Makronas nepateisino Nausėdos vilčių

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-10-04 20:29:00, skaitė 2008, komentavo 18

Makronas nepateisino Nausėdos vilčių

Prancūzijos prezidentas pademonstravo, kaip reikia  įtikti visiems, išskyrus priimančią pusę, kas dar kartą patvirtina, kad Lietuva nėra savarankiška žaidėja bet kokioje partijoje, išskyrus buvusių tarybinių socialistinių respublikų - TSR - tusovkes. O juk Nausėda labai tikėjosi Prancūzijos prezidento palaikymo!

Pirmoji serija. Visa viltis - Prancūzija, ji turi pastatyti Rusiją į vietą!

"Turime daug ką aptarti – ne tik klausimus, kuriais kalbame unisonu, bet ir tuos aspektus, kuriais turime išsamiau paaiškinti vienas kitam savo poziciją. Tarp pastarųjų paminėčiau požiūrį ir santykius su Rusija, Europos strateginės autonomijos siekį, NATO vaidmenį ir perspektyvą", - pirmadienio ryte parašė Nausėda feisbuke. 

"Tikri bičiuliai turi ne tik mandagiai linkčioti vienas kitam galva, bet, jei reikia, ir padiskutuoti ar pasiginčyti. Neabejoju, kad Lietuva ir Prancūzija yra būtent tokie draugai", - dar pridūrė Nausėda.

Lietuvos požiūris yra žinomas visame pasaulyje, visų Lietuvos prezidentų politika - tai rusofobija ir nieko kito. Apie ką čia galima kalbėtis? Prancūzija turi šiek tiek kitokią santykių su Rusijos Federacija viziją. O ir Macronas turi šiek tiek daugiau savarankiškumo užsienio politikoje nei Lietuva.

Įdomu būtų pasiklausyti pokalbio apie autonomiją. Apie kokią čia dar autonomiją svajoja Lietuva? Šalis-vasalas, kuri paklūsta nurodymams iš Vašingtono ir Briuselio, svajoja apie strateginę autonomiją ir nori tai aptarti su Prancūzija. Išties juokinga, dievaži.

Nedarys Prancūzija staigių judesių, nedarys. Nausėda gali net nesvajoti apie Prancūzijos Respublikos prisijungimą prie Rusijos pasmerkimo baltarusiška kryptimi.

Antroji serija  Makrono atsakymas Nausėdai

„Jei norime, kad taika viešpatautų ilgam laikui, mums reikia dirbti su Rusija todėl, kad mes turime bendrą geografiją ir praeitį“, - pirmadienį spaudos konferencijoje po susitikimo su Nausėda pasakė E. Makronas.

Ir viskas tuo pasakyta. Lietuva turi kukliai stovėti nuošalyje ir nelįsti į didžiųjų šalių santykius. Makronas neketina tiek piktis su Maskva, kad neturėtų kelio atgal. Makrono politika - tai bandymas užimti lyderiaujančią vietą europinėje politikoje, lygiai su Vokietija, o galbūt ir užgožti ją.

Žinoma, Prancūzija palaikys sankcijas Rusijai, tačiau Makronas neatsisakys jokių derybų su Rusija.

Trečioji serija. Susitikimas su piliete Tichanovskaja

„Jis pažadėjo mums padaryti viską, kad padėtų derybose (išspręsti) politinę krizę mūsų šalyje“, - antradienį žurnalistams sakė Tichanovskaja.

„Jis pasakė, kad laikas yra labai svarbus, nes daugelis žmonių "kenčia nuo režimo', daugybė žmonių kalėjimuose ir jis padarys viską, kad visi politiniai kaliniai būtų paleisti“, - papasakojo Tichanovskaja.

Jis daug ko pasakė. Kalbėti jis moka kalbėti, moka labai daug kalbėti. Bet tik naudos iš šių pokalbių būtent šiuo atveju nebus. Makronas pasišovė buti tarpininku ten kur jo niekas nelaukia, ir net daugiau, jis atviru tekstu yra siunčiamas į šeimos guolį ir jo paprašoma pradėti bendravimą su „geltonomis liemenėmis“.

Žinia aiški, Batka žodžio į kišenę nelenda, drebia  tiesiai. Į tokią tolumą Makroną jau seniai kas besiuntė.

O jei rimtai kalbant, tai Lukašenka nenori matyti Makrono ar kažko kito kaip tarpininko, jis tiesiog nemato jokios priežasties derėtis. Ar jam reikia derėtis su dom-choziaika ? Batka ne kažkoks indų plovėjas ar koks virėjas kad derėtis tokiu lygiu. O ji jau seniai pabėgo iš šalies ir yra aiškiai globojama vakarų specialių tarnybų.

Dar šita ponia ragina keistai elgtis. Jūs, sako ji valstybinių įmonių darbuotojams, streikuojate prieš Lukašenką. Tik štai paskui šie streikai atsilieps jums atlyginimų sumažėjimu, tačiau tai yra tik detalės. Privatininkų streikuoti ji nekviečia. Įdomi politika, juk didžiausiose valstybinėse įmonėse dirba dešimtys tūkstančių Baltarusijos piliečių. O Tichanovskaja jiems linki blogo? Pasirodo kad taip. 

Finalinė serija. Vakarienė

O po to buvo vakarienė išrinktiesiems, prie įėjimo svečius pasitiko riteriai, net ne riteriai, sargai?  Net neaišku kas yra tie piliečiai su ietimis ir skydais, prie įėjimo juos pastatė kaip garbės sargybą, tikriausiai.

 

Tokia lietuviška egzotika. Įsivaizduokite, kad Ukrainoje pastato sargus su šarovarais, matyt, tai iš tos serijos.

Viskas buvo parodyta Makronui. Riteriai-sargybiniai, vietinis bomondas, net Tichanovskają išvedė parodyti Makronui, o kaip be jos, ji šiuo metu yra pagrindinė įžymybė Vilniuje.

Vizito rezultatą sunku pasakyti. Macronas kaip ir "pavaro" ant Rusijos, tačiau tuo pat metu yra pasirengęs su ja bendrauti (tai tokia Putino ir Rusijos ignoravimo forma, atseit), jis pažadėjo Baltarusijos pilietei, kad ES darys spaudimą Baltarusijai, nors tam reikia visų šalių sutarimo, tačiau tai irgi detalės. Taip kad Makronas dabar ant žirgo - jis pagrindinis visos Europos tarpininkas ir derybininkas, be jo nieko nėra. Tik jo įdirbis yra nulinis, o šiaip tai pilietis Makronas labai žvaliai visiems pasakoja, kaip jis yra pasirengęs tarpininkauti.