Norvegai imigrantus apgyvendins Špicbergene, o Lietuvos valdžia Druskininkuose?

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/norvegai-im... 2015-09-15 11:06:25, skaitė 2707, komentavo 0

Norvegai imigrantus apgyvendins Špicbergene, o Lietuvos valdžia Druskininkuose?

Iki šiol tokia idėja neatėjo Norvegijoje niekam į galvą, išskyrus Norvegijos liaudies partiją, kurios pozicija – ryškiai antiimigracinė – rašoma interneto leidinyje Scandinews.fi

Šios partijos dalyvis Kristianas Eikeland teisinasi, kad pasiūlymas 10000 sirų pabėgėlių vežti į Špicbergeną buvo pokštas. „Savo pareiškime, pakankamai aštriame, aš norėjau pažymėti, kad mes neturime galimybės priimti taip daug žmonių per tokį trumpą laiko periodą“ – paaiškino Kristianas Eikland savo pasiūlymą žurnalistams.

Žaliųjų partijos atstovai, priešingai, visiškai rimtai nagrinėja galimybę organizuoti bėglių priėmimą archipelage už poliarinio rato. „Susirinkime rugpjūty mes kalbėjome apie norą priimti bėglius Špicbergene – gali būti nagrinėjama, kaip gyvenvietės projektas, kaip priėmimo centras,“- papasakojo norvegų laikraščiui Vårt Land Eksenas Klungset Rotevatn, vadovaujantis „žaliųjų“ „partiniam dariniui“ šiame archipelage. Vienas iš pagrindinių darbdavių archipelage, anglis kasanti kompanija Store Norske, tik ką paskelbė apie 150 darbuotojų atleidimą. Tai juntamas smūgis šios teritorijos, kurios gyventojų tėra 2600 žmonių, darbo rinkai (archipelage gyvena 3000-3500 baltųjų meškų).

„Bėglių priėmimo centras sukurtų, žinoma, naujas darbo vietas, bet tai papildomas teigiamas efektas kažko žymiai svarbesnio, negu anglių gavyba, mes ne tuo rūpinamės visu pirma. Europa ugnyje. Dabar išbandomos mūsų vertybės ir etikos principai“- sako Espen Klungset Rotevant.

Norvegų „žaliųjų“ idėją ne taip paprasta įgyvendinti. Reikalas tame, kad Špicbergeno archipelagas skiriasi nuo kitų Norvegijos regionų, ši teritorija turi ypatingą statusą. „Be viso kito, Špicbergenas nėra Šengeno zonos dalis“, primena vietinis „žaliųjų“ lyderis“- todėl mes turime išsiaiškinti, ar tai įmanoma iš formalios ir praktinės pusės.

Žaliųjų partija kreipėsi į Špicbergeno gubernatorių su prašymu išstudijuoti juridinę galimybę kurti migrantų priėmimo centrą archipelage.

P.S.

Įdomu, kur tie, kuriems „vertybės ir principai“ svarbiau už Lietuvos ateitį nori apgyvendinti nelegalus? Gal Prezidentūroje? O gal Vilniaus vyskupijos rūmuose, gal Turniškių pušynuose, o gal Druskininkų ir Palangos sanatorijose? Kokia laimė! Tiek daug naujų darbo vietų atsiras lietuviams, kurie paskui imigrantus vaikščios, imigrantų šiukšles ir ekskrementus rinks!

Bet jie tyli, neverti mes, kad mums pasakotų, nenusipelnėme gyventi kaip imigrantai – už 600 eurų per mėnesį! Parsidavėlių valdžia mums čia, Lietuvoje, “poliarines meškas ir Špicbergeną” ruošia.

P.G.

Šauksmas