Visi kalti, bet kovoti reikia. Kaip nesisteminės partijos veržiasi į Seimą

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-11 11:07:00, skaitė 1107, komentavo 1

Visi kalti, bet kovoti reikia. Kaip nesisteminės partijos veržiasi į Seimą

Seimo rinkimuose dalyvauja 17 partijų. Pagal skirtingų apklausų bendrovių rezultatus, tik 5 partijos, tikėtina, peržengs 5 % barjerą

Partijos, kurios neturi šansų patekti į Seimą, nepraranda socialinio optimizmo. Šios partijos demonstruoja savo "programines vertybes" socialiniame tinkle Facebook.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tradiciškai Seime surengė burtų traukimą partijoms, kurios su savo sąrašais dalyvaus parlamento rinkimuose. Politinės partijos "Drąsos kelias" vedlė, buvusi Kauno apygardos teisėja ir Seimo narė Neringa Venckienė savo partijai ištraukė 1-ą numerį. Tačiau pati "Drąsos kelio" lyderė Neringa Venckienė likus mėnesiui iki Seimo rinkimų iš VRK sužinojo, kad ši nusprendė neregistruoti jos pačios kaip kandidatės Seimo rinkimuose.

VRK atstovai tvirtina, kad kandidatuoti per apkaltą pašalintiems asmenims draudžiama, remiantis Konstitucinio Teismo aiškinimu, jog toks asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika. Pasak teismo, tokią nuostatą pakeisti galima tik pakeitus Konstituciją.

"Tai, kad jie manęs neregistruoja, man nedraudžia dalyvauti rinkiminėje kampanijoje ir padėti "Drąsos keliui" kandidatuoti į Seimą. Žinoma, kad aš kandidatuosiu", — žiniasklaidai sakė Neringa Venckienė.

"Formaliai pirmuoju numeriu sąraše bus Jonas Varkala, bet niekas nedraudžia nei debatuose dalyvauti, nei važinėti po Lietuvą man. Tai tuo pirmu numeriu aš vis tiek išliksiu", — tikino ponia Venckienė.

Neringa Venckienė savo partijai ištraukė 1 numerį
Neringa Venckienė savo partijai ištraukė 1 numerį

Taip antras "Drąsos kelio" sąraše buvęs — buvęs Seimo narys, dvasininkas Jonas Varkala tapo pirmu. Verslininkė Laimutė Visockienė — antra, trečias — buvęs Seimo narys, žurnalistas Vytautas Antanas Matulevičius, ketvirtas — vertėjas, apžvalgininkas Aurimas Guoga, penktas — buvęs Vilniaus apygardos prokuroras, teisininkas Nerijus Bieliauskas, šeštas — pedagogas Arvydas Rakauskas, septintas — teisininkas Arvydas Balčius, aštuntas sąraše — atsargos pulkininkas leitenantas Vytautas Pečiūra, devintas — medicinos profesorius, habilituotas daktaras Eduardas Vaitkus. Dešimtas "Drąsos kelio" sąraše yra ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis.

Signataras Algirdas Endriukaitis, "Drąsos kelio" kandidatas į Seimą, tikina, kad Lietuvos valstybingumą naikina konservatorių paleista torpeda "Globali Lietuva".

Lietuvą naikina
Lietuvą naikina "Globali Lietuva"

Neringa Venckienė ir "Drąsos kelias" teigia, kad Seimo narių kadencijų skaičius turi būti ribojamas iki dviejų.

Seimo narių kadencijų skaičius turi būti ribotas iki dviejų
Seimo narių kadencijų skaičius turi būti ribotas iki dviejų

Taip pat partija "Drąsos kelias" sieks, kad Lietuvoje būtų sukurtas viešas pedofilų ir žagintojų registras, o referendumui surengti reikiamų parašų skaičius būtų sumažintas nuo 300 000 iki 100 000.

Lietuvoje turi būti sukurtas viešas pedofilų ir žagintojų registras
Lietuvoje turi būti sukurtas viešas pedofilų ir žagintojų registras

Taip pat sąraše — "Drąsos kelio" Marijampolės skyriaus pirmininkas Edmundas Limantas, advokatas Vytautas Zenevskis, buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras Vytautas Jankauskas, ūkininkas Romas Cibas, Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch. Iš viso daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidatuos 48 "Drąsos kelio" politinės partijos kandidatai.

Referendumui surengti reikiamų parašų skaičius turi būti sumažintas nuo 300 000 iki 100 000
Referendumui surengti reikiamų parašų skaičius turi būti sumažintas nuo 300 000 iki 100 000

Profesoriaus Povilo Gylio šių Seimo rinkimų "Drąsos kelio" sąraše nerasite. Su politine partija "Drąsos kelias" sėkmingai sudalyvavęs 2012 metų Seimo rinkimuose, šiemet ponas buvęs Seimo narys Gylys valstybę gelbės su kitokiu dariniu — Centro partija-tautininkai.

