"Rusijos vakcina nuo koronaviruso: paprasta, kaip ir viskas, kas genialu

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2020-08-13 11:58:00, skaitė 1862, komentavo 7

Iki šiol atsparumas ligai formuojasi tik tuo atveju, jei žmogus ja suserga. Tačiau yra ir saugesnis pasirinkimas — skiepai

VILNIUS, rugpjūčio 12 — Sputnik. Mes, gydytojai, padarėme pažangą gydydami koronaviruso pacientus, vartodami monokloninius antikūnus, steroidus, antivirusinius vaistus. Pacientai pradėjo mirti mažiau, tačiau vis tiek, esant sunkioms infekcijos formoms, turime jiems taikyti dirbtinį plaučių ventiliavimą. Tada nuo hospitalinių infekcijų miršta nuo šešių iki aštuonių žmonių iš dešimties. Tokius pacientus išgelbėtų nauji antibiotikai. Tačiau jiems sukurti prireikia metų, RIA Novosti straipsnyje sako Sergejus Carenko.

Yra dar vienas būdas: apsaugoti žmones nuo užsikrėtimo koronavirusu. Būdas visais atžvilgiais yra geras — žmogus ir pats sveikas, ir neužkrės kitų. Galų gale, kuo daugiau žmonių bus atsparūs ligoms, tuo storesnis bus visuomenės imuninis sluoksnis, tuo greičiau ateis epidemijos pabaiga.

Iki šiol atsparumas ligai formuojasi tik tuo atveju, jei žmogus ja suserga. Tačiau yra ir saugesnis pasirinkimas — skiepai. Be to, yra efektyvi ir saugi vakcina, kurią sukūrė Gamalėjaus vardo instituto specialistai. Šis mikrobiologų bendruomenės institutas yra toks pats prekės ženklas, kaip ir "Mercedes" automobilių pramonėje.

"Daugelį metų pažįstu akademikus Gintsburgą ir Logunovą. Su jais ir jų bendradarbiais mes kuriame naujus būdus, kaip kovoti su atspariomis bakterijomis. Be to, instituto mokslininkai jau sėkmingai sukūrė vakcinas nuo Ebolos ir MERS. Ir jie ne tik nesukūrė, bet ir sukūrė saugų bei efektyvų jų sukūrimo būdą - vektorių" Punšinelio paslaptis sako straipsnio autorius.

"Orbitinė stotis, t.y. gabalėlis koronaviruso, yra užkabintas ant adenoviruso, nekenksmingo žmonėms, kaip paleidimo priemonė. Ir jie veikia žmogaus kūne. Po to susiformuoja imunitetas ir "paleidimo priemonei", ir "orbitinei stočiai". Norint įtvirtinti sėkmę, per tris savaites ta pati "orbitinė stotis" paleidžiama su kita "paleidimo priemone", kitokiu adenovirusu. Ir vėl susiformuoja imunitetas. Dėl to susiformuoja silpnesnis imunitetas adenovirusams (juk organizmui to nereikia), o koronavirusui — stabili ir patikima imuninė gynyba", — aiškina medikas.

Paprasta, kaip viskas, kas genialu. Ir galų gale niekas nepagalvojo apie tokias subtilybes. Pasaulyje kuriamos dar kelios vektorinės vakcinos, tačiau su dviem "paleidimo priemonėmis"!

Straipsnio autorius primena, kad vakcina jau buvo išbandyta su savanoriais. Be to, pirmieji savanoriai buvo visi Gamalėjaus vardo instituto darbuotojai. Jie yra tarsi naujo tilto kūrėjai — jie stovėjo po šiuo tiltu, kai pro jį važiavo pirmasis traukinys! Po to vakcina buvo išbandyta kariškiams savanoriams. Nė vienos komplikacijos, visiems susiformavo stiprus imunitetas.

Nenuostabu, kad žiniasklaidoje liejosi kritikos banga. Nuo paprasčiausių fikcijų apie pavogtą technologiją iki pseudomokslinių spekuliacijų apie galimą būklės pablogėjimą atsitiktinio užsikrėtimo koronavirusu metu, kai susiformuoja imunitetas vakcinai. Pastarasis teiginys skamba baisiai: nuo antikūnų priklausantis sustiprėjimas (ADE). Baisu nespecialistams. Virusologai žino, kad ADE poveikis buvo aprašytas tik Dengės karštligės karščiavimui, be to, nesusijusiam su skiepais. Kitais atvejais poveikis kartais pastebimas mėgintuvėlyje. Ir ne su koronavirusinėmis infekcijomis.

Ir tada kyla klausimas. O kas finansuoja šią kampaniją spaudoje? Nuo ko priklauso "nepriklausomi ekspertai"? Didžioji paslaptis: nuo kitų vakcinų gamintojų, iki šiol atsilikusių nuo Rusijos mokslininkų. Taip pat nuo antivirusinių vaistų gamintojų — kartais veiksmingų vaistų, tačiau tik esant lengvoms ligos formoms ir turinčių daug šalutinių poveikių.

Mums, medikams, gėda žiūrėti į šį slaptą šurmulį. Laukiame, kada pas mus nustos lankytis koronavirusine infekcija sergantys pacientai ir kada pagaliau galėsime kovoti su kitomis ligomis, kurios epidemijos metu liko nuošalyje, apibendrina Carenko.

Vakcinų kūrimo ir testavimo etapai
Vakcinų kūrimo ir testavimo etapai