G. Nausėda pakvietė Europos Sąjungą neįsileisti pavojingos BAE elektros

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/gnaus... 2020-11-04 20:31:00, skaitė 606, komentavo 5

G. Nausėda pakvietė Europos Sąjungą neįsileisti pavojingos BAE elektros

G. Nausėda. Nuotr. porezidentas.lt

Šalies vadovas Gitanas Nausėda laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos Pirmininką Charlesą Michelį ir Europos Komisijos vadovę Ursulą von der Leyen ragindamas ES imtis griežtų priemonių, reaguojant į Baltarusijos AE (BAE) paleidimą, ir neįsileisti į ES rinką nesaugiai gaminamos BAE elektros. Ši pradėta gaminti BAE lapkričio 3 dieną.

Laiške G. Nausėda pabrėžė būtinybę ES ir toliau nuosekliai reikalauti Baltarusijos įgyvendinti visas ES streso testų rekomendacijas bei branduolinės saugos standartus.

„Akivaizdu, kad reikia veiksmingesnių ES priemonių, kad būtų sustabdytas nesaugios Astravo AE eksploatavimas ir apsaugota ES piliečių sveikata ir gerovė. Skubiausia užduotis yra paspartinti ES streso testų rekomendacijų įgyvendinimo klausimą Astravo AE ir pasinaudoti visais svertais, kad Baltarusija nutrauktų Astravo AE veiklą. Dabar ypač tinkamas laikas Europos Sąjungai priimti sprendimus, kurie apribotų elektros patekimą į ES rinką iš nesaugių, aukščiausių saugos reikalavimų neatitinkančių trečiųjų šalių šaltinių. Kviečiu ES netoleruoti tarptautinių branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartų nesilaikymo Astravo AE ir neįsileisti į ES rinką nesaugiai gaminamos šios pavojingos elektrinės elektros, kaip tai daro Lietuva“, - nurodė G. Nausėda ir pridūrė, kad dėl Lietuvos ir regiono saugumo ir toliau sieks aktualizuoti BAE grėsmės klausimą aukščiausiu ES lygiu.

Pasak valstybės lyderio, dabar yra tinkamiausias metas ES patvirtinti mechanizmą, kuris apribotų elektros patekimą į ES elektros rinką iš nesaugių, aukščiausių saugos reikalavimų neatitinkančių trečiųjų šalių šaltinių.

G. Nausėdos iniciatyva spalio mėnesį ES lyderiai išreiškė bendrą poziciją dėl būtinybės ES elektros gamintojams suvienodinti konkurencines sąlygas bendrojoje rinkoje ir paraginti trečiąsias šalis, įskaitant Baltarusiją, laikytis aukščiausių branduolinių ir aplinkosaugos standartų.

Taip pat šalies vadovas atkreipė ES institucijų vadovų dėmesį į būtiną greito reagavimo į ekstremalias situacijas užtikrinimą, siekiant apsaugoti ES piliečius nuo galimos branduolinės grėsmės.

Pasak G. Nausėdos, šiuo požiūriu cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių tyrimų centro įsteigimas Lietuvoje padėtų sustiprinti ES atsparumą BAE grėsmėms.

Ekspertai.eu primena, kad Lietuvos lyderis Gitanas Nausėda deda visas pastangas, kad nebūtų pažeista lietuviška taisyklė, garantuojanti mums 0 MW iš šios atominės.

Ekspertai.eu primena, kad spalio 12-16 d. atlikę BAE paskutinį patikrinimą prieš pirmojo bloko paleidimą, Pasaulio atominių elektrinių asociacijos (WANO) ekspertai konstatavo, kad jokių trūkumų BAE neturi, tad ją galima saugiai paleisti.

O šių metų kovo mėnesį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) (angl. International Atomic Energy Agency, IAEA) pranešė, kad Baltarusijos atominė elektrinė priartėjo prie reikalavimams atitinkančios AE infrastruktūros (apie tai skelbėme publikacijoje „TATENA konstatavo: Baltarusija rodo pagirtiną progresą nuo noro paleisti AE pradžios“).

Susiję:

Dėl Baltarusijos atominės jėgainės Žmonių partijai viskas klostosi pagal numatytą planą

atrs.jpg

Lietuvos diplomatijos vadovas stipriai kirto Baltarusijai dėl jos pavojingos BAE

Šaltinis: prezidentas.lt