Prietarai ir rinkimai: ar atsiras Lietuvoje 13-oji pensija

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-07 12:56:00, skaitė 1204, komentavo 1

Prietarai ir rinkimai: ar atsiras Lietuvoje 13-oji pensija

Daugelyje pasaulio šalių paplitęs prietaras apie skaičių "13", ir Lietuva šiuo atveju — ne išimtis 

Šiaurės Rytų Lietuvos pakraštyje sakydavo, kad mėnesio 13-ą dieną Belzebubas iš pragaro į žemę paleidžia velnius pasišlaistyti. Pasklinda jie įvairiais pavidalais. Vieni pasiverčia vanagais ir peša vištas, kiti — vilkais ir grobia avis, treti — saldžialiežuviais ir gundo paneles. Netgi yra toks prietaras: 13 dieną — jokių apsipirkinėjimų, ypač turguose — apmaus, apgaus, nė nepastebėsit.

Panelė Ingrida Šimonytė pastabi. Pastebėjo politinių konkurentų Lietuvos pensininkams siūlomą 13-ąją pensiją. Pastebėjimą savo Facebook'o laiko juostoje konservatorių Nr. 1 pradėjo lotynišku posakiu — "O sancta simplicitas!". O šventas naivume!

Ingrida Šimonytė: "O sancta simplicitas! Draugystės su agrofiureriu partijos, kurios lyderiui šeima su dviem dukrom kažkodėl nėra tradicinė, geradėjai, pernai pasitreniravę ant bankų aktyvų ir pasyvų, šiemet ėmėsi stambaus masto — Sodros. Dalins tryliktą pensiją pensininkams, kuri bus dalijama ne tai Kalėdoms, ne tai Velykoms, ne tai ant šv. Nigdo."

Šventas Šimonytės naivumas
Šventas Šimonytės naivumas

13-ąją pensiją Lietuvos senjorams pasiūlė Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Ir visokia velniava apkaltino Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD), kad pastarieji nekenčia senyvo amžiaus žmonių. Žodžių mūšis vyksta ir virtualiame pasaulyje.

Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis savo Facebook'o laiko juostoje teigia, kad konservatoriai nepalaikys 13-osios pensijos. Ponas Karbauskis klausia, už ką konservatoriai taip nekenčia senyvo amžiaus žmonių?

Ramūnas Karbauskis įspėja Ingridą Šimonytę: "neapsigaukite, virtuali realybė ir socialiniuose tinkluose vykstantis gyvenimas, kuriame jūs jaučiatės saugūs tarp burnojančių ant visko ir visada, nebūtinai persikelia į realų gyvenimą, kur žmonės rytais važiuoja į  darbus, vakare grįžta į šeimas, skambina tėvams, artimiesiems, teiraujasi, kaip jie gyvena ir jaučiasi, ar nepablogėjo sveikata, ar nejaučia jokių visus taip gąsdinančio viruso simptomų".

"Šie žmonės tikrai nekalba apie savo tėvus, kad jie "padvės", — tikina Ramūnas Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis klausia: "O jums, p. I. Šimonyte, kilo mintis ir nesudrebėjo ranka žodį "padvėsti" parašyti kalbant apie senjorus?"

Karbauskis savo Facebook'e cituoja Šimonytės Facebook'ą: "Tada ir tie nujodyti gąsdinimai konservatoriais ir šimonytėmis vėl į trasą pakinkomi, 400 000 sąlyginių vnt mėšlo juos užšeriant, kad dar bent šiek tiek patemptų nepadvėsę". 

Karbauskis Šimonytės citatą pakomentuoja: "Aišku, šita retorika gal ir patiks neoliberalams, kuriems ir Lukiškių aikštę paversti pliažu yra didelis džiaugsmas. Suprantu, kad ir šie žodžiai neturės jokių pasekmių jums asmeniškai, gal tik moralines pagirias kažkada senatvėje."

Ramūnas Karbauskis tęsia savo moralinius-politinius apmąstymus: "Visiems kitiems žmonėms, kurie turi savo gyvenimiškąją rutiną ir joje geba džiaugtis valstybe, tokie konservatorių pareiškimai ir retorika kelia siaubą bei atidengia tikrąjį politikų veidą. Manau, kad asmuo, taip nekenčiantis žmonių, rūšiuojantis juos pagal savo sugedusį supratimą, neturėtų nei per žingsnį priartėti prie politikos, juo labiau turėti galią priiminėti sprendimus, kurie lems daugybės žmonių likimus. Jūs, konservatoriai, jau kartą lėmėte...jums valdant buvo nurėžtos pensijos, įkalinant pensininkus septyneriems metams su beveik neaugusiomis mažomis pajamomis, nes "Sodrą" praskolinot taip, kad nebuvo iš ko tai pensijai kilti."

