Lietuvoje statys tris naujus karinius miestelius

Autorius: KAM Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2021-01-09 00:21:00, skaitė 805, komentavo 10

Lietuvoje statys tris naujus karinius miestelius

Pasirašytos sutartys su įmonėmis, kurios statys tris naujus karinius miestelius Šiauliuose, Rokantiškėse ir Pajūryje

Sausio 8 d. krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pasirašė viešojo ir privataus sektorių partnerystės sutartis su UAB „Salvinta“ ir UAB „Partnerystės projektai keturi“, kurių galiojimo metu bus sukurta visiškai nauja karinė infrastruktūra trims Lietuvos kariuomenės bataliono dydžio vienetams Šiauliuose, Rokantiškėse (Vilniaus r.) ir Pajūryje ( Šilalės r.).

Tai yra pirmas kartas, kai objektų vystymas krašto apsaugos sistemoje vykdomas viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu. Šis būdas buvo pasirinktas atsižvelgiant ne tik į privataus sektoriaus gebėjimą vienu metu vystyti kelis didelės apimties projektus, bet ir dėl didelių investicijų į ginkluotės modernizavimą bei naujų gynybinių sistemų įsigijimą krašto apsaugos sistemoje.

„Nenoriu prisiimti sau visų nuopelnų už pasirašymą, nes sutartys parengtos dar buvusio krašto apsaugos ministro. Bet pasirinkdami viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdą naujos karinės infrastruktūros vystymui mes galėsime jau 2023 metais turėti 3 naujus karinius miestelius, už kurių pastatymą ir išlaikymą skirtos lėšos bus išdėliotos per ilgą laiko tarpą, taip palengvinant finansinę naštą krašto apsaugos biudžetui.

Nauja infrastruktūra taip pat prisidės prie Lietuvos kariuomenės pajėgumų stiprinimo ir sudarys geresnes sąlygas sąjungininkų buvimui Lietuvoje, nes bus atlaisvinta infrastruktūra batalionuose“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Į šį bendradarbiavimą atsinešame ilgametę profesionalų komandos patirtį, kurią įdarbinsime kuo didesnės naudos Lietuvai kūrimui“, – po sutarties pasirašymo sakė UAB „Darnu Group“, kuriai priklauso UAB „Salvinta“, generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė. Ši įmonė naująją infrastruktūrą kurs dviem Lietuvos kariuomenės vienetams: Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajam pėstininkų batalionui, kuris iš dabartinės vietos Rukloje persidislokuos į Rokantiškių kaimą Vilniaus rajone, bei Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionui, kuris iš laikinosios konteinerinės stovyklos Pajūryje , Šilalės r., galės persikelti į šalia sukurtą naująją nuolatinę infrastruktūrą.

Tuo tarpu kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionui naująją infrastruktūrą plėtos UAB „Partnerystės projektai keturi“, kuri priklauso „Eika“ įmonių grupei. „Esame tikri, kad ši patirtis mums leis užtikrinti, kad šiandien pasirašyta karinio miestelio statybos sutartis bus įgyvendinta viršijant visų suinteresuotų pusių lūkesčius.

Be to, toks projektas atitinka „Eika“ strateginį tikslą kuo plačiau diversifikuoti portfelį vertinant verslo rizikas ir gaunamas pajamas ir taps dar viena įmonių grupės vizitine kortele šalia kitų mūsų jau išplėtotų kompleksinių projektų visoje Lietuvoje“, – sako „Eika“ įmonių grupės, kuriai priklauso UAB „Partnerystės projektai keturi“, vadovas Domas Dargis.

Bendra visų trijų sutarčių vertė siekia apie 168 mln. eurų. Dėl pasirinkto partnerystės modelio Krašto apsaugos ministerija didelius statybos kaštus galės paskirstyti lygiomis dalimis per 12,5 metų laikotarpį, po to, kai bus sukurta naujoji Lietuvos kariuomenės dalinių infrastruktūra ir ji bus pradėta eksploatuoti. Kiekviename naujame kariniame miestelyje bus pastatytos kareivinės, štabas, įrengtos valgyklos, sporto ir laisvalaikio patalpos, medicinos punktai, remonto dirbtuvės ir visi kiti reikalingi karinės infrastruktūros objektai. Iš viso juose įskurs maždaug 3 tūkst. karių.

KAM inf.