Lietuva kelia skandalą JevroSojūze: Reikalaujame sankcijų Baltarusijai!

Autorius: Anno Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-09-24 16:56:00, skaitė 1589, komentavo 0

Lietuva kelia skandalą JevroSojūze: Reikalaujame sankcijų Baltarusijai!

Jei JevroSojūzas atsisakys suderinti sankcijų paketą prieš Baltarusijos vadovybę, tai griežtos ir kietos Lietuvos reakcijos nereiks ilgai laukti. Tai pareiškė  prezidentas Gitanas Nausėda iš vienos Pribaltikos respublikų. Galima tik spėlioti, kokius siurprizus Lietuva ruošia JevroSojūzo vadovybei.

„Mes visi nepripažįstame Lukašenkos legitimumo po proceso rezultatų, kuriuos mes laikome suklastotais“, - po JevroSojūzo užsienio reikalų ministrų susitikimo pasakė europietiškos diplomatijos vadovas Džosepas Borelis. Kaip ir reikėjo tikėtis, ne vienas balsas nenuskambėjo apginant Batką.

Tačiau sukurti vieningą sankcijų frontą prieš jo šalį JevroSojūzo šalys kol kas dar nesugebėjo.

Jau derybų pradžioje dėl Baltarusijos pareigūnų „juodojo sąrašo“ sudarymo tapo žinoma, kad Kipras šiuo klausimu turi užėmęs ypatingą poziciją. Jis yra pasirengęs paremti sankcijas prieš Lukašenką tik tuo atveju, jei JevroSojūzas priims analogišką sprendimą dėl Turkijos, kuri jau kelerius metus atlieka žvalgybą ginčijamoje Viduržemio jūros rytinėje dalyje. Graikija ir Kipras mano, kad tai kėsinimasis į jų išskirtinę ekonominę zoną.

Tas pats Borelis neseniai kalbėjo, kad dialogo atsisakymo atveju Stambulas rizikuoja užsirauti ant JevroSojūzo sankcijų. Tačiau įvykių Baltarusijoje fone šis klausimas aiškiai nusikėlė į antrą planą ir priversdamas Kipro gyventojus atlikti tokį provokuojantį demaršą. Dėl to rugsėjo 18 dieną nuolatinių JevroSojūzo šalių atstovų komitetas Briuselyje negalėjo pasiekti sutarimo. Po trijų dienų situacija pasikartojo.

„Kipro pozicija nepasikeitė, ministrai negalėjo susitarti dėl juodojo sąrašo. Dabar klausimas perkeliamas į aukščiausiojo lygio susitikimą šios savaitės pabaigoje “, - pranešė TASS naujienų agentūros šaltinis.

Iš pirmo žvilgsnio problema atrodo nereikšminga - argi JevroSojūzas neras būdo apraminti mažytį Kiprą? Tačiau Nikosijos reikalavimai matyt kelia kitų sandraugos šalių simpatijas.

Pavyzdžiui, tos pačios Graikijos. Nuolat sklando įkyrūs gandai, kad Prancūzija palaiko Kipro demaršą. Todėl susitarimo dėl sankcijų prieš Lukašenkos "režimą" klausimas gali užsitemti - tam tikros jėgos JevroSojūze nusprendė panaudoti šią situaciją, kad suvesti sąskaitas su Turkijos prezidentu.

Beje, pats Erdoganas neseniai panaudojo tą pačią strategiją. Būtent jis blokavo NATO planus ginti Lenkiją ir Pribaltiką dėl Ankaros partnerių atsisakymo pripažinti kurdų savigynos būrius teroristais. Pirmiausia kalba ėjo apie JAV.

Tai yra, Ankara ir Vašingtonas konfliktavo, o kentėjo Lenkija ir Pribaltika. Kažkokiu nuostabiu būdu Europoje vėl žaidžiama pagal tą patį scenarijų.

Viduržemio jūros šalių „razborkės“ smogia per Lenkijos ir Lietuvos užsienio politikos ambicijas kurios vadovauja vakarų „kryžiaus žygiui“ prieš Lukašenką.

