"Koronavirusas egzistuoja": Santaros klinikoms teko įrodinėti ligoninės apkrovą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-11-02 23:28:00, skaitė 1027, komentavo 10

Santaros klinikos COVID-19 netikinčius lietuvius pakvietė į žodinę ekskursiją, kurioje papasakojo, kodėl ne visada dega šviesos Infekcinių ligų centro korpuso languose

VILNIUS, lapkričio 2 — Sputnik. Santaros klinikos, reaguodamos į pranešimus apie neva tuščias ligonines, pakvietė į žodinę ekskursiją ir papasakojo apie Infekcinių ligų centro padalinius.

"Paskutiniu metu viešojoje erdvėje pasigirsta nuomonių, pasirodo net filmuotos medžiagos apie neva tuščias ligonines, keliamos abejonės dėl to, ar koronavirusas išvis egzistuoja ir ar yra juo sergančiųjų. Todėl kviečiame į žodinę ekskursiją, kurioje papasakosime apie Infekcinių ligų centre įsikūrusius padalinius. Tikimės, kad ji padės atsakyti į nepatiklių piliečių klausimą: kodėl ne visada dega šviesos šio korpuso languose", — rašoma pranešime.

Klinikos administracija pasakoja, kad nuo Santariškių gatvės prie centrinio įėjimo link P8 aikštelės yra administraciniai, t. y. vedėjų, vyresn. slaugytojų, gydytojų, slaugytojų kabinetai. Per vidurį yra 2–3 apžiūros kabinetai, o toliau laiptinė ir vėl keli apžiūros kabinetai, skirti Infekcinių ligų centro priėmimo skyriui.

"COVID-19 liga sergantys pacientai gydomi 2-ame aukšte (nuo gatvės jų langų nematyti). Pagrindinis skyrius su 47 lovomis matomas nuo "Maximos" ir iš dalies nuo Vaikų ligoninės, bet tą vaizdą užstoja medžiai", — rašoma pranešime.

Stovint nugara į P8 aikšteles, priešais matomi kairysis, dešinysis ir vidurinysis sparnai.

Kairiajame sparne langai, išeinantys į Santariškių gatvę, — tai administracinės patalpos (vedėjų, slaugytojų, padėjėjų, gydytojų), todėl ten šviesos nedega, nes žmonės ne sėdi kabinetuose, o dirba skyriuje. Postai langų neturi. Iš kiemo vidinės pusės yra Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus apžiūros boksai ir kabinetai.

Kaip aiškina ligoninė, per vidurį 1-ame aukšte įsikūrę diagnostikos kabinetai (rentgenas, kompiuterinė tomografija, ultragarsas), o 2-ame — laboratorija. Ši langų beveik neturi, o ir tie žvelgia link Vaikų ligoninės. Tas pats ir su pirmojo aukšto diagnostiniais kabinetais.

Dešiniajame flange bei pusėje pastato vidurio ("L" formos sparne) visame pirmame aukšte gydomi atsparia tuberkuliozės infekcija sergantys pacientai. Visi koronaviruso infekcija sergantys pacientai guli 2-ame aukšte. Viename skyriuje — 25 pacientai (šių palatų langai išeina į gatvę ir kiemo vidų). Kitas COVID-19 ligos gydymui skirtas skyrius išsidėstęs dešiniame sparne ir per vidurį. Ten gydomi 47 pacientai.

"Koronavirusu užsikrėtę pacientai gydomi ne tik Infekcinių ligų centre, bet ir specialiuose epidemiologiškai saugiuose kituose korpusuose esančiuose padaliniuose", — pažymėta pranešime.

Santaros klinikos taip pat pateikė naujausią informaciją apie COVID-19 sergančius pacientus.

Lapkričio 2 dienos duomenimis, Santaros klinikose gydomi 112 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų 8 — Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 112 COVID-19 sergančiųjų 3 yra vaikai. Šeštadienį gydymo įstaiga pranešė, kad klinikose užpildyti beveik visi COVID-19 pacientų gydymui skirti skyriai. 

Klinikose koronavirusinė infekcija nuo spalio 1 dienos diagnozuota 47 medikams, izoliavęsi dėl kontakto su infekuotais žmonėmis — 56 medikai.

Būtinoji pagalba ir planinės paslaugos klinikose kitomis ligomis sergantiems pacientams teikiamos įprasta tvarka.

Lietuvoje pastaruoju metu smarkiai auga koronaviruso atvejų skaičius. Naujausiais duomenimis, šalyje iš viso patvirtinta daugiau nei 16,5 tūkstančio COVID-19 atvejų, o mirčių skaičius išaugo iki 170. Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 837 COVID-19 atvejai.