Kas namuose šeimininkas: naujajame Seime pastebėtos pirmosios "keistenybės"

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-18 15:12:00, skaitė 885, komentavo 1

Kas namuose šeimininkas: naujajame Seime pastebėtos pirmosios

Naujoji valdančioji koalicija nuo pat pirmųjų parlamento darbo minučių parodė, kas yra viršininkas. Pažeidus parlamento vadovybės formavimo taisykles, į opozicijos vicepirmininko postą buvo išrinktas mažiausios frakcijos atstovas

Pačiame pirmajame naujojo Seimo posėdyje valdantieji liberalai-konservatoriai padarė ėjimą žirgu. Jie, nelaukdami kandidatų į pirmininko pavaduotojo postą iš dviejų didžiausių opozicijos frakcijų — LVŽS (32 mandatai) ir LSDP (13 mandatų), nusprendė atiduoti šį portfelį... "darbiečiams" (Darbo partija), kurie turi tik dešimt mandatų. Švelniai tariant, keistas sprendimas ties parlamento vyriausybės formavimo procedūrų pažeidimo riba. Bet tai tik iš pirmo žvilgsnio.

Skaldyk ir valdyk

Taigi, valdantieji iškart įvarė pirmąjį pleištą į opozicijos gretas. Juk turint tik 74 mandatus trims valdančioms partijoms, sunkoka bus priiminėti Lietuvai itin svarbius sprendimus. Primename, kad konservatoriai turi stiprų "krikščionių demokratų" sparną, kurie gali nepalaikyti Laisvės partijos iniciatyvų dėl LGBT vertybių. Taigi, šis flirtavimas su "darbiečiais", kurie svajoja pasitaikius pirmai progai įstoti į valdančiąją koaliciją, visiškai suprantamas. Juk jie tiek apie tai svajojo, prisimindami konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pažadus per rinkimų lenktynes.

Kai kurie "darbiečiai" po pirmojo rinkimų turo daugiamandatėse apygardose netgi matavosi ministrų rūbus. Ir juk iš tiesų: dešimt "darbiečių" mandatų būtų leidę valdančiajai koalicijai turėti ne paprastą, o konstitucinę 84 mandatų daugumą. Bet žadėti dar nereiškia vesti. Jūs, "darbiečiai", pirmiausia įrodykite savo paklusnumą valdančiajai koalicijai balsuodami dėl svarbių sprendimų, ir tik tada pasižiūrėsime, kur jus dėti. Kažko panašaus galima tikėtis ir formuojant būsimą ministrų kabinetą.

Šeimyninė ranga 

Kaip buvo skelbta anksčiau, devyni iš 14 ministrų portfelių bus skirti konservatoriams (Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams), trys — Laisvės partijai, du ir Seimo pirmininko postas — "Liberalų sąjūdžiui". Valdantieji pažadėjo iki šios savaitės pabaigos paviešinti kandidatų į ministrus pavardes. O štai paguodos prizas jau įteiktas "laukiantiems laukiamajame" "darbiečiams". Seimo vicepirmininko postas buvo suteiktas Andriui Mazuroniui — Valentino Mazuronio sūnui, kuris per savo politinę karjerą pakeitė keletą partijų, sugebėjo vadovauti pačiai Darbo partijai (2015–2016) ir 2014 metais net tapo šios politinės jėgos europarlamentaru.

Įdomius dalykus atviri šaltiniai pasakojo apie profesionalių politikų Mazuronių šeimą. Tuo metu, kai Mazuronis vyresnysis skaldė buvusio prezidento Rolando Pakso sukurtą "Tvarkos ir teisingumo" partiją, jo sūnus Andrius ten pradėjo savo politinę karjerą. Bet tada keistu būdu tėvo ir sūnaus keliai išsiskyrė. Matyt, jie prisiminė populiarią išmintį, kad kiaušinius reikia laikyti skirtinguose krepšeliuose. Kai kur gal ir išliks.

Valentinas Mazuronis iškeliavo naikinti kitą politinę jėgą — Darbo partiją — po jos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho pasitraukimo. O sūnus perėjo į populiarėjančio "Liberalų sąjūdžio" stovyklą, kuriai tuo metu vadovavo Eligijus Masiulis, "netyčia" paėmęs "paskolą" iš "MG Baltic". Dabar liberalams, kaip žinia, vadovauja naujai iškepta Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Pažymėtina, kad Andrius nuo liberalų į Darbo partiją dezertyravo tik prieš metus, prieš pat rinkimų maratoną. Ir jis laimėjo. Štai dabar jis yra vicepirmininko kėdėje. Sėkmingas perėjimas ar dar kas? Juk iš tiesų iš dešimties "darbiečių" į šį postą tikrai galėjo pretenduoti daugiau vertų kandidatų, kurie savo veikla įrodė atsidavimą Darbo partijos "idealams".

Pirmą kartą savo politinėje karjeroje Mazuronis vyresnysis liko už Lietuvos politinio elito ribų. Bet jam pavyko perduoti savo verslą į patikimas įpėdinio rankas.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.