Po „AstraZeneca“ vakcinos savaitėmis neatsigaunantys pedagogai: kodėl tą mėšlą leidžia būtent mums?

Autorius: Respublika.lt Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2021-03-08 18:32:00, skaitė 1039, komentavo 13

Po „AstraZeneca“ vakcinos savaitėmis neatsigaunantys pedagogai: kodėl tą mėšlą leidžia būtent mums?

„Vakaro žinios" vasario 23 d. straipsnyje „Pedagogai pakraupę nuo vakcinos poveikio" rašė apie tai, kad kai kurie pedagogai „AstraZeneca" vakciną lygino su nuodais. Po straipsnio su redakcija pasidalinti savo mintimis bei potyriais po skiepo sutiko ir daugiau pedagogų. Yra tokių, kuriems šalutiniai simptomai tęsiasi jau tris savaites, o „ant nosies" - antrosios dozės data.

Su „Vakaro žiniomis" susisiekusi pedagogė Saulė (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi - aut. past.) pirmąja „AstraZeneca" vakcinos doze buvo paskiepyta vasario 12 d. Tuomet ji dar nežinojo, kad vakcinos poveikį organizmas jaus ne kelias dienas, o savaites. „Jau vakare, po skiepo, apėmė rimtas blogumas - „dangus su žeme pradėjo maišytis". Krėtė šaltis, vargino galvos skausmas, pakilo temperatūra. Širdis ėmė taip daužytis, atrodė, iššoks. Dvi pirmas naktis jaučiausi taip blogai, jog bijojau neprabusti, maniau, daugiau nepamatysiu savo vaikų. Pirmas penkias paras jaučiausi taip, lyg gyvenimas slystų iš po kojų. Net ir praėjus nemažai laiko po skiepo vis dar jaučiu galvos skausmą, nuovargį, noriu tylos, vis dar neturiu jėgų, o prakaitas tiesiog žliaugia.

Turiu 4-erių dukrą, džiaugiuosi, kad tuo metu ja pasirūpinti galėjo vyresnis sūnus, tačiau ir jis ne juokais išsigando dėl mano sveikatos", - praėjus dviem savaitėms po pirmojo skiepo „Vakaro žinioms" sakė Saulė. Po trijų savaičių moteris vis dar jautė didelį silpnumą ir padidėjusį prakaitavimą.

Neslepia pykčio

Ji pasakojo, kad skiepas, lyg tyčia, sutapo su metu, kai ugdymo įstaigoje vaikams buvo atostogos, tad kreiptis nedarbingumo nebuvo poreikio. Tuo pat metu, kaip ir Saulė, skiepijosi dar dvi jos kolegės, kurios irgi skundėsi pykinimu bei silpnumu po vakcinos.

Saulė neslepia, kad prieš skiepą jautė šiokią tokią baimę, tačiau nesitikėjo, kad organizmo reakcija bus tokia stipri. O ir pasirinkimo nesiskiepyti, anot moters, pedagogai faktiškai neturi: „Jeigu atvirai, tai niekas to pasirinkimo neturi. Tik tiesiai į akis to nepasako. Beje, antroji vakcina mums buvo suplanuota kovo 12 d., bet neseniai pranešė, kad data atidėta 12 savaičių. Manau, dėl to, kad tiek daug pedagogų pajuto šalutines reakcijas."

Saulė neslepia ne tik baimės dėl antros vakcinos, bet ir pykčio, kodėl šio gamintojo skiepas buvo skirtas būtent pedagogams, o ne, pavyzdžiui, politikams.

„Pikta, kad mums tokį mėšlą leidžia. Pikta, nes mes neapdrausti nuo šios ligos ir nieko konkretaus nežinome apie šitą skiepą. O užsikrėsti galima bet kada ir bet kur", - sako Saulė.

Neatsigauna tris savaites

Panašiu laiku, vasario 10 d., pirmojo „AstraZeneca" skiepo sulaukė ir pedagogė Dovilė (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi - aut. past.). Praėjus trims savaitėms, moteris vis dar jaučia šalutinius poveikius. „Jau pirmą dieną pakilo temperatūra ir iki šiol laikosi 37,2-37,8 laipsnio. Po skiepo iš karto prasidėjo nugaros, galvos skausmai ir bendras silpnumas. Nugaros skausmas šiuo metu jau sumažėjęs, tačiau organizmas labai nusilpęs ir išsekęs, vėl ima skaudėti galvą. Pirmas tris dienas labai skaudėjo dūrio vietą. Praėjus savaitei po skiepo kreipiausi į gydytoją, tačiau kai papasakojau, kad šalutinis poveikis užsitęsė, sužinojau, kad karščiavimas gali tęstis ir dvi savaites. Laukiau. Tačiau ir po dviejų savaičių jis nepraėjo. Dirbu vaikų darželyje ir visas tas dienas turėjau dirbti. Per visą šį laiką jau du kartus skambinau gydytojai, tačiau ji tepasiūlė išgerti vaistų nuo skausmo. Nedarbingumo nepasiūlė", - pasakoja Dovilė.

Šiandien Dovilė sako, kad skiepytis nebūtų nė galvojusi, jeigu būtų žinojusi, kiek laiko po skiepo organizmui teks kankintis. Antroji vakcina Dovilei numatyta kovo 15 d. Tačiau Dovilė baiminasi, kad simptomai bus dar blogesni, o gal iki to laiko organizmas dar nespės atsistatyti po pirmojo skiepo. „Jau prieš skiepą buvo neramu, o dabar man kelia baimę skiepo patikimumas. Jeigu susirgčiau COVID-19 ir dar patyrus tiek simptomų po pirmojo skiepo, tai tiesiog trūksta žodžių..."

Politikai drąsūs tik kalbomis

Į viešumą iškylant vis daugiau gyventojų pasakojimų apie organizmo reakcijas į „AstraZeneca" skiepą, politikai imasi „influencerių" vaidmens ir, bandydami sklaidyti nepasitikėjimą, žada patys skiepytis šia vakcina. Pirmasis tai pranešė prezidentas Gitanas Nausėda, o dabar jo pavyzdžiu seka ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Daugėjant atsisakiusių skiepytis pedagogų, pavyzdį ketina rodyti ir švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždiniene. Atsisakiusius skiepo pedagogus ji vadina „nereikšmingu skaičiumi" ir pati žada skiepytis „AstraZeneca" vakcina.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba neseniai paauklėjo internautus, kad atsiliepimus apie skiepus reikėtų teikti tarnybai, o ne skelbti internete. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dar griežtesnė - ji viešai paskelbė mananti, kad abejonės dėl vakcinų nuo COVID-19 yra organizuotas veikimas, kuriame gali dalyvauti Lietuvai nepalankūs subjektai.

Tiesa, kol kas nė vienas iš minėtų politikų nepasiskiepijo ir savo patyrimu po „AstraZeneca" vakcinos pasidalinti negali.