Lietuvos ministras-pirmininkas Saulius Skvernelis perspėjo, kad Pribaltika yra pasirengusios savarankiškai apdėti sankcijomis Baltarusijos pareigūnus, jei JevroSojūzas nesugebės priimti bendros pozicijos šiuo klausimu. Pasakyta - padaryta. Rugpjūčio 31 dieną Vilnius, Ryga ir Talinas paskelbė savo bendrą „juodąjį sąrašą“, kuriame buvo 30 žmonių, o pirmuoju Baltarusijos prezidentas.

JevroSojūzo lygmeniu priimti panašų sprendimą nesigauna.

Lenkijai ir Baltijos šalims tai smūgis žemiau juostos.

Jų vadovai be perstojo grasino nubausti Lukašenką už „demokratijos principų“ nepaisymą. Paskui paaiškėjo, kad sektorinės ekonominės sankcijos Baltarusijai nebus taikomos, kad nepakenktų paprastiems žmonėms (apie paprastus rusiškus žmones vakarai 2014 metais negalvojo). Nepripažinimas Lukašenkos teisėtu prezidentu netrukdys Europos Sąjungai bendrauti su juo, apie ką viešai pareiškė Borelis.

Padorumo dėlei Briuselis turi sudaryti bent jau grynai simbolinį batkos bendražygių „juodąjį sąrašą“. Bet net ir tas nevyksta.

„Šiandieninis nesugebėjimas susitarti dėl sankcijų, skirtų baltarusiams, kenčiantiems ir kovojantiems už demokratiją, paremti, pakerta pasitikėjimą demokratinėmis vertybėmis, dėl kurių jie kovoja. Kai kurie kolegos neturėtų sieti to, ko negalima susieti. Lietuva ir toliau reikalaus esminių veiksmų “, - pasakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jo pasipiktinimą palaiko p-rezidentas Gitanas Nausėda: „Jei iki ketvirtadienio nebus priimti sprendimai dėl JevroSojūzo sankcijų Baltarusijai, mes iškelsime šį klausimą pačiu aštriausiu būdu“.

Ką tiksliai darys „Nausėda“, kol dar nėra aišku. Ir vargu ar paaiškės po ketvirtadienio.

Pribaltikos respublikos neturi spaudimo svertų JevroSojūzo vadovybei. Jų galimybių riba - tai pakenkti patiems sau.

Atsisakyti finansavimo iš europietiškų struktūrinių fondų (kitos šalys šios pagalbos gavėjos atsistoję audringai). Nutraukti suplanuotas karines pratybas su Vakarų NATO sąjungininkais. Sabotuoti oficialius JevroSojūzo linijos priemones ir renginius. Kokie dar politinio mazochizmo pavyzdžiai gali iškilti Lietuvos valdžios atstovų galvose?

Kovos su „paskutine Europos diktatūra“ įkarštyje Nausėda, matyt, galutinai prarado ryšį su realybe.

Lietuvos-Baltarusijos sieną jam matosi kaip fronto linija, o jis pats - manosi esąs lyg koks žymus karvedys, vienas pagrindinių kovos už demokratines vertybes ideologų.

Ir jei kas nors JevroSojūze nesupranta, kad reikia atsikirsti  „Lukašenkos režimui“, tai tada Vilnius su juo praves auklėjamąjį darbą.

Iš kitos pusės, Nausėdos perspėjimus galima vertinti kaip bandymą susikurti pergalę iš nieko. Lietuvos p-rezidentas supranta, kad dėl Baltarusijos sankcijų sąrašo galiausiai bus susitarta (ne tik Pribaltikai, bet ir visam JevroSojūzui tas yra principo reikalas).

Tada Nausėda turės pagrindo sakyti, kad Briuselis išklausė jo šalies poziciją - nes nenorėjo supykdyti „Baltijos tigro“!

Lietuvoje netrukus vyks parlamento rinkimai. 

Sociologai "prognozuoja" opozicinės landsbergių partijos pergalę, aplink kurią gali susikurti nauja koalicija. Tokiu atveju Vilniaus pozicija Baltarusijos klausimu taps dar kietesnė: Landsbergis & Co ore pabandys parodyti savo pirmtakams "klasę" kovojant su „Lukašenkos režimu“.

Laukime šou!