Pirkti ar gyventi? Štai kur lietuvio mįslė prieš karantinines Kalėdas

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-12-09 19:12:00, skaitė 975, komentavo 9

Pirkti ar gyventi? Štai kur lietuvio mįslė prieš karantinines Kalėdas

Artėja Šv. Kalėdos — stebuklų metas. Ar įvyks stebuklas Lietuvoje ir žmonės iš tikrųjų mažiau pirks? Iš tikrųjų pagalvos apie artimą savo?

Babilonas — senovės miestas prie Eufrato, Žemutinėje Mesopotamijoje. Apie 2000 m. pr. m. e. tapo valstybė, kuri imta vadinti Babilonija. Nuo 2019 metų Babilonas įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Babilonas yra ir Lietuvoje. PC Babilonas — Prekybos ir pramogų centras, įsikūręs Panevėžyje.

Ermitažas — meno ir kultūros muziejus Sankt Peterburge, Rusijoje. Tai vienas didžiausių ir seniausių muziejų pasaulyje. Jekaterinos II įkurtas 1764 m. Jame yra daugiau kaip 350 salių ir apie 60 000 eksponatų. Jame yra žymiausių olandų ir prancūzų dailininkų Rembranto, Rubenso ir kitų dailininkų paveikslai. Ermitaže yra ir UNESCO Pasaulio kultūros paminklinės vertybės.

Ermitažas Lietuvoje — statybinių medžiagų ir apdailos prekių prekybos tinklas.

Atėnų akropolis — architektūrinis ansamblis, esantis Graikijos sostinėje Atėnuose. Tai įtvirtinta aukštutinė miesto dalis (akropolis), įsikūrusi ant 156 m aukščio kalvos. Dauguma pastatų sukurta V–IV a. pr. m. e. Atėnų akropolis 1987 metais įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

AKROPOLIS — daugiau džiaugsmo! Akropolis — didžiausi prekybos ir pramogų centrai Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune ir Šiauliuose.

Artėja Šv. Kalėdos — stebuklų metas. Ar įvyks stebuklas Lietuvoje ir žmonės iš tikrųjų pagalvos apie artimą savo? Nepuls, kaip įprasta, į akropolius dovanų. Juk galima pasigauti "koronę" ir ja "apdovanoti" brangų sau žmogų.

Didysis vartojimas Lietuvoje tapo didesnis už Babiloną, Ermitažą ir Akropolį. Ar neįtrauks UNESCO šio didžiojo vartojimo Lietuvoje į Pasaulio paveldo sąrašą?

Lietuvoje beveik kasdien pasiekiami nauji COVID-19 atvejų per parą antirekordai. Lietuva šiais antirekordais jau tampa "lydere" Europoje.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ne kartą teigė, kad visuomenė per daug juda ir netiki koronaviruso egzistavimu.

COVID-19 nusineša vis daugiau ir jaunų žmonių gyvybių. Specialistai teigia, kad dalis mirusių asmenų nepriklausė rizikos grupei pagal amžių, be to, neturėjo gretutinių ligų.

Premjeras Saulius Skvernelis ne kartą atkreipė visuomenės dėmesį į prekybos centrus. Prašė žmonių susilaikyti nuo masinio pirkimo įpročio, nuo laisvo laiko leidimo prekybos centruose.

Dauguma Lietuvos gyventojų šių įspėjimų nepaiso. Besaikis vartojimo įprotis tapo stipresnis už baimę užsikrėsti mirtina liga.

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė sugriežtinti karantino sąlygas.

"Pateiktos tam tikros rekomendacijos prekybos centrams, kad įvairios akcijos, ypač prieš šventes, nesukeltų dirbtino žmonių antplūdžio", — sakė spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio laikinai ministro pirmininko pareigas einantis Saulius Skvernelis.

"Manau, kad tų rekomendacijų prekybos centrai laikysis, išgirs, nes patys yra labiausiai suinteresuoti, kad nebūtų pandeminės situacijos blogėjimo šalyje, ir kad žmonės su tam tikrais apribojimais, saugodamiesi, galėtų naudotis prekybos tinklų teikiamomis paslaugomis", — teigė laikinai ministro pirmininko pareigas einantis Saulius Skvernelis.

Reaguodami į tai prekybos centrai atsisako kalėdinių mugių ir tikina — jokių trumpalaikių akcijų šventiniu laikotarpiu nebus. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė sako pritarianti naujiems reikalavimams.

"Neturėjome pastabų šiai nutarimo redakcijai, mums priimtinas ir asmenų skaičiaus grupėje ribojimas, kuomet ne penki, o du gali ateiti ir į prekybos vietas, nes tai palengvins atstumo laikymąsi. Rekomendacija netaikyti itin trumpo laiko akcijų buvo ir pavasario karantino metu, tai (...) buvo veiksminga priemonė", — žiniasklaida cituoja Vainienę.

Vis dėlto Vyriausybės posėdyje svarstant šį klausimą neišvengta kuriozų.

"Poveikio vertinimas nebuvo darytas, nepaisant to, galimą poveikį reikia turėti galvoje. Poveikis pats paprasčiausias bus tas, kurio siekiama — didesnės kainos prekėms, kurioms nebetaikoma nuolaida. (...) Kainų padidėjimas gali trukti kur kas ilgiau nei labai trumpas laikotarpis. Tokios galėtų būti neigiamos pasekmės", — vyriausybės posėdyje pasisakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

"Ar didesnės kainos sumažins žmonių srautą? Kadangi turime prieš kalėdinį laikotarpį, žmonės vis tiek pirks dovanas ir tikrai ne visi žmonės persimes į pirkimus internetu. Klausimas, ar įvertinta, kiek to srauto sumažės, ar jis sumažėtų tiek, kad būtų veiksmingi rezultatai. Kadangi rekomendacija labai nekonkreti gali pasekmė būti tokia, kad trumpalaikės skatinimo priemonės nebus taikomos ir elementarioms maisto prekėms: jogurtui, duona, sviestui. Matoma, kad tokių akcijų yra dažnai", — savo nuogąstavimus išdėstė ponas Keserauskas.

Laikinai premjero pareigas einantis Saulius Skvernelis į tai replikavo, kad prekybininkai informuodami apie akcijas turėtų nurodyti, kad nemokamai gaunamas ir koronavirusas.

"Jei dėl akcijų ir nuolaidų, kurios čia kažkam kelia galvos skausmą, tai galėtų ir prekybininkai, jei tokia logika vadovaujantis, pilna apimtimi reklamą daryti — perki du jogurtus už vieno kainą plius nemokamai gauni Covid-19 virusą, būtų labai aiškiai atskleista. Apie išpardavimus masinius, juoduosius penktadienius ar geltonuosius šeštadienius, tą patį reikia pasakyti — gera kaina ir potencialiai nemokamas virusas, loterija — kam pasiseks, gaus ar negaus, pasvarstyti galima", — ironizavo premjeras.

Viljamas Šekspyras tragedijoje "Hamletas" kėlė egzistencinius klausimus. Ką reiškia Hamleto "būti ar nebūti"? Hamletas mąstė — mirti ar gyventi. Lietuviai mąsto — pirkti ar gyventi.

Lietuviški babilonai, ermitažai, ozai, panoramos, europos ir akropoliai tokie didingi. Prisipirkęs gali taip pat pasijusti didžiu. Didelė pagunda. Tik nepamirškit, mieli pirkėjai: nuo šiol būriuotis daugiau nei dviem žmonėms — uždrausta. Išskyrus šeimos narius. Branginkit ir juos.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.