Ponas Karbauskis savo Facebook'o laiko juostoje pateikia aritmetiką, kaip Lietuvos pensininkai nukentėjo ir kenčia nuo konservatorių sprendimų. 

Ramūnas Karbauskis apibendrina visą konservatorių "velniavą": "Patriarchas žmones "šunauja" vadino, anūkas jų iš viso nemato, o jūs — kalbate apie "padvėsimą"... netikiu, kad jūs nežinote, kad žodis "dvėsti" vartojamas, kalbant apie gyvūnų, gyvulių mirtį. Kai kurie žmonės net apie gyvulius taip nešneka, kaip jūs apie pensininkus. O Jūs dar norėjote būti Lietuvos Prezidente, dabar siekiate būti Premjere. Ir toks žodynas... apgailėtina..."

R.Karbauskis kritikuoja 13-os pensijos kritikus
R.Karbauskis kritikuoja 13-os pensijos kritikus

Tačiau nepaisant velniavos aplink 13-ąją pensiją rinkimai tęsiasi realiai ir virtualiame pasaulyje. Facebook'e demonstruojamos fotosesijos su darbo žmonėmis, senoliais, pasitelkiami žinomi veidai. Jeigu tokių neatrandama, galima pasidemonstruoti ir žemyn galva. Ko tik nepadarysi, kad tik atkreiptum į save dėmesį.

Buvęs "Naujosios sąjungos" vedlys, buvęs Seimo Pirmininkas, o dabar Seimo rinkimams sukurtos "Laisvės ir teisingumo" partijos "muškietininkas" Artūras Paulauskas dabar savas ir Lietuvos darbo žmonėms.


"Muškietininkas" A.Paulauskas ir darbo žmonės

Buvusi Valstybės kontrolierė, buvusi Europos Audito rūmų narė, dabartinio Seimo narė, socialdemokratė Rasa Budbergytė į naująjį Seimą kandidatuoja ir su Vilijos Blinkevičiūtės pagalba. Vilija Blinkevičiūtė — ilgametė Europos Parlamento narė, dar anksčiau buvo ilgametė socialinės apsaugos ir darbo ministrė. O liaudyje tiesiog vadinama Lietuvos pensininkų Mama. Dabar Rasa ir Vilija — du viename. Pensininkams tai turėtų sukelti asociacijas.

Pensininkų Mama Vilija ir Valstybės kontrolierė Rasa
Pensininkų Mama Vilija ir Valstybės kontrolierė Rasa

Jaunasis konservatorius Mykolas Majauskas "netyčia" sutiko šimtametį Adolfą, kuris džiaugiasi gyvenimu. Nes Adolfu nuolatos kažkas rūpinasi. Šį jaudinamą Mykolo ir Adolfo susitikimą "netyčia" užfiksavo kamera. Ir Mykolas "netyčia" šiuo "foto" susitikimu pasidalino savo Facebook'o laiko juostoje. Ir naudodamasis proga išreiškė susirūpinimą dėl paliatyvios globos Lietuvoje. Kad pagalbą gauna tik nedidelė dalis pagyvenusių žmonių ir tai neretai tik kelios savaitės iki mirties...

Prieš mėnesį Seimo narys Mykolas Majauskas interviu žiniasklaidai teigė, kad jo kabinete kabo Andriaus Kubiliaus portretas. Majauskui Kubilius imponuoja tuo, kad nesivaiko populizmo ir yra tikras valstybininkas. Majauskas pasvarstė, kad galbūt po dešimties metų konservatorių bendruomenėje užaugs į Kubilių panašus politikas. Galbūt Majauskas turėjo omenyje save?

Majauskas nesivaiko populizmo, Majauskui idealas – Kubilius
Majauskas nesivaiko populizmo, Majauskui idealas – Kubilius

Jaunasis konservatorius Matas Maldeikis dar tik mokosi politikoje. Tačiau Matas jau patarėjas. Ne bet ko. O paties Seimo opozicijos lyderio patarėjas. Matas dirba Seimo kanceliarijoje patardamas pačiam Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui. O dėl Gabrieliaus Matas net ant galvos pasirengęs atsistoti. Tokia ta politika, tokie tie rinkimai — nors ir aukštyn kojomis, bet kad tik į Seimą.

Nors ir aukštyn kojomis, kad tik į Seimą
Nors ir aukštyn kojomis, kad tik į Seimą