investicijos. Žinoma, norėtume, kad verslas vystytųsi toliau, tačiau vis dėlto ta pati biudžeto investicijų apimtis padės mums judėti į priekį. Situacija pasikeis, neabejoju. Nepaisant to, manau, kad judame efektyviai ir neketiname keliaklupsčiauti.

— Jūs esate vienas aktyviausių regionų vadovų socialiniuose tinkluose. Ar matote pavojų naudojant Vakarų socialinius tinklus, tokius kaip Facebook ir Instagram, kuriuos kontroliuoja korporacijos ir kurie gali apriboti žinomų politikų ir žmonių darbą? Ar manote, kad būtina atsisakyti juos naudoti savo darbe?

— Mano asmeninė nuomonė: vykdydami politiką, kurią dabar vykdo Vakarų korporacijų kontroliuojami socialiniai tinklai, jie daro daugiau žalos visuomenei nei naudos. Socialiniai tinklai iš tikrųjų naudojami kaip ginklas, kaip geopolitikos įrankis — manipuliuojant žmonių sąmone ir skleidžiant dezinformaciją, kurstant neapykantą, cenzūrą ir kovojant su turinčiais kitokią nuomonę. Ryškus pavyzdys — visų Rusijos žiniasklaidos kanalų, tame tarpe "TRK Krym", blokavimas be įspėjimo ir be jokių paaiškinamų priežasčių.

Tuo tarpu socialiniai tinklai suteikia neribotą prieigą prie daugiamilijoninės auditorijos įvairiausiems provokatoriams ir kartais tiesiog psichikos ligoniams, kurie laisvai transliuoja savo nesąmones.

Esant tokiai situacijai, būtina imtis griežčiausių priemonių iki visiško uždarymo. Ir, žinoma, būtina sukurti šalies informacines platformas. Šioje srityje, kaip gynybos pramonėje, turėtų būti maksimaliai pakeičiamas importas. Esu tikras, kad ši užduotis bus išspręsta.

Jei kalbėtume apie Krymo valdžios institucijas, tai šiuo atveju socialiniai tinklai pirmiausia yra grįžtamojo ryšio su visuomene įrankis. Tai yra tiesioginio bendravimo su žmonėmis įrankis, siekiant nustatyti esamas problemas, greitai gauti informaciją. Ir savotiškas lakmuso popierėlis, leidžiantis sekti visuomenės reakciją į tam tikrus valdžios sprendimus ir veiksmus.

— Sergejau Valerijevičiau, įrašėme ankstesnį interviu su jumis Jaltos forume 2019 metais, o 2020 metais jis neįvyko dėl pandemijos. Kas nutiks forumui šiais metais?

— Buvo susitikimas šiuo klausimu, apibendrinkime situaciją, mes jus informuosime. Mes nustatysime, kas atvyks iš dalyvių, kas prisijungs per "Skype", ir bus nustatytas formatas. Ministro pirmininko pavaduotojas Maratas Chusnulinas prižiūri procesą, jis yra organizacinio komiteto vadovas.