Gylys valstybę gelbės su tautininkais
Gylys valstybę gelbės su tautininkais

Centro partijai-Tautininkams peržengti 5 % galimybė nėra didelė. Taip rodo apklausos. Centro partija-Tautininkai nusprendė dėl tokių savo galimybių apkaltinti Vyriausiąją rinkimų komisiją, LRT televiziją ir... apklausų bendrovę.

Rugsėjo 7 dieną Centro partijos-Tautininkų pirmininkas Naglis Puteikis Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) apskundė VRK ir LRT televiziją dėl to, kad LRT televizijos eteryje rengiami debatai, pasak Seimo nario, pažeidžia esminę demokratiškų debatų taisyklę — dalyvių lygiateisiškumo principą.

"Visų Lietuvos žmonių pinigais finansuojama visuomeninė televizija LRT vienašališkai nusprendė, kad sisteminės didžiosios partijos tarpusavyje turi diskutuoti atskirai, o nesisteminės mažesnės politinės jėgos atskirai. Esu tikras, kad tokiu sprendimu LRT televizija pažeidė esminį demokratiškų debatų principą — dalyviai negali būti diskriminuojami dėl savo įsitikinimų, partijos narių skaičiaus, gaunamos dotacijos dydžio ar reitingų, o LRT pasirinktas modelis būtent šį pagrindinį lygiateisiškumo principą ir pažeidžia, maža to, tokį LRT veiksmą praėjusią savaitę apskundėme VRK, tačiau VRK, tarsi patarnaudama sisteminėms partijoms, nusprendė, kad LRT gali pažeidinėti debatų dalyvių lygiateisiškumą, todėl šiandien pateikiau skundą teismui ir prašau teismo įpareigoti VRK ir LRT debatus rengti laikantis įstatymų ir lygiateisiškumo", — įteikęs skundą teismui kalbėjo Puteikis.

Centro partija-tautininkai prašo teismo įpareigoti VRK ir LRT organizuoti televizijos rinkimų agitacijos diskusijų laidas taip, kad jos atitiktų politinės kampanijos dalyvių lygiateisiškumo principus ir nesuteiktų dalyviams privilegijų, nediskriminuotų jų pagal reitingus ar kitus požymius.

Pareiškime teismui taip pat pateikti argumentai dėl LRT galimų manipuliacijų sociologinėmis apklausomis, kurios nėra reprezentatyvios, o jų rezultatai kai kuriais atvejais beveik tris kartus skiriasi nuo reprezentatyvių apklausų.

Užkardykime LRT ir VRK manipuliacijas rinkėjais!
Užkardykime LRT ir VRK manipuliacijas rinkėjais!

Centro partija-tautininkai ne tik siekia užkardyti LRT ir VRK manipuliacijas rinkėjais, bet taip pat siekia nuteisti LR sveikatos apsaugos ministrą A. Verygą.

Ginant viešąjį visuomenės interesą Centro partija-Tautininkai: "Veryga, kaip Sveikatos apsaugos ministras ir Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovas, turėtų būti teisiamas už nepagrįstus sprendimus ir įgaliojimų viršijimą, už uždarytą ekonomiką ir sukeltą finansų krizę, už Lietuvos žmonių įvarymą į milijardines skolas, už išaugusią bedarbystę, už bankrutavusius verslus, už šimtus žmonių mirčių, nes per karantiną uždarytos ligoninės ir poliklinikos iki šiol nepriima visų pacientų, dėl to Lietuvoje miršta neįprastai daugiau žmonių — šimtais! Ne nuo Covid-19, o nuo Verygos sprendimų pasekmių!"

Todėl Centro partija-Tautininkai ministrui Verygai už tarnybinių įgaliojimų viršijimą sukėlusį sunkias pasekmes Lietuvai ir jos žmonėms inicijuoja teismą ir prašo teismo panaikinti sunkias pasekmes žmonėms sukėlusius Verygos įsakymus ir įpareigoti nedelsiant atnaujinti visų ligoninių ir poliklinikų darbą 100 procentų.

Sveikatos apsaugos ministras Veryga turi būti teisiamas
Sveikatos apsaugos ministras Veryga turi būti teisiamas

Visiems akivaizdu, kad jeigu toks teismas ir įvyks, tai įvyks jau po Seimo rinkimų. Akivaizdu tai ir Centro partijai-tautininkams. O ar ministras Veryga po Seimo rinkimų bus ministru, nėra taip akivaizdu. Kaip ir tai, ar pati Centro partija-Tautininkai atsidurs Seime.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.