Lietuva. Energetika. Žopa. Ir ilgas sąrašas kaltų.

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2020-12-12 17:08:00, skaitė 1274, komentavo 13

Lietuva. Energetika. Žopa. Ir ilgas sąrašas kaltų.

Lietuvos spec. tarnybos apkaltino Rusijos žiniasklaidą neva ji diskreditavusi Lietuvos „energetinę nepriklausomybę“. To išvakarėse Lietuvos energetikos ministerija paskelbė apie būtinybę mažinti norvegiškų suskystintų dujų pirkimus SGD terminale Klaipėdoje. Alternatyvios „Gazprom“ produkcijai dujos yra per brangios - Lietuva nepatempia jų kainos. Dar labiau  žemimanti yra situacija su Baltarusijos atominės elektrinės (BelAES) produkcijos tiekimu Lietuvai. Lietuvos „energetinės nepriklausomybės“ politika žlugo, o dėl to kalta ... Rusijos žiniasklaida, nes ji tą tiesiai šviesiai pasako.

Paskutinėmis buvimo savo pareigose dienomis Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasiūlė perpus sumažinti suskystintų gamtinių dujų tiekimą iš Norvegijos į „Independence“ SGD terminalą kiekį.

Pagal ilgalaikę sutartį su norvegais Lietuva yra įsipareigojusi dešimt metų pirkti po keturis laivus su suskystintomis dujomis kasmet. Vaičiunas norėjo sumažinti šį kiekį iki dviejų laivų, nes Norvegijos dujos yra per brangios ir lietuviški energijos vartotojai jau negalės vilkti SGD terminalo jungo.

Reikalas pakvipo tarptautiniu skandalu, teismais ir ilgomis "razborkėmis" su norvegais.

Lietuvos valdininkai nustatė, kad norvegiškų SGD kaina, po kurią jie kažkada entuziastingai pasirašė, kad parodyti Rusijai „ožio snukį“, yra 1,5 karto didesnė nei rinkos kaina. Tik Vilnius nedrįsta elgtis su norvegais taip, kaip 10 metų panašioje situacijoje su „Gazprom“.

Isterijos priepuoliai apie „dujinį šantažą“, „nesąžiningą kainą“ ir „neo-imperinę Kremliaus politiką“ energetikos sektoriuje - tas tikrai nepraslys su Norvegija, kaip, beje, nepraslydo ir su „Gazprom“. Viskas baigsis tuo pačiu Stokholmo arbitražu, kuris, kaip ir „Gazprom“ atveju, priims verdiktą tiekėjo naudai.

Kadangi nerealu yra peržiūrėti dujų kainą, Energetikos ministerija nusprendė "peržiūrėti" tiekimo apimtis.

Iš Norvegijos Lietuvai į tai atsako taip: galite kad ir iš viso nepirkti dujų iš mūsų, bet vis tiek mums sumokėsite visą sutartyje numatytą pelną.

Gaunasi, kad kaip bekusi vistiek šūdas. Nutraukti sutartį su Norvegija - sumokėsi netesybas. Jei ir toliau pirkti SGD - už dujas mokėsite 1,5 karto daugiau. Perpus sumažinti pirkimų apimtį - SGD terminalo pajėgumai prastovės be darbo, o norvegams vis tiek turės mokėti.

Scenarijų, pagal kuriuos Lietuvos biudžetas nepatirtų nuostolių, o gautų naudą nėra, o žalos dydis siekia 200 milijonų eurų. Taip, kad projektas su „energetiškai nepriklausomu“ nuo Rusijos SGD terminalu Lietuvos Klaipėdoje - labiau nei įtikinamai žlugo.

Nuo žlugimo jo neišgelbėjo nė pernai žeminantis iš Lietuvos valdžios požiūrio taško sprendimas slapta pirkti SGD iš Rusijos ir „atskiesti“ brangias Norvegijos, Amerikos ir Kataro suskystintas dujas pigiomis rusiškomis dujomis „Independence“ terminale. Nepadėjo ir palanki šių metų situacija, kai dėl kovidorastijos ir pristabdytos pasaulio ekonomikos energnešėjai rekordiškai atpigo.

