Šachmatai…

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/sach... 2020-09-03 11:49:00, skaitė 995, komentavo 0

Šachmatai…

Ar mokate ir jei mokate ar mėgstate žaisti šachmatais? Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kad tai tik paprastas žaidimas. Tačiau jame dar galima įžvelgti mistinį simbolizmą figūrose, gyvenimo prasmės žaidimo filosofinių principų alegorijas bei analogijas – kuriame kaip ir gyvenime yra duotas tam tikras laukas, kuriame kiekvienas savaip gali pasireikšti ir kuriame yra žygiuojama per juodus ir baltus kvadratus kaip ir sutinkant teigiamus bei neigiamus gyvenimo įvykius atspindinčius dualizmą.

Kiekvienoje figūroje galima pamatyti save ir kiekviena figūra yra svarbi kaip ir gyvenime kiekvienas yra svarbus ir vykdo savo užduotį. Kaip pėstininkai patenkant į priešininko pačią pirmą eilę gali virsti aukštesnėmis figūromis – taip ir gyvenime neverta nuvertinti pėstininkų, t.y. paprastų žmonių, nuo kurių aukštesnioji grandis nebegalėtų funkcionuoti jeigu visi tarpusavyje neveiks kartu kūrybiškai.

Taip pat neverta ir didžiuotis būnant karaliumi, kadangi niekad nėra žinoma kada karaliavimo epocha gali baigtis ir kada karalius galėtų būti užpultas. Gyvenime kaip ir žaidime galima būti arba kažkieno taktikos auka, arba prisiimant atsakomybę sėkmingai žaisti šį žaidimą ir vykdyti savo taktiką ir užduotį.

Ir be viso to, tai ne vien tik puikus logikos lavinimo žaidimas, bet taipogi kiekvienam tai gali būti ir puikus savotiškas dvasinis psichologinis testas. Kuo stipriau žmogus bus susitapatinęs su savo protu ir asmenybe, tuo jautriau ir sunkiau tokiam bus priimti pralaimėjimą. Juk pralaimėjimas tokiu atveju bus netiesioginė žinutė, jog logiškai yra mąstoma prasčiau, o jei prasčiau, reiškia nesi pakankamai protingas.

Susitapatinusiam su savo protu tai prilygs katastrofai, ypatingai jeigu savo oponentą prieš tai laike kvailesniu ir prastesniu. Atitinkamai ir laimint, jeigu atsiranda pranašumo jausmas, noras pašiepiančiai pajuokauti iš pralaimėjusio, atsiranda jausmas kad esi geresnis – tai ne kas kita kaip puikybė. O jei išlieka neutralumas – galima sakyti šis testas bus praeitas su teigiamu rodikliu.

Michail Kn