Šapito su "prezidente Sveta": Lietuvos valdžia išbando save akrobatų vaidmenyje

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-25 13:04:00, skaitė 1876, komentavo 5

Šapito su

Baltarusijos žiniasklaidai paskelbus apie Aleksandro Lukašenkos inauguraciją Minske, Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir prezidentas Gitanas Nausėda vieni pirmųjų paskelbė nepripažįstantys Lukašenkos. Vilnius sudegino visus tiltus galimoms paliauboms

Aleksandro Lukašenkos inauguracijos dieną įvyko incidentas. Pirmasis Baltarusijos Respublikos prezidento pareigų teisėtumo nepripažinimą paskelbė ne Lietuvos, o Slovakijos užsienio reikalų ministras. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovą Liną Linkevičių, matyt, tai supykdė nejuokais. Kur tai regėta: Baltarusijos lydere paskelbta Svetlana Tichanovskaja gyvena Vilniuje, o tai reiškia, kad visi tokio pobūdžio pareiškimai pirmiausia turėtų būti iš Lietuvos. Prašau Europos Vadovų Tarybos tai pranešti Slovakijos diplomatams!

Tiesa, tada Gitanas Nausėda reabilitavo Lietuvą ir pirmasis iš prezidentų pasakė griežtą "fi!" Aleksandrui Lukašenkai.

"Lietuva nepripažįsta Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu. Rugpjūčio 9 dieną vykę rinkimai Baltarusijoje nebuvo laisvi, sąžiningi ir demokratiški. Nei slaptos, nei pompastiškos ceremonijos šio nenuginčijamo fakto nenuneigs ir legitimumo iliuzijos nesukurs", — trečiadienį sakė Lietuvos prezidentas.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, norėdamas kaip nors reabilituotis dėl savo lėtumo, įsivaizduodamas save lygų šalies prezidentui, pareiškė, kad jei į Lietuvą atvyks naujas Baltarusijos ambasadorius su Lukašenkos pasirašytais įgaliojimais, jis bus išsiųstas namo.

Pasak jo, nekyla abejonių, kad jis nebus priimtas. Jei neteisėtas prezidentas jį atsiųs, jis neturės teisinių galių. Tačiau, anot jo, ambasadorius buvo paskirtas, šiuo atveju ne Lietuva turi užduoti šį klausimą.

Tai yra, pasirodo, kad nuo šiandien visi Baltarusijos Respublikos norminiai aktai ir dokumentai bus laikomi neteisėtais Lietuvoje? Tai yra kažkas naujo tarptautiniuose santykiuose. Jei vadovaujamės Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovo logika, tai ir vyriausybę, ir kariuomenę, prisiekusią ištikimybę naujai išrinktam senajam prezidentui, reikėtų laikyti neteisėta. Tai reiškia, kad visi ryšiai su Baltarusijos pareigūnais turėtų būti nutraukti.

Ar galite įsivaizduoti paveikslą? Važiuojate automobiliu į vieną iš kontrolinių punktų Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje ir iššaukiamai pareiškiate pasieniečiams ir muitininkams: jie sako, kad jūs neturite teisės tikrinti dokumentų ir krovinio, nes esate neteisėti! Sakysite, kvailai samprotauju? Ar ne kvailumas ir beprotybė aukščiausių Lietuvos pareigūnų, atsakingų už užsienio politiką, argumentuose?

Panašu, kad, atsiėmę "kinder-siurprizą" "prezidentės Svetos" pavidalu, Lietuvos prezidentas ir užsienio reikalų ministras įsivaizdavo esą beveik visos ES užsienio politikos valdovai. Kaip šapito, jie vežioja Tichanovskają po visas šalis ir tarptautines organizacijas, rodo ją kaip Baltarusijos brangenybę atvykstantiems ministrams pirmininkams ir prezidentams. Net Prancūzijos prezidento Emanuelio Makrono vizito Lietuvoje programoje gali būti įtrauktas susitikimas su "prezidente Sveta".

Tuo tarpu Linkevičius ir Nausėda maudosi pasaulio žiniasklaidos kamerų šviesoje, juos cituoja svarbiausi leidiniai. Vieningai su jais Europos Parlamente minią veda Lietuvos Europos parlamentarai Petras Auštrevičius, Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė. O Rusijos ir Baltarusijos vyriausybės savo kabinetų tyloje svarsto galimybes nukreipti krovinių srautus į Ust Lugą ir perskirstyti elektros srautus iš eksploatuojamos Astravo AE visame regione.

Neseniai kaimyninė Latvija pasipiktino visa ES, nes jos geležinkelis prarado beveik milijardą eurų dėl... Rusijos. Panašiai, būtina griežtai įsakyti Maskvai, kad tai nepriimtina civilizuotoje visuomenėje. Atseit, rusai, grąžinkite savo krovinius į Latvijos uostus vietiniais geležinkeliais. O ant savo itin modernaus uosto Baltijos jūros pakrantėje — Ust Lugoje — vartų pakabinkite spyną.

Įdomu, ką užgiedos Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius naujaisiais metais, kai bus nutrauktos baltarusiškų prekių perkrovimo per Klaipėdos uostą sutartys? O taip! Spalio mėnesį Lietuvoje vyks naujojo Seimo rinkimai ir nėra faktas, kad kitoje vyriausybėje tokį atsakingą postą vėl užims Linas Linkevičius. Nors negalima atmesti šios galimybės. Juk jis dvi kadencijas iš eilės vadovavo Lietuvos užsienio reikalų ministerijai. Ar įmanoma rasti jam lygiavertį pakaitalą? Taip, ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda jau pareiškė, kad vos ne pats rinksis kandidatus į ministrus ir net į ministrus pirmininkus.

Jei būsimojoje vyriausybėje nebus Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, kurios narys yra Linas Linkevičius, tai, galbūt, norint padėkoti už kovą "Baltarusijos fronte", Linas bus įtrauktas kaip prezidento Nausėdos administracijos patarėjas tarptautinių reikalų klausimais. Juk negalima prarasti tokių kadrų?

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.