2020 metais abortas tapo pirmaujanti mirties priežastis visame pasaulyje

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-01-05 15:49:00, skaitė 641, komentavo 5

2020 metais abortas tapo pirmaujanti mirties priežastis visame pasaulyje

„Worldometer“ pateiktais statistiniais duomenimis, 2020 m. abortas vėl tapo pirmaujanti mirties priežastis visame pasaulyje. Šiais metais užfiksuotas rekordiškas atliktų abortų skaičius, net 42,7 milijono negimusių kūdikių.

2020 m. Gruodžio 31 d. „Worldometer“ suvestinės duomenimis, per metus buvo atlikta 42,7 mln. abortų, 8,2 mln. žmonių mirė nuo vėžio, 5 mln. - nuo rūkymo ir 1,7 mln. - nuo ŽIV / AIDS.

Palyginimui, Johnsono Hopkinso universiteto duomenimis, 2020 m. visame pasaulyje nuo koronaviruso mirė 1,8 mln. žmonių.

„Worldometer“, kurį Amerikos bibliotekų asociacija (ALA) išrinko viena geriausių nemokamų informacinių internetinių svetainių, kiekvienais metais pateikia svarbiausius pasaulio statistikos duomenis, įskaitant gyventojų skaičių, gimimus, mirusius žmones, pagamintus automobilius, išleistas knygas ir išmetamą CO2 kiekį.

Remdamiesi naujausia abortų statistika, kurią skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), jie taip pat registruoja bendrą visame pasaulyje atliktų abortų skaičių.

Visame pasaulyje 2020 m. fiksuojama daugiau mirčių dėl aborto, nei visų mirčių nuo vėžio, maliarijos, ŽIV / AIDS, rūkymo, alkoholio ir eismo įvykių kartu sudėjus, rodo „Worldometer“ statistika.

Šokiruojantis mirčių dėl abortų skaičius iš tikrųjų paskatino kai kuriuos stebėtojus abortus vadinti „mūsų laikų socialinio teisingumo priežastimi“, nes vien tik šios problemos mastas visiškai užgožia kitas žmogaus teisių problemas.

2020 metais Argentinoje buvo įteisintas abortas, nors ši šalis buvo viena iš paskutiniųjų bastionų pasaulyje, pripažinusių ir saugojusių negimusių vaikų teisę į gyvybę.

Kasmetinėje kalėdinėje žinutėje Argentinos vyskupai pasmerkė Alberto Fernándezo vyriausybę už „karštligišką maniją“ išplėsti abortų teises pandemijos akivaizdoje.

Užuot tenkinusi tikruosius Argentinos žmonių poreikius, vyriausybė priėmė „nesuprantamai skubų“ sprendimą įteisinti abortus Argentinoje, kaip kad vyskupai pareiškė, „tarsi tai turėtų ką nors bendro su daugumos argentiniečių kančiomis, baimėmis ir rūpesčiais.“

„Per šias Kalėdas mes esame istorinio momento liudininkai, atkakliai siekiantys atkurti užimtumą, švietimą, institucijas ir broliškus ryšius“, - pareiškė vyskupai, ir užuot sprendusi šiuos neatidėliotinus poreikius, vyriausybė nusprendė įgyvendinti abortų įteisinimą.

„Pastarosiomis savaitėmis panorama apniuko“, - rašė jie. Vyriausybė turėtų ginti silpnųjų žmogaus teises, o ne „paneigti jas negimusiems“.

Opus abortų klausimas taip pat palietė ir Lenkiją. Šalyje kilo visuotinis sumišimas po to, kai Aukščiausiasis Teismas nusprendė uždrausti eugeninius abortus, atliekamus kūdikiams, turintiems Dauno sindromą ir kitokią negalią.

Abortą palaikantis „Moterų streiko“ judėjimas organizavo demonstracijas didžiuosiuose miestuose. Viena protestuotojų grupė susirinko Varšuvos centre ir žygiavo link Lenkijos valdančiosios įstatymų ir teisingumo partijos (PiS) vadovo Jaroslawo Kaczynskio namo.

Spalio pradžioje Lenkijos konstitucinis tribunolas panaikino nuostatą, leidžiančią gydytojams nutraukti vaisiaus gyvybę dėl įgimtų negalių, nusprendęs, kad tokie įstatymai pažeidė nacionalinę Konstituciją, kuri garantuoja teisę į gyvybę.

Savo sprendime teismas teigė, kad vaiko abortas dėl galimų apsigimimų yra eugenika, pastangos išlaisvinti visuomenę nuo silpnų ir nepageidaujamų asmenų. Tai nacių sukurta ir prieš žydus bei neįgalius asmenis taikyta žiauri praktika. Planned Parenthood įkūrėja Margaret Sanger lygiai taip pat pasisakė prieš juodaodžius ir mažumas JAV.

Kartu su Lenkijos sostine, protestai vyko ir Poznanėje, Vroclave, Krokuvoje ir kituose miestuose. Juose buvo surengtos abortą palaikančios demonstracijos, o protestuotojai įsiveržė į bažnyčias pamaldų metu, „konfrontuodami kunigus dėl nešvankybių“ ir nupurkšdami bažnyčios sienas įvairiais šūkiais bei abortų vykdytojų telefono numeriais, pranešė portalas „Associated Press“.

Gruodžio 28 dieną visi pasaulio krikščionys šventė nekaltų žmonių šventę, minėdami karaliaus Erodo nutarimą, kad visi jaunesni nei dviejų metų Izraelio vaikai turi mirti, siekiant nužudyti naujagimį Kristų. Popiežius Pranciškus palygino Nekaltųjų žudynes su šiuolaikine kūdikių žudymo per abortus praktika.

2021 m. sausio 29 d. Vašingtone vyks 48-oji kasmetinis žygis už gyvybę, pavadinimu „Kartu mes stiprūs, gyvenimas vienija!“

Nurodytas eitynių tikslas yra nutraukti abortus „viešojoje aikštėje vienijant, šviečiant ir telkiant žmones, palaikančius gyvenimą“.

Kasmetinis žygis skirtas liūdnai pagarsėjusio 1973 m. sausio 22 d. Aukščiausiojo Teismo „Roe prieš Wade‘ą” sprendimo atminimui, kuris kartu su 1992 m. „Planuota tėvystė prieš Casey” 50 valstijų įstatymų pripažino negaliojančiais, o abortai tapo legalūs visoje JAV.