Die Welt: „Nord Stream 2 gali tapti Vokietijai milijardus kainuojančia kapaviete“

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-09-08 22:52:00, skaitė 1105, komentavo 5

Die Welt: „Nord Stream 2 gali tapti Vokietijai milijardus kainuojančia kapaviete“

Nord Stream 2 sustabdymas, dėl Aleksejaus Navalno bylos, gali brangiai kainuoti Vokietijos mokesčių mokėtojams. Kol kas nėra tiksliai aišku, kokia būtų galutinė ieškinių suma.

Šiandien Vokietijos dienraštyje die Welt ekonomikos apžvalgininkas Philipp Vetter straipsnyje „Nord Stream 2 könnte für Deutschland zum Milliardengrab werden“ rašo, kad dujotiekis Nord Stream, jei jo statyba bus nutraukta, Vokietijai kainuos milijardus. Į šį projektą daugiau negu 120 Europos kompanijų investavo 12 milijardų eurų. Be to, Vokietijos įmonės praras pelnus, jeigu dujotiekis nebus paleistas. Nuostolius patyrusios kompanijos, iš 12 Europos valstybių, išsirikiuos į eilę su ieškiniais Vokietijos valstybei dėl jų patirtų nuostolių.

Nuostoliai mokesčių mokėtojams gali būti dar didesni, nes būtų skaičiuojami ne tik tiesioginių investicijų nuostoliai, bet ir negauti pelnai, nutraukus projektą. Nėra žinoma, be to, iš kur Vokietija gaus papildomas dujas, kad kompensuoti atsisakymą anglių ir atominės energetikos.

„Mes neskaitome, kad leidimas statyti dujotiekį gali turėti atgalinę galią, nes tai reikš, kad jau paleisti projektai gali būti stabdomi dėl politinės padėties. Tai bus didelis smūgis ES ir Vokietijos įvaizdžiui, kurios buvo skaitomos patikimomis vietomis investicijoms“,- autorius cituoja Rytų Vokietijos ekonomikos komiteto pirmininką Oliverį Hermesą.

Die Welt pažymima, kad Vokietijos politikai tęsia debatus dėl Nord Stream likimo. Praėjusią savaitę Vokietijos Užsienio reikalų ministras Heiko Maas pagrasino Nord Stream 2 projekto uždarymu. Apie sankcijas šiam projektui kalbėjo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, o vakar už šio projekto uždarymą pasisakė JAV prezidentas Donaldas Trampas, suinteresuotas, kad Vokietija pirktų brangias suskystintas dujas iš JAV.

https://www.welt.de/wirtschaft/plus215231056/Nord-Stream-2-Das-Pipeline-Aus-kaeme-Deutschland-teuer-zu-stehen.html?source=k240_plusdichte.capping.news.3.215231056