Žirinovskis: Lietuva turi grąžinti Baltarusijai Vilnių ir Klaipėdą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2020-09-05 16:38:00, skaitė 1419, komentavo 13

Žirinovskis: Lietuva turi grąžinti Baltarusijai Vilnių ir Klaipėdą

Kaip pažymėjo LDPR lyderis, Lietuva dabar gyvena pagal 1938 metų Konstituciją, ir pagal ją šalies sostinė yra ne Vilnius, o Kaunas

VILNIUS, rugsėjo 4 — Sputnik. Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderis Vladimiras Žirinovskis pareiškė, kad Lietuva turėtų grąžinti Baltarusijai Vilnių ir Klaipėdą, jei jau vykdo desovietizaciją.

"Lietuva yra labai aktyvi. Beveik atvirai kalba apie Baltarusijos padalijimą be (Aleksandro) Lukašenkos. Svajoja apie Abiejų Tautų Respubliką. Lietuva dabar gyvena pagal 1938 metų Konstituciją, ir pagal ją šalies sostinė yra ne Vilnius, o Kauno miestas. O visą Vilniaus kraštą Stalinas Lietuvai atidavė jau vėliau. Bet po 1989 metų Lietuva įvykdė visišką desovietizaciją. Taigi, kadangi mes kalbame apie istorinį revizionizmą, Lietuva, dėl sąžinės grynumo, turėtų ne imti, o atiduoti Baltarusijai Vilnių ir Klaipėdą", — savo "Telegram" kanale rašė Žirinovskis.

Trečiadienį Lietuvos vyriausybė patvirtino paramos Baltarusijos opozicijai planą, kuris Vilniuje vadinamas "paramos Baltarusijos žmonėms planu".

Pagal patvirtintą dokumentą, nutarta skirti 100 stipendijų studentų iš Baltarusijos studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose, 100 tūkst. eurų humanitarinės pagalbos iš Vyriausybės rezervo ir 200 tūkst. eurų — Vilniuje veikiančiam Europos humanitariniam universitetui. Pasitarime taip pat pritarta siūlymams supaprastinti nacionalinių vizų išdavimo tvarką.

Savaitės pradžioje Lietuva patvirtino asmeninių sankcijų pačiam Lukašenkai ir dar beveik 30 valstybės pareigūnų sąrašą. Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministerijos paskelbė analogiškas sankcijas.

Savo ruožtu Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad Lenkija, Čekija, Lietuva ir Ukraina kišasi į respublikos reikalus ir kontroliuoja protestus. Pasak Lukašenkos, Baltarusija reaguoja į bet kokius "neigiamus gestus" savo adresu.

Rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vyko rinkimai, kuriuose, oficialiais CRK duomenimis, šeštą kartą laimėjo dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka, surinkęs 80,1 proc. Jo pagrindinė varžovė Svetlana Tichanovskaja surinko 10,12 proc.

Paskelbus rezultatus, prasidėjo masinės protesto akcijos, kurias iš pradžių griežtai slopino saugumo pajėgos. Pirmosiomis dienomis specialiosios pajėgos prieš demonstrantus naudojo ašarines dujas, vandens patrankas, garsines granatas ir gumines kulkas.