Justas Stankevičius. Sąžiningas balsavimas internetu – neįmanoma utopija

Autorius: Justas Stankevičius Šaltinis: http://www.propatria.lt/2021/0... 2021-01-09 00:42:00, skaitė 632, komentavo 2

Justas Stankevičius. Sąžiningas balsavimas internetu – neįmanoma utopija

2020 m. laprikčio mėnesį Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Laisvės partija susitarė dėl centro dešinės koalicijos sutarties. Sutartyje, tarp kitų sąžiningos kritikos nusipelniusių teiginių yra planas, kuris fundamentaliai pakeis rinkimų procesą Lietuvoje. Tai yra internetinio balsavimo planai. Sutartyje koalicija rašo, jog jie sudarys „galimybę įgyvendinti pilotinį balsavimą internetu 2023 m. savivaldybių tarybų rinkimuose ir/arba Seimo Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje 2024 m. Seimo rinkimuose“. Turint omeny po JAV prezidento rinkimų esančiai įtampai dėl rinkimų klastojimo, būtų verta apžvelgti priežastis, kodėl balsavimas internetu yra tiesiog utopija. 

Esminiai argumentai prieš internetinį balsavimą 

Anot duomenų apsaugos specialistų, internetinis balsavimas panaikina balsavimo slaptumą. Šiuo metu prieinamos sistemos negali garantuoti, jog jos visiškai pilnai apsaugo rinkėjo anonimiškumą. Tai reiškia, kad kenkėjiškomis programomis užkrėsti įrenginiai gali pažeisti balsavimo konfidencialumą. 

Internetinio balsavimo kritikai pagrįstai teigia, kad tokio pobūdžio balsavimo metu yra daug rizikų, kurie yra susiję ne tik su balsavimo skaidrumu, bet ir su nacionaliniu saugumu. Balsų papirkinėjimas bei manipuliavimas jais taptų dar lengviau įmanomas: nėra aišku, ar tikrai internetinės balsavimo sistemos būtų apolitiškos bei „neišvalytų“ tam tikrų balsų. Taip pat reikia nepamiršti dar ir to, kad užsienio žvalgybos turėtų kur kas lengvesnį būdą manipuliuoti rinkimų rezultatais – kitaip, nei fiziniai biuleteniai, elektroninių balsų nebūtų įmanoma perskaičiuoti rankiniu būdu, nes internetinio balsavimo atveju jis būtų atliktas centralizuotai. Be to, balsuojant internetu nebūtų rinkimų stebėtojų, kurie užtikrintų sklandų balsavimo procesą. Jei internetinis balsavimas bus įgyvendintas, tiesiog būsime priversti aklai pasitikėti internetine balsavimo sistema. 

Ar tokios reformos priėmimas už akių – demokratiška?

Deja, tačiau toks svarbus klausimas koalicijos sutartyje yra pateikiamas kaip vienas iš darbų, kurį turi nuveikti koalicija – nėra nei žodžio apie pačių rinkėjų valią. Akivaizdu, jog piliečiai turi teisę išreikšti savo pilietinę valią, kadangi kaip ir teigia viena iš esminių konstitucijos nuostatų, Lietuvos valstybę kuria Tauta, o balsavimo procesas yra vienas iš svarbiausių demokratijos sudėdamųjų dalių.