Net tokiomis sąlygomis, kaip paaiškėja, Klaipėdos SGD terminalas "netempia". Lietuvos valstybinei propagandai paprasčiausiai nebeliko jokių argumentų tai pateisinti. Nekartosi juk šešerių metų senumo mantros, kad Lietuva gauna pigias dujas iš Rusijos, nes „Gazprom“ bijo atsiradusios konkurencijos ir duoda nuolaidą? Rusiškos dujos yra paprasčiausiai pigiausios rinkoje. O SGD iš Norvegijos, sprendžiant iš to, kaip Lietuva su jomis kankinasi, „Gazpromui“ ne konkurentas.

Idiotiška Lietuvos vadovybės, nusprendusios išsinuomoti SGD terminalą, kad įgelti Rusijai, politika neišsprendė Lietuvos energetikos problemų, o jas sukūrė.

O dabar apie tai kalbama atvirai. „Mūsų terminalą lydi daugybė tokių keistų sutarčių ir tokių pat argumentų, tokių pasisakymų, kad projekto paleidimo metu nebuvo tikimasi, jog jis veiks efektyviai. Dabar mes visi turime už tai sumokėti. Ir vartotojai moka. <...> Jei nebūtų imtasi Energetikos ministerijoje veiksmų, derybos su „Equinor“ nebūtų atnaujintos “, - atsisveikindamas pasakė kadenciją baigiančios Lietuvos vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis.

Senasis ministrų kabinetas atsisakė spręsti problemą, perdavęs nuostolingą "Nepriklausomybę", kaip palikimą naujai vyriausybei. Dabar Ingridos Šimonytės komanda galės skandalinti su norvegais, reikalaudama iš jų peržiūrėtų sutartį. Niekam net nekyla jokių abejonių dėl Lietuvos landzbergistų gebėjimų kurti skandalus,  o štai, kad jie sugebės pasiekti naudingą rezultatą Lietuvos ekonomikai - tikisi sunkiai.

Labiau žeminanti istorija nei su SGD terminalu - yra situacija su Baltarusijos AES, kurią Lietuva tūkstančius kartų prakeikė žodžiu, o iš tikrųjų kariasi, verkia, bet vartoja jos produkciją.

Ir jis vartos pažeisdama savo baudžiamuosius įstatymus minimum iki 2025 metų, kada Pribaltika turi trauktis iš BRELL energetinio žiedo (Baltarusija - Rusija - Estija - Latvija - Lietuva).

Jei įvyks išėjimas iš BRELL, Lietuvos „sėkmės istorija“ susidės iš to, kad dėl įracionalių motyvų ji atsisakė nuo patikimos elektros energijos tiekimo sistemos, kad galėtu naudotis nuolat gendančia elektros jungtimi kabeliais per Baltijos jūros dugną ir iškeitė pigią elektros energiją į brangią.

Bet jis gali ir neįvykti...

Taigi, pagal visus parametrus Lietuvos energetinė politika pasirodo yra net ne "pravalas", o kažkokia ... gėda.

Paneigti šią gėda tampa jau neįmanoma. Belieka tik ieškoti kaltų. Ir Lietuvos valdžia rado „iešmininką“. Pasirodo, kad Rusija yra kalta dėl gėdingos Vilniaus energetinės politikos. Tiksliau - Rusijos žiniasklaida.

Lietuvos gynybos ministerija pateikė savo reguliarią ataskaitą apie grėsmes informacijos saugumo srityje. Iš jo seka, kad dezinformacijos kampanija prieš Lietuvą vykdoma iš Rusijos ir Baltarusijos teritorijos, o vienas pagrindinių tikslų yra „energetinės nepriklausomybės“ politika, kurią „šmeižikai“ vertina kaip žlugusią.

Karo analitikų pasisakymuose yra daugybė perlų. Pasak jų, tai, kad Lietuva kišasi į Baltarusijos vidaus reikalus, o Lietuvos valdžia visuomenėje kelia isterijas dėl BelAES taip pat yra melas ir dezinformacija.

Tačiau paskelbti dezinformacija Lietuvos energetinės politikos kritiką  tuo metu, kada kankina mintys apie SGD terminalo jungą, kartu suvokiant kovos su BelAES žlugimą - tai alternatyvios realybės viršūnė, "ne šio pasaulio dimensija".

Lietuvos specialiosios tarnybos faktiškai apkaltino Rusijos ir jiems prilygintus Baltarusijos žurnalistus tuo, kad jie daiktus vadina tikraisiais vardais.

Būtent dėl ​​to jiems bus uždrausta įvažiuoti į Lietuvą, jei dar uždraudė, o jų žiniasklaida bus blokuojama. Nėra kištis į Lietuvos politikų haliucinacijas apie „sėkmės istorijas“.

Iš čia