Vokietija nutildys Aleksejų Navalną

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-16 18:18:00, skaitė 1546, komentavo 9

Vokietija nutildys Aleksejų Navalną

"The New York Times", remdamasis aukšto rango Vokietijos saugumo pareigūno žodžiais, pranešė, kad pasveikęs Navalnas ketina grįžti į Rusiją "tęsti savo veiklą"

Aleksejus Navalnas socialiniuose tinkluose paskelbė pirmąją nuotrauką po atsigavimo nuo komos ir rašė apie besitęsiančias sveikatos problemas su teigiama bendra dinamika.

Pirmadienio spaudos konferencijoje Vokietijos užsienio reikalų ministras Heikas Masas (Heiko Maas) reikalavo nustoti kritikuoti išvadas apie tinklaraštininko apnuodijimą preparatu "Novičiok", nes tam tikros nepriklausomos laboratorijos Prancūzijoje ir Švedijoje patvirtino Bundesvero ekspertų išvadas. Laboratorijos "tam tikros", nes informacija apie jas taip pat yra įslaptinta.

Vargu ar išsipildys ministerijos vadovo noras. Daug labiau tikėtinas priešingas rezultatas, nes dabar pats Aleksejus Navalnas pakišo didžiulę kiaulę Vokietijos valdžiai.

"The New York Times", remdamasis aukšto rango Vokietijos saugumo pareigūno žodžiais, pranešė, kad pasveikęs Navalnas ketina grįžti į Rusiją "tęsti savo veiklą".

Jei laikraščio pateikta įžvalga yra teisinga, tuomet galima tik pasidžiaugti dėl Navalno, nes toks noras vienareikšmiškai liudija apie jo pažintinių funkcijų išsaugojimą — o tai, sprendžiant iš gydytojų komentarų, toli gražu nebuvo garantuota, atsižvelgiant į jo būklės sunkumą.

Per pastaruosius porą dešimtmečių nemažai žmonių, kurie anksčiau buvo žinomi socialiniai ir politiniai veikėjai, paliko Rusiją, garsiai užtrenkdami duris. Rezultatas visada buvo tas pats: jie žaibiškai numetė socialinį svorį, prisijungė prie bendros emigrantų masės, kuri niekam nerūpi. Na, o kartu su bekompromisių kovotojų su Kremliumi pozicija, jie taip pat prarado finansines galimybes, susijusias su šiuo statusu — tarp Rusijos opozicijos atstovų yra nedaug tokių tikrai turtingų žmonių, kaip Michailas Chodorkovskis.

Todėl dabar jiems belieka išlieti tulžį socialiniuose tinkluose iš kuklių apartamentų Prahoje, Rygoje ar Londone. Liūdniausiais atvejais apskritai galima patekti į naujosios priimančiosios šalies specialiųjų tarnybų akiratį ar tarp "baudžiamosios psichiatrijos" girnų, kaip tai nutiko Piotrui Pavlenskiui.

Beje, pamoka išmokta. Kiekvienais metais tema "Aš palieku Rusiją visiems laikams, tegul ji miršta be manęs" skamba vis rečiau.

Aleksejui Navalnui toks rezultatas būtų ypač skausmingas. Jis ne tik tapo garsiausiu opozicijos lyderiu Rusijoje, bet ir sukūrė itin veiksmingą sistemą, pagal kurią iš šalininkų įsavinamos lėšos. Per pastaruosius kelerius metus tai jam suteikė daug malonių premijų ir bendrą labai aukštą gyvenimo lygį — nuo reguliarių šeimos atostogų brangiuose užsienio kurortuose iki dukters išsilavinimo Stanfordo universitete.

Nenuostabu, kad tinklaraštininkas neturi nė menkiausio noro atsisakyti to, kas įgyta alinamu darbu ir virsti "antruoju Skripaliu", kurį britų specialiosios tarnybos išsiuntė į atokų kampelį pasaulio pakraštyje vietoj jaukaus gyvenimo senovės Solsberyje — ir visa tai tam, kad palaikytų legendą apie stebuklingą pabėgimą nuo žudikų iš GRU.

Tačiau čia kyla esminis prieštaravimas tarp Aleksejaus Navalno asmeninių interesų ir Vakarų vaizduojamo jo ligos paveikslo. Vokiečių nustatyta diagnozė neleidžia jam grįžti į tėvynę saugumo sumetimais. Bet tai, kad tinklaraštininkas atkakliai veržiasi atgal, tiesiai į drakono, kuris, atrodo, beveik jį nužudė, nasrus, reiškia, kad jis paprasčiausiai netiki jokiu apnuodijimu "Novičiok" ir grėsmės gyvybei, kylančios iš Rusijos valdžios, egzistavimu.

Dar blogiau — Navalnas turės grįžti į gimtinę su išrašu iš ligos istorijos. O Vokietija, kaip žinoma, atsisako pateikti Maskvai bet kokią informaciją, patvirtinančią jo diagnozę. Rusijos generalinė prokuratūra kolegų vokiečių dar kartą paprašė patikrinti visą tinklaraštininko ligos istoriją, tačiau bergždžia tikėtis Berlyno pagalbos. Bet bus išrašas iš "Šaritė" klinikos, kurį tinklaraštininkas atsiveš, ir Rusijos kompetentingoms institucijoms galės suteikti daug įdomios informacijos.

Apskritai Aleksejaus Navalno noras bet kokia kaina grįžti į Rusiją vokiečius stato į itin nemalonią ir sunkią padėtį, nes tai gresia tuo, kad bus visiškai išsklaidyti per pastarąsias savaites paskleisti kliedesiai.

Beje, britai šį momentą atidirbo kur kas grakščiau. Skripalių apnuodijimo šou sužavėjo ne tik savo mastu ir detalių subtilumu, įskaitant namų griovimą, bet ir "auka" buvo pasirinkta labai kompetentingai: niekam neįdomus ir nereikalingas buvęs šnipas, kuris tiksliai vykdys tai, ką jam lieps kuratoriai. Tačiau reikšminga tai, kad net ir čia Londonas nedrįso suteikti Skripaliui bent minimalios veiksmų laisvės, niekada neleisdamas jam kalbėtis su žurnalistais ar diplomatais.

Įkalbėti Aleksejų Navalną savo noru atsisakyti saldaus pagrindinio Rusijos opozicionieriaus gyvenimo su visa šeima gali būti itin nelengva užduotis vokiečiams.

Blogoji naujiena tinklaraštininkui yra ta, kad jo grįžimas į Rusiją gresia tokiomis nemaloniomis pasekmėmis visą šią netvarką sukėlusiam Berlynui, kad jie gali pasitelkti tokius šios problemos sprendimo būdus, kurie nenumato žodžių "įtikinti" ir "savanoriškai".

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.